- 2017. március 30., 10:00
A tegnapi bemutatót követően arra is volt alkalmunk, hogy élőben megtapogassuk és kipróbáljuk a telefonokat.

Noha a gyors próba a részletes tesztelést nyilván nem tette lehetővé, azért számtalan apró részlet derült ki a mobilokkal kapcsolatban.

Külső

A Samsung alapvetően a Galaxy S7 formatervéből indult ki, de önmagában az, hogy a gombok eltűntek a kijelző alól, azt jelentette, hogy az elődmodellhez képest elég sok eltérést is tapasztalhatunk. A legszembetűnőbb az Infinity kijelző, ami tényleg mindent beborít: oldalt nincs káva, de a kijelző felett és alatt lévő részek is vékonyabbak lettek, így a Galaxy S8 esetében a teljes előlap 83,6 százalékét foglalja el a kijelző, míg a nagyobb modellnél ugyanez az adat 84 százalék. A kijelző alatti rész teljesen üres, fent viszont több dolgot is találunk, mivel az eddig szokásos kiegészítők mellett most már az íriszszkenner érzékelője is ott figyel a beszédhangszóró rácsa mögött.

Ami az anyagválasztást illeti, a Samsung maradt a jól bevált receptnél: az oldalsó rész fémből készült, a hátlap pedig üvegből (Gorilla Glass 5). Az oldalsó rész nekünk ezzel együtt sem jön be annyira; a fehér és a fekete változatot egyaránt láttuk, mindkettőn fényesre csiszolt a felület, ami egész egyszerűen nem illik a mobilhoz, kicsit úgy tűnik, mintha nem is fémről, hanem műanyagról lenne szó. Mindenkit megnyugtatunk, hogy a jack dugó maradt, a microUSB-t pedig a sokkal gyorsabb USB-C (v3.1) váltotta. Oldalt a szokásosnál eggyel több gomb van: jobb oldalt csak a bekapcsoló gombot találjuk, balra viszont a hangerőszabályzó alatt a Bixby gombja is helyet kért (és kapott).

A hátlap nagyjából a szokásos képet nyújtja, annyi különbséggel, hogy a kamera és a LED mellé költözött az ujjlenyomat-olvasó. Nem vagyunk teljesen a hátra helyezett ujjlenyomat-olvasó ellen, hiszen több más gyártó is alkalmaz ilyen rendszert, azonban a Samsung egész egyszerűen elbaltázta a szenzor elhelyezését, mivel nem a kamera alá, hanem a kamera mellé tette azt. A gond nem is az elérhetőséggel van, hanem azzal, hogy nagyon könnyű véletlenül a kamerára tenni az ujjunkat, ami nyilván azzal jár, hogy annak üvege pillanatok alatt koszos lesz. A legjobb az egészben az, hogy erre a Samsungnál is rájöttek, de ahelyett, hogy odébb tették volna a biometrikus azonosítót, inkább úgy döntöttek, hogy elég lesz az is, ha a telefon egy üzenetben figyelmezteni a kényes helyzetre használóját.

A telefon összeszerelése viszont kifogástalan, és az üveg hátlapnak köszönhetően nem kell attól sem tartani, hogy a mobil kicsúszna a zsebünkből. Az elsőre kicsit furcsa lehet, hogy az S8 és S8+ hosszúkásak, viszont ezt gyorsan meg lehet szokni; a mobil szélessége pedig teljesen rendben van, az 5,8 colos képátló ellenére az S8 még vékonyabb is, mint az 5,1 colos kijelzővel szerelt Galaxy S7. A 6,2 colos Galaxy S8+ már más tészta, de persze a kijelző méretéhez képest még esetében is csak egy kisebb fajta péklapátról van szó.

Hardver

A vas teljesen rendben van: a Qualcomm Snapdragon 835-Adreno 540 és a Samsung Exynos 8895-Mali T880-MP12 kombó teljesítményben 10-30 százalékkal nyújt többet, mint a tavalyi csúcsmodellek. Ez nem tűnik olyan hatalmas előrelépésnek, de ne feledjük, hogy az S7/S7 edge is brutálisan gyors telefonnak számítanak mind a mai napig. Az UI kifogástalan sebességgel fut, megakadásoktól nem kell tartani, és az alkalmazásokat valósággal feldobálja a kijelzőre a telefon.

A RAM 4 GB, ennél többre igazából nincsen szükség jelenleg egy telefonban, bár a DeX dokkoló kicsit árnyalja azért a képet. Annak is örülhetünk, hogy a Samsung 64 GB-os tárhellyel adja a készüléket – egyelőre úgy tűnik viszont, hogy ez az egyetlen opció, mozgástér felfelé sincsen. Ez nem feltétlenül baj, de szokatlan.

Kapcsolódási lehetőségek terén full extrás kivitelt kapunk, az S8/S8+ páros az egyik első olyan telefon, amelybe már Bluetooth 5.0 adapter kerül. Az LTE szélvészgyors, Cat16-es, így akár 1 Gbps-os letöltési sebességet is lehetővé tesz. Természetesen a szokásos extra kiegészítőket is mind megkapjuk, van itt A-GPS, NFC, ac-s WiFi és még sorolhatnánk. Az USB-C csatlakozót OTG funkcióval is ellátták, de a csatlakozó HDMI-kimenetként is funkcionál, ezeket a funkciókat többek között a DeX dokkolóval használhatjuk ki.

A kijelző természetesen OLED, az előzetes várakozásokkal ellentétben azonban nem 1440×2880, hanem 1440×2960 pixeles felbontással bír. Pazar képminőséget nyújt, a legérdekesebb tulajdonsága azonban az íveltség, ami viszont nemcsak a széleken, hanem a sarkoknál is jellemzi. A sarkok lekerekítése tulajdonképpen csak látványelem, de nagyon jól illeszkedik a koncepcióba. Sajnos a Samsungnak egyelőre nem sikerült megoldania azt, hogy az ujjlenyomat-olvasót a panel alá (mármint a készülék belsejébe, a panel alá) építse be. A Note 8 viszont állítólag már ilyen azonosítót kap, így a minden esély megvan arra, hogy a Galaxy S9-cel a Samsung visszahozza az előlapra a szenzort.

Akku

Az akkumulátor kapacitása az S7-S8 viszonylatban nem csökkent, viszont a kijelző nagyobb lett, ezért többet fogyaszt. Ezt optimális esetben a takarékosabb rendszerchip kompenzálni tudja, viszont a kétnapos rendelkezésre állást sem az S8 sem az S8+ esetében nem tudjuk elképzelni. A gyorstöltés lehetősége QC 3.0 szerint adott, az akku tekintetben az új készülékek tehát pontosan azt nyújtják, mint a tavalyi modellek.

Használat közben

A Samsung Galaxy S8/S8+ párosa Android 7.0-t és új TouchWiz felületet kapott. Az interfész sebességét tekintve pörgős, dizájnját tekintve pedig letisztult, összességében nagyon jól működik. Alapvetően ugyanazt az élményt kapjuk, mint amit a Galaxy S7 széria tagjai nyújtanak a frissítés után, de pár eltérés azért van.

Az egyik a programválasztóhoz köthető, ami a főképernyőn függőleges irányú mozdulattal hívható be; az mindegy, hogy a mozdulatot fentről vagy lentről indítjuk el. Ha az S7/S7 edge szoftverével hasonlítjuk össze az S8-at, akkor látni fogjuk, hogy a lényeges funkciók nem változtak, oldalról továbbra is behúzható például a gyorsindító panel, van Always On Display fícsör, stb.Az egyéb módosítások telefonos szempontból kevésbé fontosak talán: megjelent az olvasásnál a szemet kímélő üzemmód, a videók lejátszásánál pedig a HDR is támogatott. Valamelyest a menü felépítése is változott, de ez olyan dolog, amit pillanatok alatt meg lehet szokni.

Van azonban még egy fontos információnk, mégpedig az, hogy a készülékek hiába kaptak QHD+ felbontású panelt, alapállapot szerint csak Full HD felbontással működnek majd. A menüben ezt természetesen vissza lehet majd kapcsolni, az minden esetre érdekes, hogy miért döntött a Samsung a 1080p-s alapértelmezett mód mellett. Hivatalos álláspont nincsen, de nagyon valószínű, hogy egyszerűen arról van szó, hogy így kevesebb valamivel a fogyasztás.

Bixby

A Samsung digitális személyi asszisztense is bemutatkozott, amely a Google Assistantnak, a Sirinek, az Amazon Echonak és a hasonló szolgáltatásoknak állíthat konkurenciát. Számos feladatra képes, nemcsak beszélgetésszerűen lehet vele kereséseket, vásárlásokat bonyolítani, hanem irányíthatjuk vele az okosotthon kütyüinket, vagy utasíthatjuk a mobilt arra is, hogy készítsen egy fotót, és azt küldje el egy ismerősünknek.

Sőt, ha lefotózunk vele valamit (bármit), akkor a Bixby meg tudja keresni, hogy az adott dolgot hol lehet az interneten megvásárolni. A Bixby első körben angolul lesz elérhető, de a szolgáltatás később egyes európai országokban is megjelenik. Magyarországon viszont nem várható, így számunkra ez a funkció lényegében olyan, mintha nem is létezne.

Biztonság

Igazán nagyot újított viszont a Samsung biztonság terén. Az ujjlenyomat-olvasó éppen olyan megbízható, mint korábban volt, csak éppen a hátlapra került – ha valaki ezt el tudja fogadni, akkor remekül meglesz az S8-cal, ha nem, akkor bosszantani fogja a dolog. Főleg egyébként az a gondunk, hogy az asztalra letett mobilt nem lehet feloldani az ujjunkkal csak akkor, ha előtte kézbe vesszük, ez pedig minden, csak nem gyors vagy éppen kényelmes.

Viszont nemcsak az ujjunkkal, hanem a szemünkkel és az arcunkkal is beléphetünk; kipróbáltuk mindkét azonosítási módszert, és azt kell mondanunk, hogy remekül teljesítettek. Az arcfelismerés megbízhatóbban működik, mivel nem kell annyira precíz helyzetben tartani a telefont, de kis gyakorlással az íriszszkenner is megbízható társunk lesz.

Az arcfelismerés és az íriszszkenner is gyors, igazából pillanatok kérdése csak feloldani a mobilt – készítettünk is egy videót, amelyen az arcfelismerés sebességét mutatjuk be. A gomb megnyomását követően kb. fél másodpercen belül old fel a telefon.


Kamera

A fő kamera továbbra is 12 MP-es, és alapvetően ugyanazokat a trükköket ismeri, mint amiket az elődmodell is tudott: f/1.7-es objektív, OIS, PDAF fókusz, manuális mód, RAW képek készítésének lehetősége, stb. A kamera eddig a Home gomb dupla megnyomásával is indítható volt, ez értelemszerűen a Home gomb hiánya miatt nem játszik már, viszont a bekapcsoló gomb kettős lenyomása helyettesíti a funkciót. A kamera villámgyorsan indul, az élességállítás is szinte azonnali. A képminőséget illetően egyelőre nem bocsátkozunk hosszasabb elemzésbe, mivel nem volt arra lehetőség, hogy a kamerát ideális körülmények között vizsgáljuk meg. Egy biztos, a Samsung egyetlen fontos újítást épített be, ami lényegében egy szoftveres képjavító algoritmus: exponáláskor nem egy, hanem négy fotó készül, a telefon pedig a négy fotó alapján, minden képről a legjobban sikerült részleteket kiválogatva készíti el a végeredményt. Ez főleg akkor javíthatja a képminőséget, ha rossz fényviszonyok között exponálunk.

Videókat 4K-ban lőhetünk, lassított felvételeket pedig legfeljebb 240 fps-es képfrissítéssel készíthetünk.

Az előlapi kamera nagyobbat fejlődött: 5-ről 8 MP-re nőtt a felbontása, és automatikus élességállítás funkciót is kapott.

Összegzés

A Samsung Galaxy S8 és S8+ egyaránt jól sikerültek, nemcsak kívül, hanem belül is megújultak a készülékek. A dizájn remek, az viszont kérdés, hogy nem fogják-e sokan a sík kijelzős verziót hiányolni; leginkább az ujjlenyomat-olvasó hátlapra költöztetése lesz viszont megosztó. Szerencsére az extra biometrikus azonosítók remekül működnek.

A hardver is gyorsabb lett természetesen, a szoftver és a kamera is nyújtanak némi extrát a Galaxy S7 szériához képest – a tavalyi modellekről ezzel együtt szerintünk nem feltétlenül érdemes váltani, minden más esetben viszont nagyon erős alternatívát jelent a Samsung két új csúcsmodellje.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. június 5., 17:00
Hozzászólások