- 2016. december 9., 12:00
A Magic Mobile Connection révén a telefonon futó alkalmazásokat is kényelmesen használhatjuk a tévé előtt ülve.

Az LG folyamatosan fejleszti okostévé operációs rendszerét, a webOS-t, amelynek 3.0-s verziója egy igen érdekes újdonságot is kapott: a Magic Mobile Connection segítségével a telefonon lévő alkalmazásokat is „futtathatjuk” a tévén. Valójában persze nem arról van szó, hogy az appok átköltöznének a nagy képernyőre, az LG néhány már eddig is létező technológiát csomagolt az átlagfelhasználók számára sokkal kezelhetőbb formába. Lássuk pontosan, hogy miről is van szó!

Az LG Magic Mobile Connection egy nagyon érdekes rendszer, amely azt teszi lehetővé, hogy a telefonon lévő alkalmazásokat a tévé képernyőjén keresztül használjuk. Hogy a dolog működjék, értelemszerűen webOS 3.0-t használó LG okostévére van szükség, a telefonra pedig az LG TV Plus alkalmazást kell letölteni.

A mobilnak és a tévének ugyanarra a hálózatra kell csatlakoznia, a telefon gyártója tekintetében viszont nincsen megkötés, az egyetlen kitétel az, hogy az Android legalább 4.2-es verziójú legyen. A tévét és a telefont párosítani kell; a folyamat során PIN-kódos védelmet is be kell állítani, ami azért fontos, mert az app nemcsak az alkalmazásokat tudja a tévére streamelni, hanem a mobilon lévő multimédiás tartalmakat is.

Ha a kapcsolat létrejött, a tévé képernyőjének jobb felső részén megjelenik a telefonon beállított név – erre kell kattintani, ha a „telefonos” kezdőképernyőt szeretnék elérni. A Magic Mobile Connection használatával egyszerre akár öten is csatlakozhatnak a tévéhez. A képernyő felső részén az alkalmazások, lent pedig a multimédiás tartalmak jelennek meg. Alapesetben csak pár szoftver látszik, de a „Hozzáadás” gombbal szabadon bővíthetjük a kínálatot. És itt jön az a rész, amely miatt az LG TV Plus nem csak egy egyszerű képernyő tükrözési megoldás: nemcsak a telefon kommunikál a tévével, hanem a tévé is a mobillal, így a Magic Motion Remote távirányítót használhatjuk a telefon „nyomkodására” az ujjunk helyett (a tévékkel ez egyébként „sima” MiraCast csatlakozás esetén is működik). A mobilt nyugodtan lerakhatjuk akár a tévé mellé tölteni is.

Az alkalmazások többségénél alapvetően vezeték nélküli képátvitellel sima tükrözés történik (Miracast/WiDi), ha viszont az adott szoftver támogatja, akkor az LG TV Plus DLNA tartalommegosztásra vált – a Kodi esetében például ez nem opció, de a Samsung saját telefonos képnézegetőjével működik ez a fícsör is.

A használat során azt figyelembe kell venni, hogy a vezeték nélküli képátvitel legfeljebb a QHD felbontást támogatja, és azt is, hogy a jeltovábbítás érzékeny a környezetre; a Full HD felbontású videók lejátszása egy átlagos nappaliban nem okoz gondot, és a játékok többsége is teljesen elfogadható minőségben jelenik meg.

Ha internetezünk vagy mondjuk a Google térképet nézzük, akkor ennek a dolognak viszont nincsen jelentősége. A késleltetés egészen minimális; észrevehető, de bőven tolerálható. Természetesen működik a képernyő elforgatása, ha szeretnénk, akkor pedig a beérkező üzeneteket is megjeleníthetjük a tévé kijelzőjén. Az LG-nél még azt is megoldották, hogy az Android gombjait elérjük, függetlenül attól, hogy a csatlakoztatott mobil egyébként használ-e szoftveres gombokat vagy sem.

Azzal együtt, hogy a Magic Mobile Connection használatához a tévé mellett még egy telefonra is szükség van, azt nyugodtan elmondhatjuk, hogy az LG nagyon jól látta meg, hogy az alkalmazások viszonylagos szűkössége behatárolja, hogy az okostévéket – a tévézésen kívül persze – mire és hogyan lehet használni. A Google-féle Android TV ezt a szűkösséget feloldotta, így nem volt vitás, hogy minden konkurensnek lépnie kell valamit: nemcsak a webOS-nél, hanem a Tizennél és a Firefox OS-nél is jelentkezik ez az igény. Az LG a Magic Mobile Connectionnel viszont ismét lépéselőnybe került.

Címkék