- 2017. március 1., 11:00
Az IB-289U3 hardveres titkosítást kínál, hogy az adatokhoz illetéktelenek még véletlenül se férjenek hozzá.

Külső

A titkosítást nyújtó merevlemeztokok eléggé rétegterméknek számítanak, így esetükben talán nem túlzás azt mondani, hogy a dizájnra nem igazán kell figyelni: ha valakinek szüksége van a hardveres titkosításra, akkor teljesen mindegy, hogyan néz ki a kütyü, nem fog számítani. Az Icy Boxnál nem is gondolták túl a vonalakat: egy teljesen átlagos, szappantartóra emlékeztető műanyag dobozt kapunk, amelynek egyik oldalát a rövidebbik oldal felé kell eltolni ahhoz, hogy a merevlemezt be tudjuk szerelni. A tok 2,5 colos meghajtókat fogad, SATA 6 Gbit/s-os csatlakozással. A belső hely 9,5 mm-es meghajtóknak optimális, ha ennél alacsonyabb egységet használunk, akkor valamilyen kitámasztásról érdemes gondoskodni, mivel csavaros rögzítési opció nincsen. Természetesen semmi nem tiltja, hogy HDD helyett SSD-t használjunk, ami már csak azért is előnyös lehet, mert mozgó alkatrész nélkül egy SSD sokkal kevésbé van kitéve a leejtésből vagy rázkódásból eredő meghibásodásnak.

A kütyü funkciójából adódóan az USB 3.0 csatlakozón és a visszajelző LED-eken túl kapott még pár gombot, mégpedig azért, hogy a feloldáshoz szükséges kódot szoftver nélkül, magán az eszközön tudjuk beállítani. Külső tápegységre nincsen szükség, az USB 3.0 csatlakozó bőven el tudja látni a merevlemezt/SSD-t és az elektronikát energiával. A csatlakozó természetesen visszafelé kompatibilis, akár a mellékelt kábellel, akár USB 2.0-s kábellel van lehetőség arra is, hogy a kütyüt USB 2.0 csatlakozóhoz kössük. A sebesség ilyenkor persze 40 MB/s-ra csökken, de ha nincsen kéznél USB 3.0 csatlakozó, akkor ez a legkevesebb.

A csomagolás az USB 3.0 kábel mellett egy tokot is tartalmaz, ami valamennyire védi a külső meghajtót a sérülésektől.

Használat közben

A HDD beépítéséhez el kell távolítanunk a fedelet; az alsó, gombmentes részt kell az egyik rövidebb oldal felé eltolni, hogy aztán le tudjuk emelni azt a helyéről. A HDD-t vagy SSD-t szimplán csak be kell csúsztatni a SATA foglalatba, majd ha megvagyunk, akkor a fedelet szépen vissza kell tenni a helyére. A HDD ezután minden további nélkül használható is, de persze ha az adatokat titkosítani is szeretnénk, akkor van még teendőnk. A kód beállítása kissé trükkös, de jól is van ez így, hiszen a véletlen "próbálkozásokat" is elég hatékonyan lehet kizárni. A kód beállításához az 1-es és 3-as gombot nyomva tartva kell csatlakoztatni az USB-kábelt, majd a gombokat további 10 másodpercig, a kék és a piros LED felvillanásáig továbbra is lenyomva kell tartani. Ezt követően a lakat gombot kell 10 másodpercig nyomni, hogy a narancsszínű LED folyamatosan világítson. Ha megvagyunk, akkor írjuk be a kódot, ami 4-12 számjegyű lehet. A nyitás (Lakat nyitva) gomb következik, majd a kód megerősítése, és végül még egyszer a nyitás – ha mindent jól csináltunk, akkor a zöld LED világít, jelezvén, hogy a meghajtó titkosítását sikeresen beállítottuk. Fontos, hogy a művelet a merevlemezen lévő összes adatot törli!

A meghajtó 256 bites AES titkosítást használ, és az adatok kódolása valamint visszafejtése valós időben történik. A HDD feloldás után a PC felé teljesen normális meghajtóként látszik, külön szoftver telepítésére nincs is szükség. Vagyis minden olyan PC-vel, notebookkal, sőt, akár még táblagéppel is működik, amelyek a hagyományos USB-s merevlemezeket tudják kezelni. Akit a technikai részletek mélyebben érdekelnek, annak elmondjuk, hogy a titkosítás nem a beállított kóddal történik, az csak a titkosításhoz használt véletlenszerű kulcs védelmére szolgál. A véletlenszerű kulcsot az elektronika minden jelszóváltoztatáskor vagy merevlemez behelyezésekor újra cseréli.

A biztonság érdekében, ha nem használjuk a meghajtót, akkor az 13 perc után (hogy miért pont ennyi, azt ne kérdezze senki) kikapcsol. A kódoknál is limitált, hogy hányszor lehet hibázni: a 99 hibás kísérletet követően az elektronika törli a mesterkulcsot, úgyhogy innentől kezdve sehogyan sem lehet az adatokat visszanyerni. A 99 próbálkozás viszont elég sok, ezért érdemes legalább 6 jegyű kódot használni – ha ezt megtesszük, a találgatásos módszerrel való feltörés esélye 1 ezrelék alá csökken. A tokon lévő LED-ek a működést, a zárt és a nyitott állapotot egyértelműen jelzik. A HDD-t lezárhatjuk a Lock (lakat) gombbal, ha pedig lehúzzuk az USB kábelt, akkor természetesen ismételt csatlakoztatásnál megint be kell írnunk a jelszót.

Fontos, hogy a merevlemez tartalmát csak abban a tokban lehet olvasni, amelyikben a titkosítást elvégeztük. Minden más külső tokban, vagy közvetlenül alaplapra csatlakoztatva, a HDD úgy látszik majd, mintha teljesen üres lenne – az operációs rendszerek még a partíciókat sem fogják látni. A hardveres titkosítás valamelyest az adatátviteli sebességet is korlátozza, de a csökkenés nem vészes. Az alapállapotban 120/97 MB/s-os olvasási és írási sebességre képes teszt HDD-nél titkosítással 107/96 MB/s-ra csökkent a tempó, ami bőven elfogadható.

Összegzés

Az IcyBox IB-289U3 (vagy polgári nevén HDDSecurityEnclosure) kb. 13 ezer forintért vásárolható meg, tehát egy normál tokhoz képest jó 10 ezer forinttal kerül többe. Cserébe az adatainkat mindig biztonságban tudhatjuk, így szerintünk a dolog bőven megéri. A dizájn nem túl szép, azt el kell ismerni, de egy ilyen jellegű terméknél a funkcionalitás sokkal fontosabb, mint az, hogy a kütyü jól mutasson az asztalon.

Címkék