- 2016. december 5., 07:00
A ZTE csúcskészüléke, a BLADE V7 sem kerülhette el a sorsát: elkészült belőle is a jóárasított verzió.

A ZTE az európai piacon nem tartozik a legismertebb márkák közé, pedig a gyártó termékpalettáján elég sok érdekes készüléket találni. Ahogyan az a másodvonalbeli márkáknál lenni szokott, a csúcstelefonok hardveresen nem hozzák azt a teljesítményt, mint mondjuk a Samsung vagy a Sony legújabb termékei, de teljesen rendben vannak, remekül használhatók; ár/érték arány alapján pedig kifejezetten jól szerepelnek a ZTE mobilok. Főleg akkor, ha egy jóárasított modellről van szó, mint mostani tesztünk alanyáról, a BLADE V7 LITE-ról.

Külső

A telefon fehér és fekete verzióban is elérhető, hozzánk az előbbi változat került, amelynek előlapja fehér, a hátsó része viszont ezüst. A kínai vállalatokat gyakran éri az a vád, hogy az iPhone-t másolják – nos, ezt a ZTE aktuális telefonjára biztos, hogy nem fogják mondani, mivel sem az előlap sem a hátlap nem hasonlít az almás vállalat készülékeire. Egyedül a kijelző alatti érintésérzékeny gombra lehetne mondani, hogy koppintás, de mivel a ZTE BLADE V7 LITE hónapokkal az iPhone 7 előtt jelent meg, eleve felejtős a dolog. Ha már a gomboknál tartunk, természetesen nemcsak a Home, hanem a vissza és feladatválasztó funkciók is elérhetők, az ehhez szükséges gombokat a Home két oldalán helyezték el. Az LCD feletti részen valamennyi szokásos kiegészítőt megtaláljuk (beszédhangszóró, kamera és szenzorok) – ennél érdekesebb, hogy került ide egy LED is, amit természetesen a szelfik készítésekor lesz a segítségünkre.

Látszólag a ZTE telefonjának van az egyik legvékonyabb kerete, azonban a telefon bekapcsolása után a turpisságra rögtön fény derült: a kijelző jóval kisebb, minden irányban kb. 3 mm-rel kisebb, mint azt elsőre gondolnánk. Optikai tuningnak nem rossz a dolog így sem.

A hátlap enyhén ívelt, és az oldalakkal egyetlen anyagból készült, de a BLADE V7 LITE oldalai teljesen normálisak (sík felületűek). A hátlap alapjában véve fém, de a mobil felső és alsó részénél is kb. 8 mm-nyi részen alumínium helyett színre fújt műanyagot találunk, amelyek az antennák számára ablakként szolgálnak. A hátlapon említésre méltó a fő kamera és a mellette lévő LED-es villanó, a kihangosító dupla hangszórója valamint az ujjlenyomat-olvasó, a hátul szokásos helyére, pontosan a fő kamera objektívje alá került.

A telefon unibody kialakítású, ennek ellenére sajnos kicsit nyeklik-nyaklik, ha erősebben fogjuk meg, biztos, hogy egy kicsit „reccsenni” fog. A kártyákhoz szükséges tálca a jobb oldalon van, a bekapcsoló gomb pedig a tálca nyílása alá került. A SIM a kategóriában szokásos rend szerint vagy két darab nano-SIM-et vagy egy SIM-et és egy microSD-kártyát tud fogadni. A hangerőszabályzó billentyű a szemközti oldalra, a fülhallgató kimenet a felső élre, a Micro-USB valamint az egyetlen mikrofon pedig alulra kerültek.

A telefon nem tartozik a kisebbek közé, amiért a kijelző körüli trükközés a felelős. A 143,8×70,2×7,9 mm-es méret mellé 146 grammos tömeg társul.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 6: 24573
Geekbench (s): 434
Geekbench (m): 1579
GFXBench 3 (M, on): 3,4 fps
GFXBench 3 (M, off): 1,7 fps
GFXBench 3 (T, on): 8,9 fps
GFXBench 3 (T, off): 4,7 fps
Browsermark 2.1: 1322
JetStream 1.1: 44,114
Kijelző
Maximális fényerő: 345 cd/²
Kontraszt: 1110:1
Színhőmérséklet: 7900 K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 160 perc
Szabad kapacitás: 3,6 GB

Mivel LITE telefonról van szó, már a teszt előtt borítékolni lehetett, hogy a hardver gyengébb lesz, mint a BLADE V7-ben. Ez alapesetben nem feltétlenül gond, a ZTE Blade V7 LITE esetében egy kicsit viszont aggódtunk, mivel a ZTE előszeretettel használja a Mediatek chipjeit, amelyek teljesítményben azért eléggé le vannak maradva a Snapdragonokhoz vagy éppen az Exynosokhoz képest. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy átlagos felhasználónak azonnal gondja lesz majd az MT6735P sebességével, de ha valaki sok alkalmazást szeret párhuzamosan futtatni, annak azért meggyűlhet a baja a készülékkel. A GPU kifejezetten gyenge, a Mali-T720MP2 még úgysem tud elég gyors lenni, hogy csak 720p-s kijelzőt kell meghajtania. Persze ezen ne is csodálkozzunk, elvégre egy 2013-as konstrukcióról van szó, amelynek hiába van nyolcmagos verziója, ha a Mediatek beérte a kétmagos megoldással is. A RAM 1 GB-os, a belső tárhely pedig 8 GB-nyi adatot képes tárolni (van 2/16 GB-os Blade V7 LITE is, de hozzánk nem az érkezett). Ebből az operációs rendszer elfoglal 4,4 GB-ot, így az adatok számára mindössze 3,6 GB áll rendelkezésre. Persze a tárhely bővíthető, feltéve hogy nem akarunk két SIM-et használni a telefonnal.

Szerencsére az ma már nem kérdés, hogy a telefonok többségébe jó minőségű kijelző kerül, de azért vannak különbségek a jó és kevésbé jó megoldások között – elsősorban a színtér, a színhelyesség és a legnagyobb fényerő térnek el, és nem túl meglepő módon a ZTE Blade V7 LITE ezen szempontok alapján csak a középmezőnybe sorolható. Felbontás alapján is, mivel a panel csak 720p-s. A telefon színei nem lennének egyébként rosszak alaphelyzetben sem, de a színhőmérséklet túl hideg, Ezen és még egy csomó más paraméteren (kontraszt, fényerő, élesség, színhőmérséklet, dinamikus kontraszt) viszont kézzel is lehet állítani, ezeket a paramétereket a MiraVision opcióknál találjuk meg (User profilra kell kapcsolni előtte). A betekintési szögek rendben vannak, a maximális fényerő viszont jó esetben is csak átlagos – nyáron lehet, hogy nemcsak a meleg miatt fog izzadni, aki Blade V7 LITE-ot választ, hanem azért is, hogy a kijelzőn valamit lásson.

A LITE-os kivitel nemcsak a mobil sebességében mutatkozik meg, hanem abban is, hogy a készülék milyen kapcsolódási lehetőségeket támogat. LTE természetesen van, viszont csak Cat4-es, így a letöltési sebesség legfeljebb 150 Mbps lehet. Nem meglepő, hogy a Bluetooth és a WiFi sem a kurrens szabványt támogatják, előbbi 4.0-s, LE nélkül, utóbbi pedig az n-es szabványt kezeli csak. Van FM-rádió és A-GPS is, a Micro-USB csatlakozó pedig hostként is működik.

Akkumulátor, üzemidő

A ZTE mobiljában 2500 mAh-s akku dolgozik, ami teljesen átlagosnak mondható, viszont mivel a rendszerchip nem éppen az energiatakarékos megoldások közül való, így összességében a telefon, ha használjuk is, akkor az egy napot is éppen csak, hogy kibírja. Cserébe tölteni sem lehet gyorsan: QuickCharge nincsen, az 1 amperes töltővel pedig 160 percig tart, amíg a készülék 10-ről 100%-ra feltölt.

Az akkuhoz kapcsolódó érdekes fícsör, hogy a telefonban van egy olyan időzítő, ami kikapcsolt állapotban is fut, hogy vele a készüléket éjszakára automatikusan ki, reggel pedig be tudjuk kapcsolni.

Címkék
Hozzászólások