- 2017. március 17., 11:00
A P9 magasra tette a lécet, a P10 viszont még tovább emelte a tétet: újabb szupermobil érkezett a Huaweitől.

A Huawei végleg topligás játékossá vált az okostelefonok piacán, amit kiválóan jelez, hogy a kínai gyártó már a bejelentések előtt is képes olyan hangulatot teremteni, mint a Samsung vagy az Apple; a Mobile World Congress előtti hetekben például egyre másra szivárogtak ki a P10-zel kapcsolatos apró információmorzsák, amire a felhasználók valósággal ráugrottak. Tesztünkből kiderül, hogy a telefon beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket, és hogy meg tudja-e ugrani azt a lécet, amelyet elődje, a P9 tett igen magasra.

Külső

A Huawei telefonjaival dizájn szempontjából régóta meg vagyunk elégedve, és elöljáróban a P10-ről is annyit mondunk, hogy öregbíteni fogja a mérnökök hírnevét. Ugyan a formatervre rá lehet fogni, hogy kicsit iPhone-os, a P10 legalább annyi dologban különbözik az almás mobiltól, mint amennyiben hasonlít rá. A modern kor követelményeinek, és a csúcstelefonokkal támasztott elvárásoknak megfelelően a P10 minőség anyagokból készült, üveg-fém kombó jellemzi. És persze unibody kialakítás, így az illesztési hibákat, mint olyanokat, a telefon hírből sem ismeri. A P10-nél a hátlap és az oldalsó rész teljesen egyben van, és ezúttal az éleket sem csapták le, hiányzik a szerintünk kicsit túlhasznált, ezért unalmas fémes csík.

A tavaly megjelent P9 utódjáról van szó, a két mobilt egymás mellé téve a rokonság azonnal látszik; de az is teljesen egyértelmű, hogy a P10 sokkal kecsesebb lett. A Huawei új zászlóshajója többféle színválasztékban lesz elérhető, hozzánk a kék színű verzió került, talán ez a legszebb – mellette a szokásos fekete, fehér és szürke verziók valamint (Magyarországon később) az arany, rózsaszín és zöld modellek lesznek elérhetők. A mobil gyönyörű, többek között azért is, mert a Huaweinél arra is figyeltek, hogy a hátlapot az antennák miatt kötelezően megtörő műanyag betétek „színre fújtak” legyenek. Ez nem azt jelenti, hogy a csíkok egyáltalán nem látszódnak, de egyáltalán nem vonzzák magukra a tekintetet.

Oldalt a kötelező „tartozékokat” találjuk, ami fent egy másodlagos mikrofont, lent USB-C-t, hangszórót, mikrofont és jack kimenetet, jobb oldalt gombokat, bal oldalt pedig SIM-tálcát jelent. A SIM-tálcába két nano-SIM-et vagy egy SIM-et és egy microSD-kártyát helyezhetünk be – arra viszont érdemes figyelni, hogy létezik olyan modell is, ami csak egyetlen SIM-kártyát tud kezelni (ez szokott általában a szolgáltatókhoz kerülni). A P9-hez hasonlóan a Huawei P10 is dupla kamerát kapott, a hátlapról eltűnt viszont az ujjlenyomat-olvasó; a telefonból nem hiányzik a biometrikus azonosító, csak éppen az előlapra, a kijelző alá került. Érdekes, hogy a Huawei éppen akkor költözteti az előlapra ezt a modult, amikor a Samsung a hátlapra száműzi azt. Az ujjlenyomat-olvasó nemcsak azonosításra szolgál, hanem gombként is használható, de dönthetünk úgy is, hogy utóbbi funkcióját nem használjuk, és inkább a képernyőn lévő szoftveres kezelőket fogjuk munkára.

Érdemes megfigyelni az apró részleteket, ezek mutatják igazán, hogy a Huawei tervezői értik a dolgukat. A hátlap és a bekapcsoló gomb felülete például textúrázott, ami nemcsak kellemes tapintást, hanem csúszásmentességet is biztosít. Sem a hátlap, sem a selyemfényű oldalsó rész nem gyűjti az ujjlenyomatokat, az előlapról viszont ugyanezt már nem tudjuk elmondani. Az oldalak íve is nyújtott kissé a hátsó rész felé, az előlapi üveg pedig minimális mértékben ugyan, de rálóg az oldalakra. Ezek tényleg apróságok, de pont ezek a kis dolgok kellenek ahhoz, hogy ne egy tucattermékről, hanem agy kifinomult, csúcstelefonról beszélhessünk. Amelynek a méretei sem szálltak el, köszönhetően annak, hogy a Huawei 5,1 colos kijelzőt választott. A P10 méretei így a következőképpen alakulnak: 145,3×69,3×7 mm és 145 gramm. Akinek nagyobb kijelzőre van szüksége, az választhatja a P10 Plust, a nagyobbik testvérbe 5,5 colos LCD került. Ami számunkra nagy mínusz, az az, hogy a telefon nem vízálló.


A körítés teljesen rendben van, a csomagolás a telefon mellett töltőfejet, USB-C kábelt, fülhallgatót, a SIM-tálcához egy kiszedőt és egy átlátszó, műanyagból készült tokot tartalmaz. Ugyan az előlap Gorilla Glass (5G-s), de a mobilhoz egy fólia is jár, amelyet gyárilag applikáltak a készülékre.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 6: 132 260
Geekbench (s): 2042
Geekbench (m): 6204
GFXBench 3 (M, on): 35 fps
GFXBench 3 (M, off): 34 fps
GFXBench 3 (T, on): 64 fps
GFXBench 3 (T, off): 74 fps
Browsermark 2.1: 2913
JetStream 1.1: 28.567
Kijelző
Maximális fényerő: 574 cd/²
Kontraszt: 1114:1
Színhőmérséklet: 8200 K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 89 perc
Üzemidő (normál): n/a
Üzemidő (video): n/a
Szabad kapacitás: 49 GB

A Huawei (egyik) idei csúcsmobiljáról van szó, így a vállalatnál természetesen nem fukarkodtak, amikor a hardvert kellett összeállítani. A gép lelke a saját tervezésű HiSilicon Kirin 960-as chip, amely nyolc magot tartalmaz big.LITTLE elrendezésben; 4 Cortex-A73-as mag 2,4 GHz-en jár, 4 Cortex-A53-as mag pedig 1,8 GHz-en. Nyers erő tekintetében a chip kb. 20-25 százalékkal gyorsabb elődjénél, ami több évre elegendő tartalékot biztosít. Nyolc mag jutott a GPU-nak is, amely egy Mali-G71 MP8. A memória 4 GB, amely mellé 32 GB vagy 64 GB tárhely jár, illetve lesz egy 6/128 GB-os verzió is, de csak később. A tárhely bővítésére mindkét konfiguráció esetében van lehetőség, de csak a második SIM-kártya rovására. A rendszer összesen 12-15 GB helyet foglal, így a 64 GB-os verzió nemcsak a több RAM miatt ajánlott. A memóriakártyás bővítés is opció persze, de azt tudni kell, hogy a külső adattároló sosem lesz olyan gyors, mint a belső memória. A kommunikációs adapterek tekintetében az elérhető maximumot kapjuk, az LTE-modem például 600 Mbps-os letöltésre képes, a WiFi pedig ac-s. A Bluetooth 4.2-es, és támogatja a zenehallgatás minőségét javító A2DP kódolást valamint az energiatakarékos LE módot is. Természetesen van A-GPS (+GLONASS, BDS, GALILEO) és NFC-is, a rádióhallgatásról viszont le kell mondanunk. Az USB foglalata C-s, és nemcsak töltésre és adatátvitelre szolgál, hanem OTG funkciót is kínál.

A kijelző picit összement a P9 kijelzőjéhez képest, de a 0,1 colos változást aligha fogja érzékelni bárki is. Az 5,1 colos panel IPS-LCD, és ugyan „csak” Full HD felbontást kínál, de így is gyönyörű képet nyújt. Nemcsak a színek szépek, hanem a fényerő is rendben van (bár kisebb a maximum, mint a P9-nél volt), ami a nyárhoz közeledve különösen fontos lesz majd, hiszen kültéren is egész jó láthatóságot biztosít. A gyári színhőmérséklet kicsit hideg, de ezen szerencsére lehet hangolni, akár kézzel is.

De elég annyi, hogy a Meleg értéket választjuk ki, és máris az optimálisnak tartott 6500K környékén találjuk magunkat. A telefon kijelzője kontrasztban viszont nyilván nem tud versenyezni az OLED-kijelzős készülékekkel, de egy telefonon azért viszonylag ritkán néz az ember filmet, így ez nem jelent nagy hátrányt.

Akkumulátor, üzemidő

A telefon a 3200 mAh-s akkumulátorával akkor is simán végig csinálja a napot, ha rendesen kihasználjuk a benne rejlő képességeket. Arra nem fogadnánk nagy tétekkel, hogy a kétnapos készenlétet is hozza a telefon – persze ha kíméljük, akkor kibírja, hogy csak minden második éjszaka kap enni, de ehhez a második nap vége felé már nagyon ki kell centizni a dolgokat. A töltéssel viszont nem lesz gond, mert a töltőfej akár 22,5 wattal is tudja pumpálni az energiát, ami annyit tesz, hogy a teljesen lemerült telefont 60 százalékra 35-40 perc alatt fel tudjuk tölteni. Arra kell csak figyelni, hogy a mobilban lévő chip nem a Quick Charge-ot, hanem saját megoldást használ a gyorstöltéshez, és akár 5 amperes áramerősséggel is tölt, így más gyártók gyorstöltőivel ezt a funkciót nem fogjuk tudni kihasználni.

Van egyébként a menüben többféle energiagazdálkodási opció, amelyek közül a felbontás csökkentését érdemes kiemelni, valamint az Ultra üzemmódot – utóbbival a készülék akár 5-6 napig is kibírja, de cserébe csak néhány alkalmazást tudunk használni.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások