- 2017. január 25., 12:00
Képalkotás terén a következő nagy dobás a virtuális valóság lehet; a Gear 360 alapján a Samsung is ezt gondolja.

A Samsung ezúttal is az első sorban helyezkedik el, azaz nemcsak figyeli a trendeket, hanem igyekszik alakítani is azokat – és persze a kínálkozó lehetőségeket is szeretné kihasználni a vállalat. A virtuális valóság felé a koreai gyártó már tett egy lépést akkor, amikor összeállt az Oculusszal, hogy közösen elkészítsék a Samsung csúcskategóriás okostelefonokkal együtt virtuális valóság szemüveget alkotó Gear VR-t. A kütyü egyik fő vonzereje az volt (illetve persze még most is az), hogy amennyiben valaki már rendelkezik megfelelő mobillal, úgy nagyon olcsón tudja magát elnavigálni a VR világába.

A virtuális valóság persze csak akkor lesz igazán nagy durranás, ha a kütyükhöz lesz megfelelő tartalom is – a profi tartalmak mellett pedig az otthon készített felvételeknek is nagy szerep jut(hat). Az okostelefonok és a Gear VR mellett a Samsung harmadik eszköze a Gear 360, vagyis a térbeli fotók készítésére alkalmas kamera. Ezzel a kütyüvel lehet például azokat a fotókat is elkészíteni, amelyekből egyre többet találunk a Facebookon: igen, azokra az elsőre kicsit talán fura, négyzet alakú képekre gondolunk, amelyekkel egy szobában vagy egy adott helyszínen lehet körülnézni. A Gear 360 mottója akár az is lehetne, hogy fotózd le a körülötted lévő világot – lássuk, hogyan működik mindez a gyakorlatban.

Külső

A kamera stílusosan henger alakú dobozban érkezik, így már csomagolása utal arra, hogy egy különleges eszközről van szó. Maga a Gear 360 gömb formájú; két hatalmas „ablak” van rajta, ezek mögött figyelnek a nagy látószögű objektívek. Egy ajtó rejti az akkumulátort, a memóriakártyát és a microUSB csatlakozót, utóbbi adatátvitelre és töltésre is használható. Az ajtó belül szilikonból készült szigetelést is kapott, hogy a víz és a por ne tudjon bejutni a nyílásba – a masina ráadásul az IP68-as szabvány kritériumait is teljesíti, így 1 méter mély vízben 30 percet is kibír.

A Gear 360-on három gomb is van: egy pontosan a tetején, kettő pedig oldalt. Előbbivel videók rögzítését indíthatjuk el, utóbbiak pedig a kamera bekapcsolására illetve vezérlésére használhatók. A felső gomb mellett egy apró kijelzőt is találunk még, ami a legfontosabb információkat mutatja, így például az akku állapotát, az üzemmódot és azt, hogy mennyi hely van még a memóriakártyán. Mindezeken kívül egy csomó apró nyílást helyeztek el a kamerán, természetesen mindnek fontos szerep jut. Az egyik a bekapcsolást és a töltést jelző LED-et rejti, az objektívek mellett lévő fényforrások pedig azt mutatják, hogy melyik objektív aktív. Ez fontos visszajelzés, hiszen a kamerával nemcsak gömbpanoráma fotókat és videókat lehet készíteni, hanem klasszikus képeket is, ilyenkor pedig nem árt, ha tudjuk, hogy melyik szem az, amelyik lát is. A többi nyílás mögé mikrofont rejtettek.

Azt már írtuk, hogy a kamera gömb formájú, de nem teljes gömbről beszélünk: a kütyü alsó része lapos, hogy állványon is tudjuk használni. A rögzítéshez szabványos csatlakozót kapunk, így nemcsak a csomagban lévő mini tripod, hanem bármilyen más állvány vagy szelfibot is remekül használható vele. A mini tripod egyébként összecsukott lábakkal tökéletes markolatot alkot, és a gyári állvány előnye még az is, hogy a csuklószíjat hozzá tudjuk kapcsolni; (szinte) biztos, hogy a Gear 360 nem fog kiesni a kezünkből.

A felépítéssel összességében elégedettel lehetünk, már ami a használat anyagokat és az összeszerelést illeti. A dizájn ezzel együtt sem tökéletes, legalábbis az objektíveket védő üveg a formájából adódóan nagyon sérülékeny. Ha a Gear 360 véletlenül mégis leesik, akkor elég nagy az esélye annak, hogy valamelyik üvegen landol, ez pedig minimum lepattogzáshoz vagy repedéshez vezet, rosszabb esetben akár töréshez is. A pufi méret (a Samsung Gear 360 tömege nagyjából annyi, mint egy telefoné, 152 gramm – mérete viszont 56,3×66,7×60,1 mm) egyúttal azt is jelenti, hogy a Gear 360-at nem könnyű zsebre tenni, ez sajnos a hordozhatóságot eléggé korlátozza.

Hardver

Mivel ezúttal egy gömbpanoráma fotók és videók készítésére szolgáló eszközről van szó, a Samsung Gear 360 legérdekesebb tulajdonsága az optika. A tervezésnél fontos szempont volt, hogy a költségek ne szálljanak el, ezért a Gear 360-ra két darab kamera modul került – mindkettő 15 Mpixeles felbontással rendelkezik, az objektív pedig f/2.0 fényerejű és 180 fokos látószöget biztosít. Papíron legalábbis, mert a valóságban ennél kicsit még nagyobbat is. Az objektívek fix fókusszal rendelkeznek, és már pár milliméterről éles képeket készítenek. Az előző részben arra már kitértünk, hogy a kamera csak egy apró kijelzőt kapott, és bár egymagában is használható, ha a komponáláshoz előnézeti képet is szeretnénk használni, akkor telefonra is szükségünk lesz. A mobilhoz a kütyü WiFi kapcsolaton keresztül csatlakozik. Sajnos a Samsung megint saját telefonjaira korlátozta a kompatibilitást, így a gyártó szándékai szerint csak a Galaxy S6/S7 széria és a Note 5 használható együtt a kamerával. Ez némiképpen csalódás, hiszen azt gondoltuk, hogy a Gear S kapcsán már megtanulták a vállalatnál, hogy ez nem túl kifizetődő politika.

A mobilhoz mindenesetre WiFi, más kütyükhöz pedig Bluetooth kapcsolaton keresztül tud csatlakozni a kamera. A WiFi mindenképpen szükséges a telefonos működéshez, mivel az élőképet csak így lehet a telefonhoz eljuttatni. És persze az elkészült fotóknál is előny, ha nem kell 30 másodpercet várni pluszban még arra is, hogy az adatok eljussanak a kameráról a telefonra. A WiFi ac-s, a Bluetooth pedig 4.1-es. A kapcsolódást NFC is segíti, így nem kell az adatokat kézzel bepötyögni. Lehet azért Samsung telefon nélkül is használni a kamerát, ilyenkor a képeket USB-n keresztül lehet át átmásolni számítógépre, a fotók kezelésében pedig a Gear360 Action Director lesz segítségünkre. Telefonra a Samsung Gear 360 alkalmazást kell letölteni, amivel a kamera minden funkciója menedzselhető (hogy pontosan hogyan, arra a következő oldalon térünk vissza).

A kamerában 1350 mAh-s akkumulátor van, ami derekasan helytáll, nagyjából 150-200 fotót tudunk vele elkészíteni. Persze ez elvárás is, hiszen a lényegi munkát (a képek összeillesztését) nem a kamerában lévő kétmagos rendszerchip végzi, így a Gear 360 kizárólag a fotók készítésére koncentrálhat.

»1 - Page 0
Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00