- 2017. február 1., 12:00
Túl sok kütyüt kell nap mint nap töltened? Itt egy töltő, amely segíthet enyhíteni az ezzel járó terheket.

Lassan már felsorolni is nehéz, hogy mi mindent kell nap mint nap a töltőre dugni: okostelefon, tablet, okosóra, Bluetooth fülhallgató, Bluetooth hangszóró, GPS, USB-s akkumulátor, e-book, hogy csak párat említsünk azok közül a kütyük közül, amelyek többsége lassan minden háztartásban megtalálható. Az arzenál feltöltése még azzal együtt is gondot okozhat – főleg egy négytagú családban, ahol egyes kütyük száma négyszereződik –, hogy minden készülékhez jár a saját töltője, hiszen egy átlagos lakásban összesen nincsen annyi konnektor, amennyire szükségünk lehet. A helyzet megoldását a többcsatlakozós töltők jelentik, mint amilyen például az Icy Box IB-CH402 is – szebb nevén IcyBox USBFastCharging.

Ez az apróság egyetlen fali konnektort igényel, viszont egyszerre négy kütyü töltését is meg tudja oldani. A töltő egy apró kis dokkoló, amelyre a tápegység csatlakozóján kívül négy USB port (Type-A) és kettő kijelző került. A dokkoló kialakítása a gyártótó megszokott módon igényes, a borítás teljes egészében fémből készült. Az USB csatlakozók közül kettő legfeljebb 1 amperes, kettő pedig legfeljebb 2,4 amperes áramerősség leadásra képes, ám ennél is érdekesebb, hogy az egyik 2,4 amperes dugasz (amelyet narancssárga színnel is megjelöltek) gyorstöltő. A kütyüben lévő chipset a Qualcomm által kifejlesztett QuickCharge 2.0 szabványt ismeri, annak is az A változatát, így akár 9,7 voltos feszültséggel is tud tölteni.

A teszteléshez egy Samsung Galaxy S7 telefont használtunk, összehasonlítási alapként pedig a telefon gyári töltőjét, valamint egy másik 2 amperes illetve 1 amperes töltőfejet használtunk. Az Icy Box töltője a telefont 15%-os szintről 90%-ra QC 2.0 segítségével 62 perc alatt töltötte fel, a gyári töltőnek ugyanez 2 perccel kevesebb időbe telt. A 2,4 amperes csatlakozókból a mobil csak 2 ampert vett fel, így 74 percig tartott a művelet, pontosan annyi ideig, mint a másik, a tesztben általunk használt töltővel. Az 1 amperes csatlakozóval 145 percre volt szükség a töltéshez, a saját töltőnk pedig 149 perc alatt végezte el a feladatot. Ezekből a mérésekből kiderült, hogy az Icy Box töltője hozza a kötelezőt, semmivel sem jobb, de nem is rosszabb a telefonokhoz adott gyári megoldásoknál, így abból mindenképpen profitálhatunk, hogy egyetlen konnektor segítségével mostantól négy kütyüt is fel tudunk tölteni.

Amit érdemes még megemlíteni, az az, hogy a töltőn lévő két kijelző a QC 2.0-s porton átfolyó feszültséget és áramerősséget mutatja – ami persze inkább érdekes semmint hasznos funkció, de azt jól meg lehet figyelni, hogy a töltés folyamán a felvett teljesítmény az egyre csökkenő áramerősségből adódóan mindig kevesebb és kevesebb lesz.

A töltőt az IcyBoxtól kaptuk kölcsön a tesztelés idejére, ára egyelőre nem ismert.

Címkék
Hozzászólások