- 2017. január 11., 08:00
A Logitech megint tudott újat mutatni: olyan egereket készített, amelyek szinte hangtalanul működnek.

A Logitech nem szorul bemutatásra: a svácji székhelyű vállalat kiváló minőségű perifériáival szerzett magának nevet. A gyártó termékei között legnagyobb számmal talán egerek és billentyűzetek vannak; közöttük belépő szintű, olcsó kütyük éppúgy szerepelnek, mint profi játékosoknak szánt eszközök. Ezúttal két olyan egeret kaptunk tesztre, amelyek alaptudással rendelkeznek, viszont van egy érdekes tulajdonságuk: halkak.

Az M220 Silent és M330 Silent Plus névre hallgató egerek között az alapvető eltérés a dizájnban keresendő, előbbi kisebb és alacsonyabb – a piros színű pozícionáló mérete inkább hölgyek és gyerekek számára ideális. Viszont nemcsak piros színben vásárolható meg, hanem kékben és feketében is. Szimmetrikus felépítéséből adódóan jobb- és balkezesek egyaránt használhatják. Két gomb került rá, és persze a görgő, amelyet szintén meg lehet nyomni, a dönthetőség viszont kimaradt. Az érzékelő optikai elven, de látható fény nélkül működik, 1000 DPI-s (nem változtatható) felbontása a normál használathoz éppen elegendő pontosságot nyújt.

A specifikáció szerint az egér egyetlen AA méretű elemmel akár 18 hónapig is tud működni – ezt természetesen ezúttal sem tudtunk tesztelni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a Logitech egerek hozzák a gyári értékeket, így készséggel hiszünk a vállalat állításának. Az egeret a hasán lévő gombbal akár teljesen is ki tudjuk kapcsolni, ami főleg akkor jön jól, ha mondjuk két utazás között hosszabb időre pihentetjük a szekrényben. Egyébként az elektronika gondoskodik arról, hogy az egeret alvó módba küldje minden alkalommal, amikor pár percig nem nyúlunk hozzá.

Az M220 Silent természetesen vezeték nélkül kommunikál a számítógéppel, a vevőegység pedig a gyártótól megszokott módon a Unifying egység, nano méretben – a régebbi modellekhez adott példányok gond nélkül használhatók ezzel az egérrel is, illetve fordítva, az egérhez adott vevő tudja kezelni a régebbi billentyűzeteket, egereket is. A vevő 2,4 GHz-es frekvencián működik, hatótávolsága akár 10 méter is lehet, és egyszerre hat kütyüvel tudja tartani a kapcsolatot. Programozásához a Logitech weboldaláról az Unifying Software-t kell letölteni (de alapból erre nincsen szükség, mert az egér a saját vevőjével párosítás nélkül is működik). A vevő Windows, Mac OS, Chrome OS és Linux alatt driver telepítése nélkül használható.

Az M330 Silent Plus tényleg szinte csak formájában és méretében tér el; hozzánk a kék példány érkezett belőle, de ez a típus is kapható fekete és piros borítással is. Az egér ugyanúgy két gombbal és egy megnyomható görgővel rendelkezik. Kialakítása ergonomikus, viszont olyan, ami csak a jobbkezesek számra kényelmes. Ami érdekes, az az, hogy a specifikáció szerint ez az egér még tovább, 24 hónapig működik egyetlen elemmel.

Mivel alapvetően két teljesen átlagos, alaptudású egérről van szó, a használhatóságról igazán meglepő dolgot nem tudunk mondani, az M220 és M330 internetezés, levelezés, stb. közben éppen úgy megállja a helyét, mint bármilyen más pozícionáló. Cikkünk apropóját elsősorban az adta, hogy a két egér sokkal csendesebb, a Logitech szerint a kattintások 90 százalékkal halkabbak. És hogy mindez nemcsak duma, azt az alábbi videón mutatjuk be: a kék egér az M330 Silent Plus, versenytársát pedig most hívjuk ACME egérnek (de egyébként szintén a Logitechtől érkezett). Nemcsak a kattintások, hanem a görgetés is jóval halkabb, viszont azt is el kell mondanunk, hogy cserébe az egérgombok sokkal puhábbak, sokkal kevesebb erő kell megnyomásukhoz. Ez persze nem feltétlenül van összefüggésben a halk kivitellel, és egy olyan dolog, amit pillanatok alatt meg lehet szokni.

Összegzés

A Logitech M220 Silent és M330 Silent Plus egerek hozzák a Logitechtől megszokott minőséget, mind kialakításukban mind használhatóságban. Legnagyobb előnyük a konkurenciával szemben az, hogy sokkal halkabbak – ezért cserébe viszont kicsit mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, hiszen az M220-as ajánlott ára 8 ezer forint, az M330 pedig 13 ezer forintba kerül.

Címkék
Ez is érdekelhet
2016. szeptember 16., 11:28
2016. szeptember 30., 14:23
2016. június 2., 07:54
2016. március 24., 18:29
Hozzászólások