- 2017. január 18., 08:00
Az ADATA jóvoltából ezúttal egy olyan külső meghajtót kaptunk tesztre, amelynek nem árt a víz és a por sem.

Az SSD kontra HDD csata már rég eldöntött, tudjuk, hogy az SSD a jövő, azt viszont még nem, hogy a klasszikus merevlemezek mikor fognak teljesen eltűnni. Illetve ez így nem teljesen igaz, mert tudni tudjuk, hogy mikor lesz végleg vége a HDD-knek, csak éppen időben nem tudjuk elhelyezni ezt: akkor nem lesz értelme klasszikus adattárolókat gyártani, ha az SSD-k kapacitása felnő a merevlemezekéhez, és a fajlagos ár alapján sem fog eltérést mutatni a két technológia. Addig is az SSD-k és a HDD-k közösen szolgálják ki az igényeket, viszont az a tendencia megfigyelhető, hogy a flash alapú adattárolók egyre több területen hódítanak. Rendszermeghajtóként már legalább 5 éve illik SSD-t használni, a külső meghajtóknál viszont a mozgó alkatrészek nélküli adattárolók csak mostanában kezdenek igazán hódítani. A felhozatalból ezúttal az ADATA SE730-at néztük meg, amelynek van egy érdekes egyben nem kevésbé hasznos extra tulajdonsága is.

Külső

Asztali számítógépben és notebookban az SSD-k azért népszerűek, mert sokkal gyorsabbak, mint a hagyományos merevlemezek; ha viszont a gépházon kívülre költöztetjük ezeket a meghajtókat, akkor a megnövekedett sebesség mellett abból is profitálhatunk, hogy a SSD-kben nincsen mozgó alkatrész, ezért kisebb eséllyel hibásodnak meg akkor, ha rendeltetésüknek megfelelően nemcsak a gép mellett használjuk őket, hanem magunkkal visszük őket akkor is, ha dolgozni vagy nyaralni megyünk. A hordozhatóság szempontjából ráadásul az sem elhanyagolható, hogy értékelhető kapacitást a klasszikus, 2,5 colos merevlemezeknél sokkal kisebb méretben is tud nyújtani egy SSD.

Ha ezeket a szempontokat mind figyelembe vesszük, akkor adja magát, hogy az ADATA SE730 pontosan az eszenciája annak, amiért egy külső SSD jobb, mint egy külső merevlemez. A kisméretű adattároló aranyszínű, fémből készült borítást kapott, amelynek mindkét végét műanyag zárja le. Az egyik oldal fix, a másik viszont egy ajtó: ezt kell lepattintani ahhoz, hogy az USB csatlakozóhoz hozzáférjünk, és a visszajelző LED láthatóvá váljék.

Az ajtós megoldás elsőre fura, akkor viszont rögtön érthetővé válik, ha eláruljuk, hogy a meghajtó az IP68-as szabvány követelményeit teljesítve víz- és porálló; a vízállóság ráadásul nem cseppállóságot jelent, hanem azt, hogy a kütyü azt is kibírja, ha hosszabb időt (30 percet) tölt víz alatt. Az adattároló megfelel a MIL-STD-810G szabványnak is, vagyis nem tesz benne kárt nagyobb ütés és rázkódás sem. A meghajtó érdekessége még, hogy Type-C csatlakozóval látták el, elektronikája pedig az USB 3.1-es szabványt is támogatja. A csomagolásában viszont Type-C–Type-A kábelt találunk, valószínűleg azért, mert az ADATA-nál arra gondoltak, hogy a Type-A csatlakozó egyelőre sokkal elterjedtebb. Ezzel mondjuk nehéz is lenne vitatkozni. Az ADATA SE730 tényleg kompakt méretű: 72,7×44×12,2 mm-es, tömege pedig 33 gramm.

Használat közben

Az SSD-ben minden bizonnyal az ADATA saját gyártású meghajtója teljesít szolgálatot, de hogy pontosan ilyen típusról van szó, azt a készülék felnyitása nélkül nem lehet megmondani. Nem ad sok segítséget, hogy a kütyü ADATA SE730-ként jelentkezik be az operációs rendszer felé. Az biztos, hogy M.2-es SSD-ről van szó, a Premier Pro SP900 M.2 2242 egy elég erős tipp. A vezérlőt a VIA gyártja, egyik erőssége, hogy támogatja az UASP-t (USB Attached SCSI) is, amelynek felhasználói szempontból a legfontosabb előnye a gyorsabb adatátviteli sebesség. A gyakorlatban ez olvasásnál 504 MB/s-ot jelent, írásnál pedig 410 MB/s-ot; ezek az értékek némileg elmaradnak ugyan a specifikációban szereplőktől (550/445 MB/s), de így is kiválóak. Persze csak nagyméretű fájlok kezelésekor érvényesek, ha apró, 4K-s fájlokkal dolgozunk, akkor a sebesség akár 30-40 MB/s-ra is csökkenhet. Persze kis fájloknál is sokkal gyorsabb az ADATA SSD-je egy normál merevlemeznél, hiszen másodpercenként akár 10 ezer fájlt is meg tud mozgatni, míg egy HDD csak nagyjából 100-at. Természetesen az SSD visszafelé kompatibilis az USB 3.0 és USB 2.0 szabványokkal is, előbbi esetben 200 MB/s körüli sebességre, utóbbi esetben pedig 40 MB/s körüli tempóra lehet számítani. A meghajtó sebessége elvileg az idő múlásával sem csökken, mivel a VIA chip a TRIM utasításokat is kezeli.

Az ADATA az SSD-hez a csomagolásban és a meghajtóra másolva sem ad szoftvert, viszont a termék honlapjáról az Acronis True Image HD és az SSD ToolBox is ingyen letölthető. Előbbivel adatokat másolhatunk egyik meghajtóról a másikra, utóbbival pedig a meghajtó állapotát ellenőrizhetjük, és különböző karbantartási feladatokat is elvégezhetünk.

Összegzés

Az ADATA SE730 egy apró méretű, ámde gyors külső meghajtó, amely víz-, por- és cseppállósága révén a szokásosnál is nagyobb védelmet nyújt az adatainknak. Mindennek ára is van persze, a 250 GB-os verzió 41 ezer forintba kerül, ami azért nem túl pénztárcabarát ajánlat.

Címkék
Ez is érdekelhet
2019. december 12., 08:00
2018. november 28., 09:00
2018. szeptember 1., 17:00
2018. augusztus 9., 09:00