- 2017. május 12., 10:00
Ezúttal az Acer egyik csúcsmonitorát, a játékosoknak szánt Predator Z1-es széria 29 colos tagját láttuk vendégül.
Hirdetés


some text

Közhely, de nagyon sok olyan területe van az informatikának, ahol a legnagyobb elvárásokat a játékok szerelmesei támasztják az eszközökkel szemben. A monitorok világára ez hatványozottan igaz – éppen ezért voltunk nagyon kíváncsiak arra, hogy az Acer Predator Z301C fel tud-e nőni az elvárásokhoz.

Külső

Az Acer az igazán profi játékosoknak a Predator termékeket gyártja, amelyekről azt kell tudni, hogy rendszerint sokba kerülnek, de cserébe minden téren a maximumot nyújtják. Kívül is és belül is a csúcsot képviselik, amit a Predator Z1-es szériába tartozó Z301C is bizonyít.

A tajvani gyártó mérnökei agresszív dizájnt álmodtak meg, első ránézésre is látszik, hogy nem egy irodába való példánnyal van dolgunk. A logó mellett a talpon lévő vörös színű betétek is felhívják magukra a figyelmet, a tekintetet azonban leginkább a káva alsó részéhez csatlakozó extra „doboz” vonzza. És ezt akár szó szerint is érthetjük, mivel ebben a dobozban lapul a szemmozgás követésére alkalmas Tobii EYE TRACKING technológia. Erről több alkalommal is írtunk már, a lényege annyi, hogy egy dupla kamerás rendszer figyeli a felhasználó szemmozgását, és pontosan meg tudja mondani, hogy aki a gép előtt ül, az a kijelző mely részét figyeli.

A monitor hatalmas, panelje 29,5 colos képátlóval rendelkezik, és ahogyan azt a csúcskategóriás megjelenítőktől megszokhattunk ebben a méretosztályban, ívelt is. A káva mindkét oldalt és fent is vékony, viszont az Acernél úgy döntöttek, hogy ennél a monitornál nem használják a kávát eltüntető, egybe előlapos megoldást. A tervezésnél nem volt fontos szempont az sem, hogy a káva minél vékonyabb legyen, de az véleményünk szerint egyáltalán nem gond – sőt, így legalább volt hely ahhoz, hogy a beépített hangszórók ne csak cincogjanak, hanem értékelhető teljesítményt nyújtsanak (ezt a kijelentést azért kezeljük a helyén, de a 2×7 wattos teljesítmény tényleg nem olyan rossz).

A talp V alakú, és eléggé robusztus, többek között azért is, mert nemcsak olyan, mintha fémből lenne, hanem valóban fémből készült. A rajta kialakított csukló nemcsak a káva megdöntését teszi lehetővé, hanem azt is, hogy a kijelzőt elfordítsuk vagy megemeljük. Pivot mód viszont nincsen, de az ívelt kijelzőknél ez a funkció rendszerint hiányozni szokott. A vezérléshez jobb oldalt, hátul négy gombot és egy joysticket kapunk. A monitort DVI vagy DisplayPort csatlakozó segítségével tudjuk a számítógéphez csatlakoztatni, extraként pedig kapunk egy USB 3.0 szabványt támogató elosztót is.

Belső

A kijelző méretét korábban már említettük: egy 29,5 colos, ívelt panelről van szó. A monitor 21:9-es képarány mellett 2560×1080 pixeles részletességet nyújt. A felbontás sokakban talán csalódást kelhet, pedig nem kéne; a gyakorlatban a monitor teljesen jól használható, és legalább a videokártyáknak sem kell vért izzadnia, amikor egy-egy új játéknál kiszámolják a pixeleket. A panel VA technológiájú, ennek megfelelően nem túl nagy, 300 nites maximális fényerőt kínál, viszont a kontraszt jó, statikusan 3000:1-es értékről beszélhetünk. A válaszidő sem rossz, szürkeárnyalatos váltásnál 4 ms. A legnagyobb képfrissítési frekvencia alapból 144 Hz, de ezt akár 200 Hz-ig is lehet tuningolni.


Gyári állapot

A menüben összesen nyolc színprofil közül választhatunk, közöttük van három olyan is, amit direkt a játékosoknak állítottak össze: Action, Racing és Sports. A legfontosabb viszont a User mód lesz, mert ha bármit is szeretnénk állítani, akkor az elektronika „átdob” ide. Ez nem a legkifinomultabb megoldás, az Acer valamiért mégis ragaszkodik hozzá. A gyári színbeállítások megfelelőek de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne rajtuk javítani. Az mindenképpen pozitívum, hogy bár a színek nem annyira pontosak, mint kellene (az átlagos deltaE értéke 3,1 alapból), egyik alapszín sem túlszaturált. Ha kicsit foglalkozunk a beállításokkal (amihez még kalibrátor sem feltétlenül kell), akkor kalibráció nélkül is pontos lesz a Predator Z301C, ha viszont vesszük a fáradságot és hardveres kalibrációt is végzünk, akkor tökéletes eredményre számíthatunk.

Kalibrálva

A gyári beállításokkal a kontrasztarány 1835:1-hez volt, ami kalibrációval minimális mértékben csökkent, 1754:1 lett. A fekete kalibrált állapotban mért 0,07-es értéke remek, IPS-paneles monitortól biztos, hogy nem látunk ilyet. Természetesen lemértük a monitor fogyasztását is: gyári állapotban 38 wattot, kalibrálva 27 wattot mértünk, mindkettő kiváló értéknek számít.

Használat közben

Ahogyan az előző oldalon már említettük, ebben a monitorban VA panel teljesít szolgálatot, ami meg is látszik a kiváló feketén és a kontrasztarányon. A kontraszt természetesen ANSI kontraszt, vagyis egyetlen képen belül mértünk, és a vizsgálat előtt minden, a háttérfényt dinamikusan szabályzó megoldást kikapcsoltunk. Az Acer Predator Z301C szerencsére nemcsak a feketében és kontrasztban jeleskedik, hanem az árnyalatok megjelenítésében is; egészen 5%-os fényerőig nagyon pontos, alatta viszont – ahogyan az sokszor lenni szokott, a vörös túlszaturáltsága jelentkezik.

A fényerő elosztása valamint a betekintési szögek viszont nem tartoznak a monitor erősségei közé. A tesztképeken jól látszik, hogy mindkét oldalon van egy-egy sötétebb folt, a mérésekből pedig az is kiderül, hogy ezeken a területeken akár 20 százalékkal is kisebb lehet a fényerő mértéke, ami azért már nem elhanyagolható.


Ez ugyanis nem feltétlenül csak a tesztábrákkal látszik, a stadionos képen a lelátónál is jól kivehető, hogy egyes területeken kisebb a fényerő – jóllehet, aki nem, tudja, hogy mit kell nézni, az nem biztos, hogy észreveszi a dolgot.

A betekintési szögek nem rosszak, de elmaradnak attól, mint amit egy IPS-paneles kijelző nyújtani tud, mégpedig azért, mert oldalról nézve nemcsak a kontraszt, hanem a szaturáltság is gyorsan csökken.

Játékra termett

Egy játékra szánt monitornál persze az a legfontosabb, hogyan teljesít a mély vízben. Indításként vegyük az input lagot, amely mindössze 16 ms egy CRT-s monitorhoz képest – vagyis még 144 Hz-es üzemmódban is mindössze 2,3 képkocka a késleltetés, ezt szinte észre sem lehet venni. (Ha a monitort 60 Hz-en használjuk, akkor a késleltetés 1 képkocka.) Az Acer Predator Z301C támogatja a G-Sync technológiát, így NVIDIA videokártyával párosítva mindig a játék aktuális helyzetéhez tudja igazítani a képfrissítést, ez a még folyamatosabb(nak tűnő) játékélményt segíti elő, nem kell tartani attól, hogy a monitoron vízszintes csíkok jelennének meg, vagy hogy „kétfelé esne szét” a kép.

Az utánhúzás mértéke alapból is teljesen rendben van, véleményünk szerint nem éri meg a menüt piszkálgatni, és a válaszidővel trükközni. Az utánzhúzás ugyanis csökkenthető, de cserébe olyan overshoot jelenik meg a gyorsan mozgó objektumok előtt, hogy a végeredmény egyértelműen rosszabb lesz. Ez persze valamennyire egyéni megítélés kérdése is, tehát mindenki próbálja ki, hogy melyik verzió tetszik jobban, de nagy összegben mernénk fogadni rá, hogy a vége úgyis mindenkinél a normál beállítás lesz.

A Preadtor Z301C igazi érdekessége a Tobii EYE TRACKING arcfelismerő technológia, amely az alsó káva alatti dobozban kapott helyet. Két darab infra kamera dolgozik benne, ezek segítségével tudja megállapítani az elektronika, hogy éppen hova nézünk. Egy rövid kalibrációt követően pontosan dolgozik a rendszer, de nyilván ahhoz, hogy ki is tudjuk használni a benne rejlő képességeket, arra is szükség van, hogy olyan játékokkal játsszunk, amelyek tudnak mit kezdeni a Tobii adataival. Ilyenből pedig egyelőre nem túl sok van (pl. Assassin’s Creed széria néhány darabja, The Division, Deux Ex: Mankind Divided). Korlátozott mértékben egyébként a Windows is kezelhető a szemünk mozgatásával, de ez inkább csak szórakozásra jó, semmint komoly munkára. A szemkövetés funkció összességében egy jópofa extra, azt viszont látni kell, hogy a monitort eléggé megdrágítja.

Menürendszer

A kezeléshez a hátlapon négy gombot és egy joysticket kapunk. Utóbbival mozoghatunk a menüben, ami kényelmes navigációt biztosít, még akkor is, ha a szerkezet szerintünk egy kicsit érzékenyre sikeredett.

A menü összetett (de átlátható), ami annak köszönhető, hogy az Acer minden lehetséges opciót beépített, így nemcsak az alapszintű képkezelési beállításokat találjuk meg, hanem módosíthatjuk a gammát és a színteret, van hattengelyes színkezelő rendszer és még a kék fény intenzitása és négy lépésben csökkenthető, ha mondjuk olvasni szeretnénk.

A játékokhoz kapcsolódó beállítások sem kevésbé érdekesek, itt lehet a 144 Hz-es képfrissítést 200 Hz-re növelni, de bekapcsolhatjuk az elmosódás csökkentésére szolgáló ULMB opciót illetve aktiválhatjuk a célkeresztet is, ha nem lenne ilyen opció abban a játékban, amit éppen játsszunk.

Összegzés

Az Acer Predator Z301C egy kiváló monitor, remek dizájnnal, nem kevésbé jó elektronikával és egy kitűnő (de csak 2560×1080 pixeles) VA-panellel szerelték fel. Mindezek mellett egyedinek is mondható, hiszen nem sok olyan eszköz létezik ma még a piacon, amely a Tobii EYE TRACKING technológiát beépítve tartalmazza. A kijelzővel egyetlen gond van, mégpedig az, hogy drága: nagyjából 300 ezer forintba kerül, de a csúcskategóriás termékeknél ez már csak így szokott lenni…

Az Acer Predator Z301C monitort az Acertől kaptuk kölcsön a teszt időtartamára, köszönjük!

Ezek is érdekelhetnek