- 2016. december 13., 12:00
Lássuk, hogy mit tud a felturbózott és továbbra is remek ár/érték arányú OnePlus 3T!

A OnePlus júniusban lebbentette fel a fátylat harmadik felsőkategóriás okostelefonjáról, a nemes egyszerűséggel OnePlus 3 névre keresztelt újdonságról, mely villámgyorsan igen komoly karriert futott be. A készülék elsősorban azzal bírta rá erőteljes pénztárca nyitogatásra a vásárlókat, hogy kiváló minőségű fémházban vonultatott fel egy remek OLED kijelzőt, egy szupergyors Snapdragon 820 chipsetet és nem kevesebb, mint 6 GB RAM-ot, ráadásul tette mindezt igen jó áron. Nagyon úgy tűnt, hogy ez a sikerrecept simán életképes tud maradni 2017-ig, vagyis a OnePlus 4 érkezéséig, a gyártó azonban úgy gondolta, hogy még 2016-ban javítani kell egy kicsit rajta. Utóbbit meg is lépte a feltörekvő kis cég, melynek eredményeképp nemrégiben kijött az enyhén ráncfelvarrt OnePlus 3T.

Külső

A OnePlus 3 és a OnePlus 3T milliméterre pontosan teljesen úgyanúgy néz ki, ezenkívül pedig a két telefon tömege is grammra pontosan megegyezik egymással. Ez egyrészt rossz hír, hiszen egy új modelltől adott esetben némileg megújult formatervet is elvárnánk, másrészt viszont nagyon is remek hír, mert már az elődmodell is remekül is nézett ki és kiváló minőségű volt, ráadásul annak tokjai minden további nélkül ráapplikálhatóak a 3T-re. Egyetlen fogódzónk van, ha meg szeretnénk különböztetni egymástól a régi és az új készüléket, ugyanis a 3T szürke változata kicsit sötétebb lett – a Graphite helyébe a Gunmetal fantázianevű változat lépett. A Soft Gold becenevű változat aranyszíne azonban változatlan maradt.

Ahogy eddig, úgy most is a bal oldali élen legfelül találjuk azt a háromállású csúszkát, melynek révén egyszerűen szabályozhatjuk, hogy mely hívások és üzenetek jelzései érjenek el bennünket. A normál és a némított üzemmód között van egy korlátozott megoldás is, mely csak a számunkra fontos emberkéktől érkező hívásokat és üzeneteket engedi át, az összes többi nem zavarja meg a pihenésünket vagy éppen a fontos üzleti megbeszélésünket. Ugyanezen az oldalon lehet a hangerőt állítani, a bekapcsológomb és a SIM-tálca pedig az ellentétes oldalon landolt. Utóbbiba két darab nanoSIM-et lehet bepakolni, microSD bővítési lehetőség továbbra sincs.

A felső él teljesen csupasz, alul középen pedig egy szimmetrikus USB Type-C portra lehetünk figyelmesek, mely USB OTG kompatibilis, azonban még nem 3.0-ás, hanem csak 2.0-ás sebességre képes. Hangszóróból egyetlen példány került a rendszercsatlakozótól balra, mely egész jó minőségben és korrekt hangerővel szól, de azért nem ér fel a HTC-féle sztereó BoomSound szintjére. A 3,5 milliméteres jack dugalj is az alsó élen figyel, vezetékes headset azonban nem jár alapáron a telefon mellé.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 6: 164112
Geekbench (s): 2501
Geekbench (m): 5810
GFXBench 3 (M, on): 49
GFXBench 3 (M, off): 50
GFXBench 3 (T, on): 62
GFXBench 3 (T, off): 93
Browsermark 3: 128.27
JetStream 1.1: 59.115
Kijelző
Maximális fényerő: 460 cd/²
Kontraszt: -
Színhőmérséklet: 7000 K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 85 perc
Üzemidő (normál): n/a
Üzemidő (video): n/a
Szabad kapacitás: 113 GB

A OnePlus 3 egyike a piac jelenlegi leggyorsabb androidos készülékeinek, melyben komoly szerepe van többek közt a Qualcomm remekül sikerült idei felsőkategóriás chipsetének, a négymagos Snapdragon 820-nak. A gyártó azonban úgy gondolta, hogy egy picit még tovább lehetne fokozni a tempót, éppen ezért gyorsan nyugdíjba küldte a 820-as Snapit, melynek helyét az eggyel újabb, 821-es kiadás vette át. A 14 nanométeres gyártástechnológia változatlan maradt, azonban a működési frekvencia némileg megnőtt. A két darab „izmos” Kryo processzormag órajele 2,15 GHz-ről 2,35 GHz-re nőtt, ami közel 10 százalékos gyorsulást jelent, ellenben a két darab alacsony fogyasztású mag frekvenciája maradt változatlanul 1,6 GHz (pedig lehetne akár 2 GHz is). Az Adreno 530-as grafikusgyorsítót enyhén felpörgették: a 624 MHz-ről 653 MHz-re történő felturbózás mintegy 5 százalékos teljesítménytöbbletet jelent. Itt jegyzendő meg továbbá, hogy a Qualcomm némileg javított az SoC működési hatékonyságán, melynek révén elvileg 5 százalék körüli energia takarítható meg.

A teszteredmények azt mutatják, hogy a 3T mintegy 5-15 százalékkal gyorsabb az elődjénél, és az általa villantott 164 ezer pontos AnTuTu eredmény abszolút tiszteletre méltó. Ennél azonban sokkalta fontosabb, hogy a 3T még az amúgy is igen fürge 3-nál is fürgébbnek érződik a hétköznapi használat során, vagyis az alkalmazások minden korábbinál gyorsabban indulnak el, szélsebesen tudunk váltani közöttük, és a 3T természetesen a legdurvább grafikájú játékokban is jeleskedik. Az alacsony reakcióidőben többek közt az is fontos szerepet játszik, hogy a régi EXT4 fájlrendszert F2FS-re cserélte a OnePlus, és jó hír, hogy ezt hamarosan az elődmodell esetében is meg fogja lépni a gyártó.

Bár sokan azt remélték, hogy a 3T-ben esetleg már 8 GB RAM lesz, végülis be kell érnünk 6 GB-tal a remek LPDDR4 fajtából. Ez bizony még így 2016 legvégén sem számít kevésnek, sőt, sok ennél jelentősen drágább abszolút csúcsmobilban még mindig „csak” 3-4 GB RAM található. A 6 GB RAM igen időtálló választássá teszi a OnePlus 3T-t, melyen egyszerre akár több tucatnyi alkalmazás is megnyitva maradhat, a közöttük történő váltás pedig nem jár folyamatos újratöltéssel. Az UFS 2.0 szabványú belsőmemória alaphelyzetben változatlanul 64 GB kapacitású, azonban újdonságként 128 GB-os változatban is rendelhető a 3T. Míg előbbi esetben 53 GB, utóbbi esetben körülbelül 113 GB szabad hely áll rendelkezésünkre alaphelyzetben – a microSD bővíthetőség hiányát a 128 GB-os modell simán képes feledtetni.

Kijelző fronton semmilyen változást sem tapasztalhatunk, vagyis maradt az 5,5 colos képátlójú és 1920×1080 pixeles felbontású, Samsung gyártmányú AMOLED panel, a maga végtelen kontrasztarányával és hatalmas betekintési szögeivel. Szerencsére a fényerő sem hibádzik – a display képét még erős napsütésben is jól lehet látni. Az előlap mintegy 73,1 százalékát uraló és Gorilla Glass 4 védelmet élvező kijelző 401 ppi pixelsűrűséggel bír, mely a 2560×1440 pixeles QHD kijelzők bőven 500 feletti ppi értékéhez képest szerény, de a gyakorlatban szinte semmi hátránya sincs a Full HD felbontásnak. Sőt, emiatt a rendszer még fürgébb működésű és kisebb fogyasztású is lehet. A dupla koppintással felébreszthető kijelző színegyensúlya manuálisan állítható, és szemkímélő éjszakai üzemmódot, valamint fogyasztáscsökkentő sötét üzemmódot is kapunk. A kijelzőn egyébként gyárilag fólia figyel, mely azonban nem fedi le az előlap teljes egészét, így adott esetben megéri lecserélni valami komolyabb megoldásra.

Wireless fronton szólnunk kell többet közt az LTE Cat. 6 támogatásról, mely 300/50 Mbit/s-os maximális mobilnet sebességet biztosít, ezenkívül pedig természetesen a dual band a/b/g/n/ac Wi-Fi, a Bluetooth 4.2, az NFC és a GPS-vevő sem hiányozhat a repertoárból. Megjegyzendő, hogy maga a 821-es chipset simán tudná a Cat 12/13-es LTE-t és a 600/150 Mbit/s-os sebességet, azonban a OnePlus ezek felhasználási jogait nem vette meg, így be kell érnünk a már említett, némileg szerényebb tempóval.

Üzemidő

A OnePlus 3-ba szerelt 3000 mAh kapacitású akkumulátor közepesnek mondható, illetve annál némileg talán hosszabb üzemidőt biztosított, és a fejlesztők remekül ráéreztek arra, hogy ezen azért lehetne még egy kicsit javítani. Ennek megfelelően a OnePlus 3T-ben már egy 3400 mAh-s, vagyis az elődénél 13 százalékkal nagyobb kapacitású, 4,35 V-ról 4,4 V-ra növelt feszültségű telep rejtőzik. Remek dolog, hogy emiatt egyetlen tizedmilliméterrel sem lett vastagabb, és egyetlen grammal sem lett nehezebb az új jövevény. Ugyancsak komoly fegyvertény, hogy az üzemidő a gyakorlatban a már említett 13 százaléknál érezhetően nagyobb mértékben nőtt meg, ami betudható többek közt a hatékonyabb chipsetnek és a különböző egyéb optimalizációknak is. Óvatosabb használat mellett immár nemcsak 1,5, hanem akár 2 napos használati idő is benne lehet a pakliban, és minden korábbinál könnyebben hozható akár a 6 órás kijelzőidő is. Összehasonlításképp, a rivális Google Pixel XL-ben 3450-es, a Samsung Galaxy S7 edge-ben pedig 3600-as aksi található, vagyis a OnePlus 4 esetében e tekintetben lehet majd még egy kicsit fejlődni.

A vezeték nélküli tölthetőség sajnos továbbra sem játszik, viszont a már jól ismert vezetékes Dash gyorstöltést természetesen ezúttal is megkapjuk. A töltés 70-80 százalék felett lassul csak be, és egy komplett töltés mintegy 10-15 perccel lassabb, mint a szerényebb telepes előd esetében. A OnePlus 3T más gyorstöltőkkel (QC 2.0, 3.0) sajnos nem kompatibilis, illetve az autós gyorstöltő sajnos igen drága, mintegy 10 ezer forintot kóstál. Megjegyzendő továbbá, hogy töltés közben a telefon lényegében semmit sem melegszik, megteszi azt helyette a töltőfej, de ennek a melegedése sem vészes.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. június 8., 10:00
Hozzászólások