- 2016. október 24., 13:00
Az Acer ismét egy kiváló, de nem túl drága gépet rakott össze az Aspire S13 személyében.

Az Acer ultrabookjairól elég kevés szó esik mostanság, pedig a tajvani gyártónak az S13-as széria személyében igen versenyképes ajánlata van ebben a szegmensben (is).

Külső

Valószínűleg kevesen fognak vitatkozni velünk, ha azt mondjuk, hogy az egyik legszebb, az ultrabookok kategóriájában versenyző gépet az Apple gyártotta. Éppen ezért nem meglepő, hogy a riválisok többször is megpróbálták már részben vagy egészben kopírozni a dizájnt – nagyon jó példa erre az ASUS-féle UX305, amely bár tetszetős darab, egyedinek semmiképp sem mondanánk. Az Acer ezzel szemben a saját útját járja. A korábbi S sorozatba tartozó gépek is teljesen egyedi, és nem kevésbé szép külsővel rendelkeztek, ezt a hagyományt pedig mostani teszünk alanya is szépen viszi tovább. Ezúttal ráadásul fehér színű gépet kaptuk meg tesztre, amitől ha lehet, még inkább egyedi a tajvani gyártó gépe. A masina egyes stílusjegyei ugyan a V15-ös szériára emlékeztetnek, de a különbség a két terméksorozat között dizájnban is markáns.

Kicsomagolás és a gép kézbe vétele után rögtön feltűnt, hogy az S13 nagyon vékony, a gép mindössze 14,6 mm vastag, és ezt a méretet nemcsak elöl tudja tartani, hanem teljes mélységében. A színválasztást azért is tartjuk jónak, mert az Aspire S a kategóriában kissé szokatlan módon nem fém, hanem műanyag készülékházat kapott. Szerencsére az alkalmazott plasztik a minőségi darabok közül való, így a külsőt illetően összességében elégedettek lehetünk – de ugyanazt a prémium érzést véleményünk szerint nem kapjuk meg, mint a fémborítású versenytársak esetében. Nemcsak a monitor és a fő egység borítása műanyag, hanem a zsanérokat védő burkolat is, amely egyébként a pezsgőszínű fényezés miatt a megszólalásig olyan, mintha alumíniumból lenne. A fedlapot csíkos minta és egy fényes Acer felirat díszíti, a sorozat neve, az Aspire S pedig a zsanérok közötti részen tűnik fel, méghozzá úgy, hogy a gép nyitott és csukott állapotában is láthassuk.

A gép belső része színben tökéletesen harmonizál a külsővel, hiszen pontosan ugyanaz a fehérség köszön vissza ránk, mint kívülről. Az viszont jó pont, hogy a billentyűzet körüli rész alumíniumból van. A fehér szín nemcsak a klaviatúra, hanem a monitor körüli részt is uralja, sőt még a tapipad is ilyen. Annyit mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a kijelző körüli rész nem túl vastag – a Dell-féle XPS 13-mal az Aspire S13 ezen a téren nem veszi fel a versenyt, de más gépekhez képest a méretet tekintve jó pozícióból indul.

Az ultrabookoknál sajnos sosem jellemző, hogy csatlakozókból egy-egy gép jól el lenne eresztve, és ez alól a „szabály” alól az Acer gépe sem kivétel. A gép első és hátsó része teljesen üres, minden port elfért oldalt. Apróság, de fontos, hogy az Acer a csatlakozókat teljesen hátratolta, így aki a notebook mellett szeretne egerezni, annak sem kell majd a kábeleket kerülgetnie. Bal oldalt USB 3.0 csatlakozó, kombinált hang ki-/bemenet és egy SDHC kártyaolvasó sorakoznak. Jobb oldalt a tápcsatlakozót és a HDMI-kimenetet találjuk, valamint további két USB portot, amelyek közül az egyik Type-C csatlakozós és a 3.1-es szabványnak is megfelel. Az mindenképpen plusz pont, hogy bár az USB-C csatlakozót lehetne használni töltésre is, az Acer külön dugaszt épített be a táphoz. Ami hiányzik, az a Kensington-zár aljzata, de nem az Acer Aspire S13 az egyetlen ultrabook, amelyre ez az apróság nem került fel.

Hardver

Tulajdonságok
CPU Intel Core i5-6200U (2,2 GHz, 2 mag, 3 MB cache)
Kijelző 13,3 col, 1920×1080 pixel, IPS
GPU Intel HD Graphics 520
Memória 8 GB DDR4
HDD 256 GB SSD
ODD -
Ethernet -
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 1× USB 3.1 (Type-C), 2× USB 3.0, HDMI, audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 4.0, HD webkamera, kártyaolvasó (SDHC)
Akkumulátor 45 Wh
Méret 327×228×14,6 mm
Tömeg 1,3 kg

Az Acer tényleg pofás gépet rakott össze, de azt azért be kell látni, hogy a külsőn igen sokat spóroltak a mérnökök. A vas cserébe kifogástalan: a kategóriában elvárt módon Intel Core i5-6200U processzort, integrált grafikus gyorsítót, 8 GB RAM-ot és egy 256 GB-os SSD-t kapunk, és utóbbi is gyakorlatilag teljesen kihasználható, nincsen rejtett partíció a rendszer visszaállításához. A processzor direkt az ultrebookokba tervezett verzió, tehát csak kétmagos – órajele pedig 2,3 GHz, ami terhelés alatt akár 2,9 GHz-re is felszökhet. Az Acer Aspire S13-hoz választható processzorok között Core i7-es modell is akad, te tekintettel arra, hogy az is U-s, vagyis szintén csak kétmagos, tulajdonképpen csak magasabb órajeléből profitálhatunk – mindenki döntse el, hogy megéri-e ezért extra pénzt kifizetni. A méretcsökkentés jegyében a memória az alaplapra integrált (vagyis később nem cserélhető), ezért a vásárlásnál el kell dönteni, hogy mennyi RAM-ra van szükségünk. 8 GB egyébként szerintünk elég, hacsak nincsenek speciális igényeink, de akkor valószínűleg úgysem egy U-s processzorral szerelt gépet fogunk választani. Az SSD nem a sztenderd, 2,5 colos tokozásban érkezik, hanem az M.2 formátumot használja – és cserélhető, igény esetén. A notebook egyébként nemcsak 256 GB-os, hanem kétszer ekkora méretű SSD-vel is rendelhető, ha valakinek ekkora kapacitás kevés lenne. Egyéb hardverek tekintetében a masina hozza az elvárható szintet: webkamera, WiFi és Bluetooth adapter is van benne, Ethernet viszont nincsen – ha vezetékes LAN-ra szeretnénk csatlakozni, akkor ahhoz külső adapterre lesz szükségünk.

Kijelző

Teszteredmények
Teljesítmény
PCMark 8 (Home): 2711 pont
PCMark 8 (Work): 3482 pont
SSD írási/olvasási sebesség: 555/479 MB/s
SSD IOPS (4k): 64753
Kijelző
Maximális fényerő (AC): 317 cd/m²
Maximális fényerő (akku): 317 cd/m²
Kontraszt: 857:1
Színhőmérséklet (gyári): 7050K
Színhelyesség (gyári, átlagos dE): 2,1
Színhelyesség (kalibrált, átlagos dE): 0,45

Az Acer notebookja 13,3 colos mérettel rendelkezik, ez az a méret, amely a legjobb kompromisszumot adja a hordozhatóság és a használhatóság között. Főleg akkor, ha Full HD felbontással társítjuk, mint az történt is a nálunk teszten járt Aspire S13 esetében. A tajvani gyártó ráadásul minőségi panelt, egy IPS-technológiával készített kijelzőt választott, amely még matt is. Így nyugodtan mondhatjuk, hogy az ultrabook mindenféle környezetben használható, a szobában sem nagyon kell forogni vele, hogy hátulról semennyi fény ne érkezzék – azért az nyilván nem jó, ha direktben fénylik az ablak a notebook kijelzőjén. Az oldalsó táblázat adataiból kiderül, hogy az Acer a panel beállításaira is kellő figyelmet fordított, alapból bőven 3 alatti deltaE-t, vagyis tökéletesnek mondott színeket azért nem sok notebooknál szoktunk látni. A panel az sRGB-színtér 97 százalékát fedi le.

A betekintési szögek elég nagyok, a gépet hárman-négyen is simán tudják nézni egyszerre úgy, hogy mindenki megfelelő minőségű képet lásson – ha viszont 45 foknál szélesebb szögben nézzük a kijelzőt, akkor a kontraszt olyan mértékben csökken, hogy az már az élvezhetőség rovására megy.

A fényerő eloszlása viszont nagyon jó, a sarkokban és a széleken csak egészen minimális csökkenés figyelhető meg, bevilágítás pedig csak a felső él közepén tapasztalható, szintén nem jelentős mértékben. Nagy plusz azért is, mert a fényerő szabályozása nem PWM-es, hanem direkt.

Címkék
Hozzászólások