- 2016. október 6., 13:00
Nyúzópróbán a külsőre szinte semmit, belül viszont annál többet változott legújabb almás mobil.

Az elmúlt években hozzászokhattunk már ahhoz, hogy az Apple negyedévről negyedévre minden korábbinál kiválóbb iPhone eladási adatokról és egekbe növekvő forgalomról, valamint nyereségről számolt be. 2016-ban azonban megállt a növekedési folyamat, és az almás logós gyártónak rá kellett eszmélnie arra, hogy nem lehet a végtelenségig javítani a korábbi eladásokon. Az Apple tehát szépen lassan megindult a lejtőn lefelé, melynek kapcsán a vásárlók joggal reménykedhettek abban, hogy az idei új iPhone-ok olyan forradalmi újdonságokat hoznak majd, mely segíthet a folyamat visszafordításában vagy lassításában. Aztán szeptemberben menetrendszerűen megérkezett a két új készülék, az iPhone 7 és az iPhone 7 Plus, melyek láttán mindenkinek gyorsan átvillant az agyán, hogy a forradalom bizony ezúttal is elmaradt, és minimum egy újabb évet várnunk kell rá. Mi most a duó kisebb és egyben olcsóbb delikvensét, az iPhone 7-et vesszük górcső alá.

Külső

Az iPhone 6-ot 2014 őszén leplezte le az Apple, és a most kijött vadonatúj iPhone 7 szemből pontosan ugyanúgy néz ki, mint ez az immár két esztendős készülék, no és persze a köztes iPhone 6s sem különbözik az említett két társától. A „bevált recepten ne változtass” alapelv esetünkben valahogy nem életképes, az Apple-nek igenis kellett volna vennie a bátorságot, és egy kicsit alakítani a mára már enyhén megfáradt formaterven. Nyílt titok, hogy az iPhone 7 belül sokkal modernebb vasat virít, mint az iPhone 6, mindenesetre változatlan külcsín mellett még így is nehéz lesz váltásra ösztönözni az elmúlt egy-két évben iPhone-t vásárolt emberkéket. Most már csak az a kérdés, hogy jelenleg vajon hány iPhone 5/5s lehet használatban, mert az ő tulajdonosaik viszont egyértelműen elgondolkozhatnak az iPhone 7-re történő váltáson.

Az iPhone 7 tizedmilliméterre pontosan ugyanakkora, mint az iPhone 6s, vagyis maradt a mai phabletek világában már kellemesen kompaktnak mondható forma, ezenkívül pedig jó hír, hogy az új jövevény 5 grammot fogyott, így most már csak 138 grammot nyom a mérlegen. Az unibody kialakítású készülékház abszolút prémium minőségű, a fémes telefont jól esik kézbe venni, ami persze egy ilyen igen drága divatterméktől maximálisan el is várható. A hátoldali vízszintes antennacsíkok eltűntek, így most már csak a készülék hátlapjának legfelső és legalsó szekciójában lehetünk figyelmesek ilyesmire. Megszűnt az asztroszürke színváltozat, újdonság viszont a matt fekete és a fényes kozmoszfekete variáns, melyek közül az utóbbi sajnos fokozottan hajlamos összekarcolódni. Az ezüst, arany és rozéarany változatok a kínálatban maradtak – mi egy rozéarany példányt kaptunk tesztre.

Baloldalt található a némítógomb és a hangerőállító gombpár, az ellentétes oldal pedig a bekapcsológombnak és a kipöckölhető SIM-tálcának ad otthont. Ez utóbbi egyetlen nanoSIM-et képes magába fogadni, vagyis dual-SIM és microSD támogatás továbbra sincs. A felső él teljesen csupasz, alul pedig középen található az Apple egyedi rendszer-csatlakozó aljzata, a Lightning port. Ez utóbbitól balra és jobbra is hangszóró lyukakra lehetünk figyelmesek, melyek közül azonban csak a jobboldali mögött található hangszóró. Jó hír, hogy a hetes iPhone végre sztereó módon is kihangosítható: ehhez egy fenti és egy alsó hangszórót használ a készülék. A jack dugaljt kigyomlálta az Apple, amit lehet szeretni vagy éppen utálni, az viszont tény, hogy csak idő kérdése, és ez az analóg kimenet szépen lassan teljesen ki fog kopni az iparágból. Alapáron egy maximum közepesnek mondható minőségű, Lightning portos EarPods fülest kapunk a telefon mellé, valamint egy Lightning/jack adaptert. Negatívum, hogy egy időben csak tölteni tudjuk a mobilt, vagy csak zenét hallgatni, illetve, hogy az Apple saját vezeték nélküli fülese, az AirPods nem kevesebb mint 60 ezer forintba kerül.

Újdonság a hivatalos IP67-es minősítés, melynek köszönhetően az iPhone 7 nemcsak porálló, hanem akár egy 1 méteres mélységben történő 30 perces merülést is minden további nélkül képes elviselni. A neten keringő videók alapján elmondható, hogy a telefon tényleg bírja a merülést, mindenesetre nem árt észben tartani, hogy az Apple ennek ellenére nem vállalja a valamilyen módon esetleg mégis beázott iPhone-ok garanciális javítását. Ezzel persze nincs egyedül az Apple a mobilgyártók között, az pedig nem rossz érzés, hogy az ember tudja, hogy egy véletlen vízbe pottyantás vagy egy kiadós zápor nem teszi azonnal tönkre a telefonunkat.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 6: 179815
Geekbench (s): 3491
Geekbench (m): 5701
GFXBench 3 (M, on): 58 fps
GFXBench 3 (M, off): 62 fps
GFXBench 3 (T, on): 59 fps
GFXBench 3 (T, off): 122 fps
Browsermark 3.0: 363.27
JetStream 1.1: 170.65
Kijelző
Maximális fényerő: 660 cd/²
Kontraszt: 1220:1
Színhőmérséklet: 7000 K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 120 perc
Üzemidő (normál): n/a
Üzemidő (video): n/a
Szabad kapacitás: 27 GB

Az iPhone 7-ben debütált az Apple első négymagos chipsete, a 64 bites A10 Fusion. Ennek a TSMC gyártósorain 16 nanométeres gyártástechnológia segítségével készülő SoC-nak a részét képezi egyrészt két darab 2,34 GHz-es nagyteljesítményű processzormag, másrészt pedig két energiatakarékos mag. Ez utóbbi low-power magok a high-power magok fogyasztásának mindössze 20 százalékát produkálják, és megjegyzendő, hogy a nagy teljesítményű processzormagok 40 százalékkal gyorsabbak az A9-es elődben lévő magoknál. A vadonatúj hatmagos grafikusgyorsító az elődjénél 50 százalékkal nagyobb tempót diktál, miközben a fogyasztása 33 százalékkal csökkent. Az A10 Fusion nem kér elnézést és minden riválisát komolyabb melegedés nélkül simán legyorsulja: az AnTuTu tesztben az iPhone 7 közel 30 százalékot ver a legdurvább androidos riválisaira, ami még a relatíve alacsony felbontású kijelző ellenére is igen komoly fegyvertény. A RAM változatlanul 2 GB-os kapacitású, ettől függetlenül nem érződik kevésnek, ha pedig 3 GB-ra vágyunk, akkor érdemes inkább az iPhone 7 Plus-t választanunk. Jó hír, hogy a flashmemória kapacitások idénre megduplázódtak, így mostantól már 32, 128 és 256 GB-os változatban kaphatóak az új iPhone-ok.

Az IPS LCD technológiájú érintőkijelző változatlanul 4,7 colos képátlóval rendelkezik, és mivel a telefon külső méretei sem változtak, továbbra is az átlagnál vastagabb kávákat kapunk. A kijelző az előlap kevesebb mint 66 százalékát uralja – az eminens androidos tanulók e tekintetben akár 10 százalékpontot is simán rávernek az iPhone 7-re. A felbontást sem növelte az Apple, bár erre nem is nagyon volt szükség, ugyanis a relatíve kis képernyőn nem nagyon van szükség 1334×750 pixelnél többre. A 326 ppi-s pixelsűrűség olvastán ma már sokan csak mosolyognak, a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a tökéletes képminőséghez nem igazán van szükség ennél nagyobb ppi értékre. Ráadásul az új panel az elődjénél szélesebb színtérrel és nagyobb fényerővel rendelkezik, no és persze a szemet a kék szín száműzésével kímélő éjszakai üzemmódot is megkapjuk. A 3D Touch-képes, vagyis nyomásérzékeny kijelző alatti nyomógomb a múlté, helyette pedig egy érintőgombot kapunk, mely meglepően jól imitálja a valódi lenyomást: a három fokozatban állítható erősségű kezelőszerv használatát gyorsan meg lehet szokni. Mivel valódi fizikai mozgást nem végez a Home gomb, nem tud alá bejutni a por és a nedvesség, és ez jobb megbízhatósággal és fokozott tartóssággal kecsegtet.

A mobilnet modem LTE Cat. 12 besorolású, így megfelelő hálózati feltételek mellett nem okoz számára nehézséget a 450 Mbit/s-os letöltési-, illetve az 50 Mbit/s-os feltöltési sebesség elérése. Természetesen a Wi-Fi kontroller is a legmodernebb fajtából való, és a létező összes új szabványt támogatja, ezenkívül pedig említést érdemel még a Bluetooth 4.2 támogatás, a sajnos Apple Pay-re korlátozott tudású NFC, illetve a GPS-vevő.

Üzemidő

Míg az iPhone 6-ban egy 1810 mAh-s, az iPhone 6s-ben pedig egy 1715 mAh-s akkumulátor volt, addig az iPhone 7 esetében már egy 1960 mAh kapacitású telep gondoskodik az energiaellátásról. Ennek megfelelően némileg nőtt az üzemidő az elődhöz képest, de masszív használat mellett még így is minden este töltőért kiállt a készülék. Ha már itt tartunk, egyenesen szégyen, hogy egy ilyen drága telefon esetében nem gondoskodik gyorstöltőről a gyártó: a töltőfejre csak olyan kis karakterekkel merték ráírni az 5V/1A értékeket, hogy azokat szinte lehetetlen elolvasni. Az 5 W-os töltő nevetséges kis teljesítményű a manapság egyre szélesebb körben használatos 15-20 W-os töltők mellett, arról nem is beszélve, hogy az Apple továbbra sem kínál vezeték nélküli töltési lehetőséget.

Címkék
Hozzászólások