- 2016. október 20., 12:00
A QNAP négylemezes hálózati adattárolója nemcsak otthon, hanem kisebb irodákban is megállja a helyét.

A nyár elején járt nálunk a QNAP egyik, kimondottan az otthoni felhasználóknak készített hálózati adattárolója, a TS-228, amelynek tudása teljesen rendben volt, dizájnja pedig olyan, hogy egy nappaliban is simán el tudtuk (tudjuk) képzelni. Most egy kicsit más vizekre evezünk, a TS-431+ már egy komolyabb kategóriát képvisel; egy népes család mellett egy kisebb iroda kiszolgálásra is tökéletesen alkalmas.

Külső

Alapvetően onnan lehet tudni, hogy egy NAS-t otthoni vagy irodai felhasználásra terveztek, hogy megnézzük, hogyan fest kívülről. Persze sokaknak fontosabbak a belső értékek, de valljuk be, ha lehet választani egy, a nappali világába illeszkedő adattároló valamint egy indusztriális kivitellel megáldott NAS között, akkor legtöbben azért előbbi mellett tennénk le a voksunkat. A QNAP x31+szériájából a TS-431+ típus járt nálunk, amely négy HDD fogadására alkalmas, de ebből a típusból van kétlemezes modell is, a valamivel gyengébb hardverrel szerelt (alacsonyabb órajelen járatott rendszerchipet és kevesebb RAM-ot tartalmazó) TS-x31-es termékcsaládban pedig egylemezes változat is.

A NAS tervezésekor a szép külső nem igazán volt szempont, a SOHO-kategóriás lét kimerült annyiban, hogy a szürke/fekete borítás helyett fehér burkolatot kapunk, amelyet az egyik oldalon egy ezüstre fújt csík díszít. Az összeszerelés minőségére nem lehet panaszunk, annak ellenére, hogy a hátoldalon kívül minden műanyagból készült. Az előlapot a merevlemezek beszereléséhez szükséges fiókok „kilincsei” uralják, míg a korábban is említett díszítő csíkban foglalnak helyet a visszajelző LED-ek (status, LAN, USB, HDD 1-4), a gombok (bekapcs., backup) és a három közül az egyik USB 3.0 csatoló. Ide merevlemezeket csatlakoztathatunk, ha szeretnék annak tartalmáról biztonsági másolatot készíteni, vagy egyszerűen csak bővítenénk a rendelkezésre álló kapacitást.

További érdekességeket hátul találunk (a készülék oldalai teljesen üresek). A hátlapon viszont akadnak említésre méltó dolgok: rögtön például a hatalmas, 14 cm-es légkavaró. Gigabites Ethernetből és USB 3.0 csatlakozóból egyaránt kettőt helyeztek el itt a mérnökök, és természetesen a tápegységet is ide kell csatlakoztatni. Mint szinte minden NAS-nál, a tápegység külső.

A QNAP TS-431+-t a garancia elvesztése nélkül nem lehet szétszedni, de erre nincs is igazán szükség, mivel a merevlemezeket elölről lehet beszerelni. A fotókon is jól látszik a négy fiók, amelyekbe a HDD-ket kell csavarozni; ezzel el is árultuk, hogy a NAS-t nem lehet csavarok nélkül beüzemelni, viszont a fiókok kihúzásához és visszatolásához nincsen szükség semmilyen szerszámra. Ennek a megoldásnak, mármint annak, hogy mindenképpen csavarozni kell, vannak azért előnyei is, mivel így mindenféle extra kiegészítő nélkül lehet a 2,5 colos meghajtókat (vagy akár SSD-ket) beépíteni. A tálcák műanyagból készültek, a rezgéseket elnyelő gumibetétek nélkül.

Üzembe helyezés, telepítés

A fiókokat egyszerűen csak a rajtuk lévő retesztelő kifelé húzásával lehet kiszedni a NAS-ból, amikor pedig visszaszereljük a tartókat, a fent lévő rögzítő pöcköt kell figyelni; ha ez a helyére került, akkor a reteszelőt befelé nyomva tudjuk a helyére pattintani. Ahogyan az előbb már említettük, 3,5 és 2,5 colos merevlemezeket is használhatunk, viszont a csavarozást nem fogjuk tudni megspórolni. A szereléshez szükséges csavarokat a QNAP adja, 16-16 darabot kapunk a 3,5 colos és 2,5 colos merevlemezekhez használható rögzítőkből egyaránt. Mivel rezgéscsillapítás a fiókok és a „váz” között nincsen, egyedül a gumitalpak tudják megakadályozni, hogy a vibráció továbbterjedjen az asztalra. Ez négy HDD-vel már korántsem olyan egyszerű feladat, 7200 rpm-es meghajtókkal nem is sikerül a TS-431+nak, viszont 5400-as fordulatszámon üzemelő merevlemezekkel illetve 2,5 colos HDD-k beépítésekor nincsen gond. Meg persze akkor sem, ha SSD-ket használunk, de ez nyilvánvaló, mivel ezekben nincsen mozgó alkatrész.

SOHO – vagyis otthoni, kisirodai felhasználásra szánt termékről van szó, ezért a QNAP-nál úgy gondolták, hogy elegendő egy kétmagos, 1,4 GHz-es ARM processzor és 1 GB RAM a készülékbe. Nagyot nem is tévedtek, de azért azt már most hozzá kell tennünk, hogy lehetnek azért olyan helyzetek, amikor az ARM chip a határon teljesít. Amire érdemes még figyelni, az az, hogy a komolyabb NAS-okkal ellentétben az operatív tár mérete nem bővíthető. Az operációs rendszer nem a merevlemezekre kerül, számára egy 512 MB-os ROM van fenntartva. A hely elég, még akkor sem lesz gond, ha sok bővítményt telepítünk. Első használat előtt le kell tölteni a QNAP weboldaláról a legfrissebb firmware-t, majd telepíteni kell a NAS-ra.

Amit érdemes még megemlíteni, az a kettős gigabites LAN csatlakozó – a két port lehetőséget ad az adatátviteli sebesség növelése mellett arra is, hogy a hálózati infrastruktúrában fellépő hiba esetén alternatív úton jussanak el az adatok a céljukhoz.

»1 - Külső, üzembe helyezés
Címkék
Ez is érdekelhet
2018. június 7., 10:00
Hozzászólások