- 2017. január 25., 00:00
A Samsung és az Apple mellett a Huawei gondolja még úgy, hogy a phabletek érdekesek; a Mate 9 járt nálunk.

A Samsung Note 7 fiaskója igazán jól jött a versenytársaknak, hiszen a phablet kategóriát eddig magasan uraló terméksorozat kiesésével – talán – soha vissza nem térő esély kínálkozott számukra, hogy megmutassák, van élet a Samsung termékein túl is. Az Androidot használó gyártók közül a Huawei az, aki a legkomolyabban veszi ezt a méretosztályt, és erre a kínai gyártó legújabb terméke, a Mate 9 is ékes bizonyítékul szolgál.

Külső

Bevált recepten ne változtass, tartja a mondás – amit a Huaweinél ezúttal talán kicsit túl komolyan is vettek, hiszen a Mate 9 szinte teljesen ugyanazt a formát kapta, mint amivel elődje, a Mate 8 is rendelkezett. Persze a Mate 8 gyönyörű volt, így a Mate 9-re sem lehet panasz, ha viszont a két telefont egymás mellét tesszük, akkor elölről szinte lehetetlen különbséget tenni közöttük. Egyetlen apró eltérést fedezhetünk fel, mégpedig azt, hogy a beszédhangszóró rácsa mellett lévő kamera és fényérzékelő helyet cseréltek.

Az igényes anyagválasztás és a kifogástalan megépítési minőség természetesen jellemzi a Mate 9-et is. Az unibody kialakításból következik, hogy a hátlap és az oldalsó részek teljesen egyben vannak, de a telefonnak „rendes” oldallapja van”, a mérnökök ezúttal nem éltek azzal a kedvelt módszerrel, hogy a hátlapot annyira íveljék, hogy két oldalt teljesen rásimuljon az előlapi üvegre. A hátlap íveltsége viszont megmaradt, hiszen egy ekkora telefonnál – a Mate 9-re 5,9 colos LCD került – ez már-már kötelező trükk, hogy a telefon megfelelően simuljon gazdája tenyerébe. A fogással nincs is semmi gond, viszont mind minden alumíniumházas készüléknél, arra oda kell figyelni, hogy a Mate 9 is kicsit csúszósabb az átlagosnál.

Az előlapról pár szót már ejtettünk, abból kiderült, hogy a kijelző felett a szokásos felhozatalt kapjuk, és nincs ez másképp az alsó fertállyal sem: itt egyedül a Huawei felirat árválkodik. Habár hely lett volna a fizikai gomboknak, a Huawei inkább a szoftveres megoldásra szavazott. A kijelző látszólag ezúttal is eléri a telefon szélét, a valóságban azonban kisebb az LCD, minden oldalon van egy egész vékony kerete. Optikai tuningból jeles, de egyébként ez szerintünk a használhatóságnak is jót tesz, mert akkor sem érzékeli úgy az LCD, hogy megérintettük, ha a telefon a hüvelykujjunkat az egyik oldalra téve tartjuk meg. A Mate 9 az elődjéhez képes kisebb kijelzőz kapott, de az 5,9 colos LCD így is hatalmas. A méretcsökkentést a telefon is többé-kevésbé leköveti, így az előd 157,1×80,6 mm-es alapterületéhez képest 156,9×78,9 mm-es méretről beszélhetünk; a vastagság maradt 7,9 mm. (A tömeg 190 gramm; a Mate 8-hoz képest ez 5 grammnyi hízást jelent.)

Az oldalak nem tartogatnak semmilyen meglepetést: balra a SIM-tálca, jobbra a gombok (hangerőszabályzó+bekapcsoló gomb), lent az USB, fent pedig a fülhallgató kimenet kaptak helyet. A SIM-tálca ezúttal is két (Nano-)SIM vagy egy SIM + egy microSD konfigurációban használható, és a bőséges belső memória miatt akkor sem kell igazán kompromisszumot kötni, ha előbbi variáció mellett döntünk. Az USB csatlakozó Type-C, de ezt talán mindenki sem kell, hiszen a Huawei már év elején átállt erre a csatlakozóra. Fent annyi érdekesség van még, hogy a jack nem árválkodik, hiszen kapott maga mellé egy infra portot is. Ez filléres alkatrész, ennek ellenére sok telefonról lehagyják, pedig az otthoni távirányítók kiváltásához nagyon jó szolgálatot tehet.

A kamera nagy ráncfelvarráson esett át, és nemcsak a Mate 8-hoz képest kapott jobb modult, hanem a P9 szériához képest is, de alapvetően az utóbbiakról megismert dupla objektíves megoldást láthatjuk viszont. A kamerához kettős fényű LED és lézeres távolságmérő is tartozik. A hátlapról nem hiányzik természetesen az ujjlenyomat-olvasó sem.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 6: 125 110
Geekbench (s): 1932
Geekbench (m): 6004
GFXBench 3 (M, on): 34 fps
GFXBench 3 (M, off): 32 fps
GFXBench 3 (T, on): 61 fps
GFXBench 3 (T, off): 72 fps
Browsermark 2.1: 2713
JetStream 1.1: 29.344
Kijelző
Maximális fényerő: 645 cd/²
Kontraszt: 1614:1
Színhőmérséklet: 8100 K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 140 perc
Üzemidő (normál): n/a
Üzemidő (video): n/a
Szabad kapacitás: 49,6 GB

A Huawei Mate 9 top hardverrel érkezik; habár a kínai gyártó saját megoldásai eleinte lassabbak és falánkabbak is voltak a konkurenciánál, a 9-es széria már minden szempontból remekül sikerült; a Mate 9-ben ráadásul a nagyon friss HiSilicon Kirin 960 dolgozik, amelynek nyolc magjából négy Cortex-A73-as. Ezek a magok 2,4 GHz-en működnek, a négy darab Cortex-A53-as egység pedig 1,8 GHz-en duruzsol. A GPU talán lehetett volna jobb is, de a Mali-G71 MP8 sem tűnik azért rossz választásnak. Amiért viszont nagy piros pont jár a Huaweinek, az az, hogy a telefonba a 4 GB memória mellé 64 GB-os belső tárhely jár, ebből alapesetben 49,6 GB szabad (és szerencsére ezúttal nincsen 3/32-es verzió). Ez a két SIM-es használatot is megkönnyíti, hiszen akkor sem kell nélkülöznünk a kedvenc zenéinket, ha külföldön előnyösebb második SIM-et tenni a mobilba. Ebből adódik, hogy alternatívaként a tárhely is bővíthető.

A Huaweinél még mindig nem akarnak felszállni a VR vonatra, vagy ha igen, akkor biztos, hogy ezt nem a Mate 9-cel szeretnénk megtenni: az 5,9 colos képméret mellé csak Full HD felbontást kapunk. Az IPS LCD képe így is remek persze, de a 373 PPI-s részletességgel már-már annyira ciki Galaxy S-es társaságba keveredni, mert kinéznek minket onnan. Ez persze csak vicc volt, a 373 PPI is bőven Retina felbontás feletti, a részletesség tehát teljesen rendben van. A panel betekintési szögei és a maximális fényerő is jók, a színek is teltek – a pontosságon viszont van mit csiszolni. Szerencsére ez nem elméleti lehetőség marad, mivel a menüben van lehetőség arra, hogy a fehéregyensúlyon állítsunk.

A Huawei a kommunikációk lehetőségeket sem aprózta el. A Mate 9-ben lévő Cat12-es LTE adapter akár 600 Mbps-os letöltési sebességre és 150 Mpbs-os feltöltési sebességre is képes, ezzel jelen pillanatban a kütyü a leggyorsabb a piacon. Van 42,2/5,76 Mbps-os HSPA is, és nem hiányzik az ac-s WiFi, a 4.2-es Bluetooth (A2DP, EDR, LE) valamint az A-GPS (GLONASS, BDS, GALILEO) sem. FM-rádió nélkül, de NFC-vel és infra porttal fogja tölteni mindennapjait az, aki a Huawei Mate 9-re szavaz. Az USB-t (Type-C foglalat, de 2.0-s verzió) hostként is lehet használni.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások