- 2017. április 21., 16:00
Árához képest remek teljesítményt nyújt az Acer notebookja, amely sokak számára jelenthet jó alternatívát.

Az Acer gépe elsősorban azoknak készült, akik egy jól használható, akár játékra is alkalmas notebookot szeretnének, viszont az ultrakönnyű kivitel vagy éppen a brutális megoldások helyett előnyben részesítik a kedvező árcédulát. Persze törvényszerű, hogy ilyen esetekben némi kompromisszumot is kell kötni, a kérdés csak az, hogy pontosan miben. Tesztünkből ez is kiderül.

Külső

Az Acer termékpalettáján a full extrás kivitelű notebookoktól kezdve egészen a legolcsóbb darabokig mindenféle notebookot megtalálhatunk. Az E5-ös széria valahol a középmezőnyben helyezkedik el, azoknak a felhasználóknak készült, akik nem akarnak sok százezer forintért gépet vásárolni, viszont nemcsak alapfeladatokra, hanem alkalomadtán játékra is szeretnék használni masinájukat. Az Acer igyekezett úgy alakítani a terveket, hogy a teljesítménnyel ne legyen gond, így inkább más részeken spórolt: többek között azon, hogy a drágább gépek fémborítása helyett az E5-ös széria tagjai teljes egészében műanyagból készültek. A fedlapot az Acernél azért igyekeztek a lehetőségekhez képest szépre csinálni, így az szálcsiszolt felületre emlékeztető mintát kapott.

A gép dizájnja teljesen átlagos, külsőre az E5 tökéletesen megtestesíti azt, amilyennek a nagybetűs középkategóriás notebookot képzeljük el. A fekete (esetleg sötétszürke) borítás nemcsak kívül jellemzi a gépet, a monitor kávája és a csuklótámasz valamint a billentyűzetet körülvevő rész is sötét színű. A szálcsiszolt minta a csuklótámasznál is visszaköszön, a monitor kávája és a notebook alsó része viszont teljesen egyszerű, minta nélküli plasztik. A kijelzőt két vékony zsanér tartja. Az egyujjas teszten a notebook nem ment át, de legalább a zsanérok elég stabil pozíciót biztosítanak; 180 fokos hátrafelé hajlítást viszont nem tudnak, de erre egy átlagos felhasználónak úgyis csak a legritkább esetben lenne szüksége. A gép nem kicsi, 15,6 colos kijelzője mellett az is hizlalja, hogy DVD-író is van benne; az optikai meghajtó a legtöbb notebookba (vagy akár asztali gépbe is) ma már teljesen felesleges, viszont egy olyan gépnél, amit játékra is ajánl gyártója, természetesen szükséges.

A notebook bal oldalán találjuk a nagyméretű hűtőrácsot, a notebook itt fújja ki a levegőt, a hasán lévő nyílásokon pedig befelé szívja. A kategóriában ma még ritkaságszámba megy az USB-C foglalat – kiváltképp, hogy nem a sztenderd USB 3.0-s csatlakozók helyett, hanem azok mellé került fel ez a csatlakozó a masinára; USB 3.0-s dugaszból kettő van, szintén ezen az oldalon. Bal oldalt a csatlakozókínálatot Ethernet, D-Sub és HDMI teszik teljessé. A jobb oldal sivárabb, itt a DVD-író mellett csak a tápcsatlakozót, egy USB 2.0 dugaszt és a kombinált fülhallgató/mikrofon dugaszt találjuk. Van még egy kártyaolvasó is (SD/MMC), ami a visszajelző LED-ekkel egyetemben az előlapra került.

A gép egyik nagy előnye, hogy az aljára szerelő nyílást is elhelyeztek, így a HDD cseréje, egy M.2-es SSD beépítése vagy a RAM bővítése otthon is pillanatok alatt elvégezhető.

Hardver

Tulajdonságok
CPU Intel Core i5-7200U (2,5 GHz, 2 mag, 3 MB cache)
Kijelző 15,6 col, 1366×768 pixel, TN
GPU Intel HD Graphics 620 + NVIDIA GeForce GT 940MX
Memória 4 GB DDR4
HDD 500 GB HDD
ODD DVD-RW
Ethernet Gigabit
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 1× USB 3.1 (Type-C), 2× USB 3.0, 1× USB 2.0, D-Sub, HDMI, Ethernet, audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 4.0, HD webkamera, kártyaolvasó (SDHC)
Akkumulátor 41,4 Wh
Méret 382×259×30 mm
Tömeg 2,39 kg

Az átlagos külső átlagos belsőt takar; alapvetően nincs gond a teljesítménnyel, de néhány ponton mi biztosan hozzányúlnánk a konfigurációhoz, ha ezt a gépet választanánk. Az Intel Core i5-7200U-ra egy szavunk sem lehet, a kétmagos, 2,5 GHz-es processzor teljesítménye mindenre elég, játszani is simán lehet a géppel, ha éppen ahhoz van kedvünk.

Teszteredmények
Teljesítmény
PCMark 8 (Home): 3157 pont
PCMark 8 (Work): 4114 pont
3DMark 11: 4202 pont
HDD írási/olvasási sebesség: 87/94 MB/s
HDD IOPS (4k): 137/129
Kijelző
Maximális fényerő (AC): 217 cd/m²
Maximális fényerő (akku): 217 cd/m²
Kontraszt: 425:1
Színhőmérséklet (gyári): 7200K
Színhelyesség (gyári, átlagos dE): 7,5
Színhelyesség (kalibrált, átlagos dE): 2,7

A játékoknál nemcsak az integrált GPU-t vethetjük be, hanem az NVIDIA GeForce GT 940MX-et is, ami a 4 GB-os rendszermemória mellé 2 GB dedikált GDDR5 memóriát is kapott. És itt el is érkeztünk az első ponthoz, ahol érdemes lehet belenyúlni a konfigurációba: mi a 4 GB RAM-ot kevésnek érezzük, érdemes a gépet 8 GB memóriával kérni. A másik kritikus pont az adattároló, amely normál merevlemez SSD helyett, és ez a teljesítményen is meglátszik. Az viszont pozitívum, hogy nem vagyunk beszorítva: a RAM-ot és a tárhelyet később is bővíthetjük. Az adattároló esetében ráadásul dönthetünk úgy is, hogy a merevlemezt megtartjuk, és mellé csapunk egy M.2-es SSD-t. Egyéb hardverek tekintetében a masina hozza az elvárható szintet: webkamera, WiFi, Bluetooth és Ethernet is adatper is van benne.

Kijelző

Ha van gyenge pontja a gépnek, akkor az a kijelző. 15,6 colon például elvárnánk már a Full HD felbontást, itt azonban be kell érnünk 1366×768 pixellel. Ennél nagyobb gond, hogy a panel egyéb tekintetben sem teljesít valami fényesen, és ezt akár még szó szerint és érthetjük. Egyrészt TN-panelről van szó, így túlságosan élénk színeket nem várhatunk, másrészt viszont a legnagyobb beállítható fényerő mindössze 217 nits, vagyis eléggé esélytelen, hogy a gépet nagyon világos környezetben (a matt panel ellenére) használni tudjuk. A TN-panel a betekintési szögeknek sem tesz túl jót, és ezt érezni is, ha kissé mozgunk a kijelző előtt. A mozgásmegjelenítés viszont jó, és nem lehet panasz a háttérvilágítás egyenletességére sem. Valamint pozitívum az is, hogy az Acer a fényerő szabályozását direkt módon, a feszültség változtatásával oldja meg, nem pedig a LED-ek villogtatásával. A kezdeti színhelyesség sincs a topon, viszont a színeket kalibrátorral elég jól helyre lehet pofozni. Más kérdés, hogy ez nem oldja meg a gyenge színtér-lefedettség vagy éppen a kissé mosott színek kérdését.

Címkék
Hozzászólások