- 2016. november 3., 12:00
Az Alcatel 2-in-1 gépe a kisebb méretosztályban versenyez, de teljes értékű számítógépként is jól lehet használni.

A 2-in-1 gépek egyik felét inkább notebookként, másik részüket inkább tabletként lehet használni, ami legnagyobb részt abból ered, hogy az adott kütyüt mekkora kijelzővel szerelték fel. Ha ezt az analógiát vesszük alapul, akkor mostani teszünk alanya az utóbbi tábort erősíti, de gyártója, az Alcatel mindent megtett annak érdekében, hogy akkor se legyen hiányérzetünk, ha notebook üzemmódban tevékenykednénk.

Külső

Az Alcatel PLUS 10 a gyártó első komoly próbálkozása a 2-in-1 szegmensben, de a tabletként és notebookként is használható masinák egy ideje már velünk vannak, így nem féltettük a TCL-t (az Alcatel márkanév a Thomsonhoz hasonlóan a kínai gyártó tulajdonában van), biztosan voltunk benne, hogy elsőre is sikerült megugrani a lécet. Ahogyan a bevezetőben már említettük, a készülék elsősorban tablet, ezért az ismerkedést a billentyűzete nélkül kezdtük meg – merthogy a masina és a hozzá tartozó klaviatúra csak akkor alkot egy egészet, ha azt mi szeretnénk.

A PLUS 10 első ránézésre egy teljesen átlagos táblagép, teljesen átlagos külsővel, de a rajta lévő csatlakozók közül néhány árulkodik arról, hogy itt azért ennél többről is szó van. Elsősorban a dokkoló csatlakozójára gondolunk, de azért a Micro HDMI kimenet sem gyakori vendég a táblagépeknél. A készülék felépítése és dizájnja ezen apróságokat leszámítva tényleg teljesen belesimul a mostani trendekbe. Fehér kávája egyik oldalon sem túl vastag, a hátlap pedig – ahogyan az unibody készülékeknél lenni szokott – a széleken ívelt kissé. Az unibody kialakítás és a fémes szín ellenére sem a hátlap sem az oldalak nem készültek fémből, minden plasztik. Ha másnak nem is, a tömegnek ez biztosan jót tesz. A gép összeszerelésével nagy gond nincsen, de a csatlakozók belül nem tökéletesen egyenesek és a microSD-kártya helyének fedele sem illeszkedik teljesen pontosan. Ezek az apróságok a használatot szerencsére egyáltalán nem befolyásolják.

Az előlapon a bal felső sarokban elhelyezett előlapi kamerára lehetünk figyelmesek és arra, hogy hangszóróból kettő is van – vagyis minden adott ahhoz, hogy kedvenc zenéinket sztereoban hallgassuk. A két apróság annyira nagy élményt azért nem tud nyújtani, de nem követünk el szentségtörést akkor sem, ha egy közepes méretű szobában vetjük be.

Az Alcatel PLUS 10 jobb oldala teljesen üres, alul pedig a dokkoló csatlakozója árválkodik. A fenti rész már zsúfoltabb, itt kapott helyet a bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzó, valamint a microSD-kártyát is innen kell a helyére csúsztatni. Bal oldalt a fülhallgatót, a Micro-USB kábelt és a Micro HDMI-t csatlakoztathatjuk szeretett készülékünkhöz – illetve ezen az oldalon még egy apró mikrofont is elhelyeztek. A hátlapon csak a fő kamera az, amit érdemes megemlíteni.

Az Alcatel PLUS 10 persze nemcsak egy tabletből áll, hanem a hozzá tartozó dokkolói s a szett részét képezi. A billentyűzetes dokkoló elég vastag darab, de ennek oka is van: a billentyűzetben egy extra akkumulátor és egy hotspot is van. Utóbbi hasznosságára a következő oldalon természetesen még visszatérünk. A két részt mágnes tartja össze, és a kialakításból adódóan a dokkoló akkor sem esik le, ha a tabletnél emeljük fel a szerkezetet. A mágnesek nemcsak nyitott, hanem zárt állapotban is összetartják a két részt, így ha akarjuk, az összecsukhatóság szempontjából tényleg kvázi notebookként lehet használni a gépet. A dokkoló egy második microUSB-vel és egy normál USB-vel egészíti ki a csatlakozókínálatot.

A gép maga 260×156×8,35 mm-es és 460 grammot nyom. A dokkolóval együtt a vastagság 19,5 mm-re nő, a tömeg pedig 830 grammra változik.

Hardver

Tulajdonságok
CPU Intel Atom x5-Z8350 (1,44 GHz, 4 mag, 2 MB cache)
Kijelző 10,1 col, 1280×800 pixel, IPS
GPU Intel HD Graphics 400
Memória 2 GB DDR4
HDD 32 GB eMMC
ODD -
Ethernet -
WLAN 802.11n
Csatlakozók 1× USB 2.0 (micro), Micro HDMI, audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 4.0, HD webkamera, kártyaolvasó (SDHC)
Akkumulátor 5830 mAh
Méret 260×156×8,35
Tömeg 460 g

A Windows asztali gépeknél és notebookoknál egyelőre megtörhetetlen hegemóniája miatt 2-in-1 gépet nem igazán lehet elképzelni ARM architektúrán, így senki számára nem lehet meglepő, hogy az Alcatel masinájában is Intel szív dobog. A kérdés csak az, hogy milyen: ezeknél a gépeknél a Core m vagy az Atom jöhet szóba, attól függően, hogy az adott termék a prémium kategóriát célozza-e meg, vagy inkább a kedvező ár/érték arány elérése a cél. Az Alcatelnél ez utóbbi szempont mellett döntöttek, egészen pontosan az Atom x5-Z8350-es mellett, ami elsősorban nem is a számítási kapacitás miatt lehet csalódás, hanem azért, mert így a RAM mérete 2 GB-nál nem lehet nagyobb, és ez a multitaskingot is korlátozza.

A processzor négymagos, 1,44 GHz-es, tehát a normál napi működés során nem lesz vele probléma, de aki ahhoz szokott hozzá, hogy 20-30 fület is megnyit a Chrome-ban, annak ezt a fajta használatot azért újra kell gondolnia. A grafikus gyorsító a processzorban lévő integrált HD Graphics 400, ez egy nem túl gyors, de cserébe energiatakarékos GPU. A belső tárhely 32 GB-os, ebből alapesetben 20,8 GB szabad, ami nyilván nem túl sok, viszont microSD-kártyával bővíthető a rendelkezésre álló hely.

Teszteredmények
Teljesítmény
PCMark 8 (Home): 1061 pont
PCMark 8 (Work): 1242 pont
SSD írási/olvasási sebesség: 340/207 MB/s
SSD IOPS (4k): 16685
Kijelző
Maximális fényerő (AC): 342 cd/m²
Maximális fényerő (akku): 342 cd/m²
Kontraszt: 451:1
Színhőmérséklet (gyári): 7600K
Színhelyesség (gyári, átlagos dE): 5,8
Színhelyesség (kalibrált, átlagos dE): 1,37

A kijelző egy érintésérzékeny IPS-panel, amely csak 1280×800 pixeles felbontással, és közepes fényerővel rendelkezik. A fényerő ahhoz kevés lehet, hogy verőfényes napsütésben a kertben is használjuk a kütyüt, de zárt térben nem lesz vele gond. A betekintési szögek jók, de az előlapi üveg miatt oldalról a szokásos csillogás tapasztalható. Az alap színhelyesség közepes, viszont mivel teljes értékű Windows fut a gépen, hardverrel ezt közel tökéletesre lehet hangolni. A tableteknél ugyanakkor a lefedett színtér eléggé korlátolt, és ez az Alcatel PLUS 10-nél sincsen másképpen, az sRGB-színtérnek mindössze 74 százalékát tudja lefedni a masina.

A csatlakozási lehetőségek közül az n-es WiFi és a Bluetooth 4.0 lesz a leghasznosabb. A tablet önmagában 3G/4G hálózatokra nem tud csatlakozni, de itt jön képbe a dokkoló, amely egy LTE-adaptert is tartalmaz, és hotspotként működik – vagyis WiFi-n keresztül nemcsak a tabletet, hanem másik négy eszközt is képes internetkapcsolattal ellátni.

Üzemidő

Az Alcatel PLUS 10-ben 5830 mAh-s akkumulátor található, ami teljesen átlagosnak mondható. Vele az elérhető üzemidő 7,5 óra (átlagos körülmények között, 50%-os fényerővel és bekapcsolt WiFi-vel), vagy 9 óra akkor, ha filmet nézünk – a kijelző felbontására való tekintettel 720p-s filmet választottunk a teszthez. Ezek sem rossz értékek, viszont a dokkoló még további 2580 mAh-t ad hozzá a kapacitáshoz, amivel durván másfélszerezni lehet az üzemidőt, feltéve, hogy nem használjuk a 3G/4G kapcsolatot. De az sem rossz, ha mindezt úgy fogalmazzuk meg, hogy az üzemidő nem csökken akkor sem, ha aktív adatkapcsolatot igénylő tevékenységet végzünk.

A töltéshez Micro-USB-s töltőt használhatunk, a gyári csomagban 3 amperes töltőfejet kapunk, ezzel a teljes töltés (tablet+dokkoló) 3,5 órát vesz igénybe, csak a tablet pedig 2 óra 20 perc alatt pumpálható tele energiával. A dokkoló a tablet akkuját nem tölti, és a 3G/4G adapter miatt először nem is a dokkoló merül. Viszont ha a tablet lemerült, akkor természetesen a dokkolóra kötve – ha abban még van tartalék – tudjuk használni. Töltésnél először a tablet kerül sorra, utána jön a dokkoló.

Hozzászólások