- 2017. május 12., 10:00
Ezúttal az Acer egyik csúcsmonitorát, a játékosoknak szánt Predator Z1-es széria 29 colos tagját láttuk vendégül.

Közhely, de nagyon sok olyan területe van az informatikának, ahol a legnagyobb elvárásokat a játékok szerelmesei támasztják az eszközökkel szemben. A monitorok világára ez hatványozottan igaz – éppen ezért voltunk nagyon kíváncsiak arra, hogy az Acer Predator Z301C fel tud-e nőni az elvárásokhoz.

Külső

Az Acer az igazán profi játékosoknak a Predator termékeket gyártja, amelyekről azt kell tudni, hogy rendszerint sokba kerülnek, de cserébe minden téren a maximumot nyújtják. Kívül is és belül is a csúcsot képviselik, amit a Predator Z1-es szériába tartozó Z301C is bizonyít.

A tajvani gyártó mérnökei agresszív dizájnt álmodtak meg, első ránézésre is látszik, hogy nem egy irodába való példánnyal van dolgunk. A logó mellett a talpon lévő vörös színű betétek is felhívják magukra a figyelmet, a tekintetet azonban leginkább a káva alsó részéhez csatlakozó extra „doboz” vonzza. És ezt akár szó szerint is érthetjük, mivel ebben a dobozban lapul a szemmozgás követésére alkalmas Tobii EYE TRACKING technológia. Erről több alkalommal is írtunk már, a lényege annyi, hogy egy dupla kamerás rendszer figyeli a felhasználó szemmozgását, és pontosan meg tudja mondani, hogy aki a gép előtt ül, az a kijelző mely részét figyeli.

A monitor hatalmas, panelje 29,5 colos képátlóval rendelkezik, és ahogyan azt a csúcskategóriás megjelenítőktől megszokhattunk ebben a méretosztályban, ívelt is. A káva mindkét oldalt és fent is vékony, viszont az Acernél úgy döntöttek, hogy ennél a monitornál nem használják a kávát eltüntető, egybe előlapos megoldást. A tervezésnél nem volt fontos szempont az sem, hogy a káva minél vékonyabb legyen, de az véleményünk szerint egyáltalán nem gond – sőt, így legalább volt hely ahhoz, hogy a beépített hangszórók ne csak cincogjanak, hanem értékelhető teljesítményt nyújtsanak (ezt a kijelentést azért kezeljük a helyén, de a 2×7 wattos teljesítmény tényleg nem olyan rossz).

A talp V alakú, és eléggé robusztus, többek között azért is, mert nemcsak olyan, mintha fémből lenne, hanem valóban fémből készült. A rajta kialakított csukló nemcsak a káva megdöntését teszi lehetővé, hanem azt is, hogy a kijelzőt elfordítsuk vagy megemeljük. Pivot mód viszont nincsen, de az ívelt kijelzőknél ez a funkció rendszerint hiányozni szokott. A vezérléshez jobb oldalt, hátul négy gombot és egy joysticket kapunk. A monitort DVI vagy DisplayPort csatlakozó segítségével tudjuk a számítógéphez csatlakoztatni, extraként pedig kapunk egy USB 3.0 szabványt támogató elosztót is.

Belső

A kijelző méretét korábban már említettük: egy 29,5 colos, ívelt panelről van szó. A monitor 21:9-es képarány mellett 2560×1080 pixeles részletességet nyújt. A felbontás sokakban talán csalódást kelhet, pedig nem kéne; a gyakorlatban a monitor teljesen jól használható, és legalább a videokártyáknak sem kell vért izzadnia, amikor egy-egy új játéknál kiszámolják a pixeleket. A panel VA technológiájú, ennek megfelelően nem túl nagy, 300 nites maximális fényerőt kínál, viszont a kontraszt jó, statikusan 3000:1-es értékről beszélhetünk. A válaszidő sem rossz, szürkeárnyalatos váltásnál 4 ms. A legnagyobb képfrissítési frekvencia alapból 144 Hz, de ezt akár 200 Hz-ig is lehet tuningolni.


Gyári állapot

A menüben összesen nyolc színprofil közül választhatunk, közöttük van három olyan is, amit direkt a játékosoknak állítottak össze: Action, Racing és Sports. A legfontosabb viszont a User mód lesz, mert ha bármit is szeretnénk állítani, akkor az elektronika „átdob” ide. Ez nem a legkifinomultabb megoldás, az Acer valamiért mégis ragaszkodik hozzá. A gyári színbeállítások megfelelőek de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne rajtuk javítani. Az mindenképpen pozitívum, hogy bár a színek nem annyira pontosak, mint kellene (az átlagos deltaE értéke 3,1 alapból), egyik alapszín sem túlszaturált. Ha kicsit foglalkozunk a beállításokkal (amihez még kalibrátor sem feltétlenül kell), akkor kalibráció nélkül is pontos lesz a Predator Z301C, ha viszont vesszük a fáradságot és hardveres kalibrációt is végzünk, akkor tökéletes eredményre számíthatunk.

Kalibrálva

A gyári beállításokkal a kontrasztarány 1835:1-hez volt, ami kalibrációval minimális mértékben csökkent, 1754:1 lett. A fekete kalibrált állapotban mért 0,07-es értéke remek, IPS-paneles monitortól biztos, hogy nem látunk ilyet. Természetesen lemértük a monitor fogyasztását is: gyári állapotban 38 wattot, kalibrálva 27 wattot mértünk, mindkettő kiváló értéknek számít.