- 2017. április 7., 16:00
A Philipstől egy nagyon jó ár/érték arányú, extra szolgáltatásokkal telepakolt monitort kaptunk tesztre.
Hirdetés


some text

A Philips nem biztos, hogy az első név, amely beugrik, ha valaki monitort szeretne vásárolni, pedig a vállalatnak rengeteg remek kijelzője van; köztük olyanok, amelyek a profik igényeit szolgálják ki, és olyanok is, amelyeket inkább otthoni felhasználók asztalán tudunk elképzelni. Mostani tesztünk alanya, a Brillance 241P6 (241P6EPJEB/00) viszont egy kombi megoldás; gyártója alapvetően irodába szánta, de a készülék simán megállja a helyét akkor is, ha valaki otthonra keres magának minőségi megjelenítőt.

Külső

A hozzánk érkezett méretes doboz a Philips Brillance 241P6 szürke változatát rejtette, de a monitor megvásárolható ezüstszínű kávával is. A kijelző és a talp külön kerültek elő a dobozból, a részek összeszerelése viszont egyszerű és ebből adódóan gyors is: a nyakat egy szárnyas csavarral tudjuk a talphoz erősíteni, a monitort pedig egyszerűen csak rá kell pattintani az állvány másik végére. A vaskos talp alapján már sejteni lehet, hogy az állvány nemcsak szimpla tartó, hanem kényelmi funkciókat is nyújt, és valóban: a panel forgatható, emelhető, és álló helyzetbe is fordítható. Meg persze dönteni is lehet, de ez az alap, ezt minden monitor tudja.

Arra, hogy a Philips irodai monitorként tekint a 241P6-ra, nemcsak a többfunkciós állvány alapján következtethetünk, hanem a dizájnból is. Az otthonra szánt monitorokat a legtöbb esetben szépre csinálják (bár még mindig akadnak kivételek), az irodai monitorok viszont inkább a minimalista irányvonalat követik, és ez utóbbi megállapítás igaz tesztalanyunkra is. Nem kell persze arra gondolni, hogy a monitor csúnya lenne, de az tény, hogy akadnak a piacon sokkal szemrevalóbb darabok is.

A panelt körülölelő káva teljes egészében műanyagból készült, de szerencsére nem a legolcsóbb fajtából. A Philips mérnökei nem igyekeztek nagyon a káva vékonyításával, és ez főleg az alsó részen látszik, ahol a hangszórók miatt kétszer olyan vastaga a keret, mint felül vagy a monitor két oldalán. Az viszont plusz pont, hogy a gombokat nem rejtették el, mi legalábbis nem szeretjük, ha a kezelőkhöz csak akrobata mutatványok árán lehet hozzáférni.

A csatlakozókat illetően a Philips biztosra ment, minden fontos szabványt használhatunk: a digitális HDMI (MHL), DVI-D és DisplayPort dugaszok mellett az analóg D-Subot is használatba vehetjük. Van két hangcsatlakozó is: az egyik bemenetként, a másik pedig kimenetként szolgál.

A monitor bal oldalán pedig (akkor bal, ha szemből nézzük) egy négy csatlakozóval rendelkező USB elosztó is elfért, ami nagyon hasznos segítőtárs lehet: nem kell az asztal alá lemászni, ha mondjuk egy külső merevlemezt szeretnénk a géphez csatlakoztatni.

Belső

Szerencsére egyre kevesebb az olyan monitor, amelybe TN-panelt építenek, ez a típus ma már csak a nagyon gyors válaszidővel rendelkező valamint a nagyon olcsó kijelzőkbe kerül be, a mainstream példányoknál a gyártók legtöbbször valamilyen IPS-panelt használnak. A Philips Brillance 241P6-ba is egy kiváló képminőséggel kecsegtető AH-IPS panel került, mégpedig egy 23,8 colos, Full HD felbontású verzió. A Philips természetesen LED-es háttérvilágítást használ, amelyről már most eláruljuk, hogy direkt fényszabályozással működik, tehát abszolút villódzásmentes képre számíthatunk.

Persze a PWM-mel működő kijelzőknél sem feltétlenül látható, ahogy a LED-ek villódznak, viszont az arra érzékenyebbek szeme könnyebben kifáradhat. A panel 5 ms-os válaszidővel bír, az elektronika pedig (valódi) 8 bites színképzést használ, így a megjeleníthető színek száma 16,7 millió. Fényerőben van kis lemaradása a monitornak, ez ugyanis csak 250 nits, az 1000:1-es kontrasztarány viszont teljesen átlagosnak mondható. Az IPS-panelek amúgy sem a kiváló kontrasztról híresek.

A monitor a gyári beállításokkal (ezen belül is akkor, ha a SmartImage funkciót, ami a színprofilokat takarja a Philipsnél, kikapcsoljuk) is elég jó színhelyességet produkál, ha viszont vesszük a fáradságot és megoldjuk a műszeres kalibrációt, akkor közel tökéletes állapot érhető el


Eco, mozi, normál és sRGB üzemmódok

Kalibrált állapot

Ebben az esetben 2,2-es gammát, 6500K-s színhőmérsékletet, és bőven 1 alatti átlagos deltaE-t kapunk, 18 wattos fogyasztás mellett. A gyári színprofilok amúgy sem a legjobban használható, a fotó mód például teljesen feleslegesen túlélesített.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2010. augusztus 16., 08:00
2010. június 11., 08:00
2015. június 19., 13:00
2014. április 7., 12:00
Hozzászólások