- 2016. december 20., 12:00
Legutóbb az Acer egyik mindenes monitorát láttuk vendégül, most az irodákba való BE270U került sorra.
Hirdetés

Külső

Mostanában elég sok Acer monitor járt nálunk tesztelésen, így láttuk, hogy a tajvani gyártó mérnökei igen tetszetős dizájnnal tudnak előrukkolni, ha akarnak. Egy irodai készüléknél ugyanakkor inkább a funkcionalitás szokott előtérbe kerülni, a divatos külső csak másodlagos szempont; ezt a tézist mostani tesztalanyunk, a BE270U is igazolja. A monitor teljesen átlagos külsővel rendelkezik: kávája és talpa is fekete műanyag borítást kapott. Ezzel együtt is mutatós példányról van szó, mivel az Acer ennél a kijelzőnél is az LG-től kapott IPS-panelt, és a vele „járó” keret nélküli kialakítást választotta. Összességében azt mondhatjuk, hogy külsőre semmi különöset nem nyújt, de teljesen rendben van a monitor.

A funkcionalitás irodában amúgy is fontosabb, és ezen a téren viszont már full extrás a kijelző. A dobozban külön kapjuk a panelt, a nyakat és a talpat; előbbi kettőt csak egymásba kell pattintani, utóbbi kettőt pedig egy (szárnyas) csavarral tudjuk egymáshoz rögzíteni. Az egész művelet nem tart tovább két percnél. A talp vaskos, hiszen nemcsak az a feladata, hogy tartsa a panelt: forgathatóságot (60 fokban), emelhetőséget (15 cm-nyit) és pivot funkciót is biztosít. A nyak kialakításából adódóan a monitort meg is lehet dönteni, -5 és +35 fokos tartományban.

Plusz pont jár az Acernek azért, mert a tápegységet is beépítették, nem kell még egy extra külső dobozzal is bajlódni. Az viszont sajnos rossz pont, hogy a mellékelt kábelt, ha bedugjuk a helyére, pontosan a gomboknál megy le, így az állítgatást kissé zavarja. Merthogy a kezelők ezúttal nem a káva alsó részére, hanem a hátlapra kerültek.

Csatlakozókból ne várjunk sokat: mindössze egy HDMI és egy DisplayPort várnak bevetésre készen, ami részben abból adódik, hogy más szabványok a WQHD felbontással nem igazán tudnának mit kezdeni. A DVI még működőképes megoldás lenne egyébként, de helyette majd minden monitorra HDMI-t építenek ma már a gyártók.

A borítás alatt egy sztereo hangszórópárt is elrejtettek, illetve kapunk egy 4 csatlakozós USB hubot is. Vele kapcsolatban érdekesség, hogy a PC/notebook felé Type-C csatlakozón keresztül tartja a frontot. Az elosztó az USB 3.0 szabványt támogatja, a kényelmes használhatóságot pedig az biztosítja, hogy a csatakozók közül kettő a monitor bal oldalára került, így könnyen elérhető.

Belső

Az irodai használat (amit akár úgy is értelmezhetünk, hogy az átlagos otthoni használat) nem igényel különösebb extra képességeket, így az Acer a monitorba egy teljesen átlagos tudású panelt választott, de természetesen a képminőséget szem előtt tartva csak IPS-panel jöhetett szóba. Az Acer és az LG két jó barát, a koreai gyártó számos Acer monitorba és notebookba adott már panelt, így nem meglepő, hogy a BE270U-hoz is tőle származik a legfontosabb alkatrész. A 27 colos LCD 2560×1440 pixeles (WQHD részletesség), válaszideje pedig 6 ms. Ez nem számít túl gyorsnak, de legfeljebb csak játékoknál érezni kevésnek.

A panel nemcsak válaszideje alapján átlagos, hanem egyéb paraméterei alapján is: 75 Hz-es képfrissítésre képes, legnagyobb fényereje 350 nit, statikus kontrasztaránya pedig 1000:1. Az Acer a specifikációban persze jóval nagyobb értéket ad meg, de a 100 milliós kontraszt csak papíron hangzik jól, a valóságban, ha bekapcsoljuk a dinamikus kontrasztot, az több hátránnyal jár, mint előnnyel.

Gyári állapot: eco, grafikus, mozi és normál módok

Gyári állapotban a színhelyesség csak átlagos; a tipikus deltaE nem fért be 3 alá, ami azt jelenti, hogy ha profi célra kell a kütyü, akkor bizony muszáj lesz hardveresen kalibrálni. Amivel viszont remek, mondhatni tökéletes színhelyesség érhető el, és ha az sRGB ütemmódot is bekapcsoljuk, a kütyü hozza is a 100%-os színtérlefedettséget.

Kalibrált állapot

Kalibrált állapotban a fogyasztás 19 watt, ha a legnagyobb fényességet használjuk, akkor pedig 25,5 wattra kúszik fel a fogyasztásmérő virtuális mutatója.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2014. december 12., 16:00
2014. november 19., 12:00
2010. július 26., 08:00
2017. május 12., 10:00
2016. március 30., 12:00
2015. szeptember 24., 12:00
Hozzászólások