- 2017. július 5., 00:00
Egy Synology NAS-ra még a mobiltelefonnal készített fotók automatikus mentését is rábízhatjuk.

Az okostelefonok többségében ma már olyan kamera van, amely gond nélkül tudja helyettesíteni a kompakt kamerákat. Legtöbbünk ma már mobillal kattintja a legtöbbet, még akkor is, ha a táskában DSLR gép is lapul – a telefon mindig kéznél van, nem kell szórakozni a beállításokkal, a végeredmény pedig elég jó.

A telefonnal készített képekkel viszont szinte senki sem foglakozik eleget; az elkészített fotók sokszor hónapokig is a mobilon vannak, mielőtt átkerülnek számítógépre. Ez nagy hiba, hiszen a mobil bármikor tönkremehet (vagy elveszíthetjük, esetleg el is lophatják), és ilyenkor nemcsak a készüléknek, hanem a rajta lévő adatoknak is búcsút inthetünk. Azt belátjuk, hogy elég macerás esténként mindig lementeni az aznap készült fotókat, éppen ezért a legjobb valamilyen automatikus megoldásban gondolkodni, ami a képeket és a videókat egyaránt „hazaküldi”. Így nemcsak a képek miatt nem kell aggódnunk, hanem amiatt sem, hogy a telefon memóriája esetleg megtelne. A telefonok átlagos tárhelye még mindig csak 16-32 GB, ebből luxus a fotók tárolására 3-4 GB-nál többet elhasználni. Márpedig ennyi nagyon könnyen összejön, hiszen egy kép átlagos mérete 6-10 MB, a videók pedig percenként kb. 50-100 MB-nyi helyet használnak el.

A Synology hálózati adattárolói a telefonnal készített fotókhoz és videókhoz nyújtanak automatikus szinkronizációs szolgáltatást. Igaz, hogy ilyen lehetőség például a Google Fotókban és a OneDrive alkalmazásban is van, azonban ezek korlátos tárhelyek, az ingyenesen elérhető 15 GB pedig villámgyorsan megtelik, ha a képeket és videókat automatikusan ezekbe töltjük fel a telefonról. Saját NAS-sal viszont biztos, hogy nem lesz helyproblémánk!

Töltsük le a telefonra (Android, iOS) a DS photo alkalmazást. Első indításnál adjuk meg a QuickConnect ID azonosítót, és azt a felhasználói név/jelszó párost, amivel a NAS-ra be szeretnénk jelentkezni. A DS photo az összes olyan, a NAS-on lévő albumot meg fogja mutatni, amelyhez az adott felhasználói névvel van jogosultságunk. A képek között kedvünkre böngészhetünk, valamennyit teljes méretben is megnézhetjük, és természetesen arra is van lehetőség, hogy néhányat a mobilra mentsünk.

Most viszont az az érdekes számunkra, hogy hogyan tudjuk a telefonnal készített fényképeket felmásolni a NAS-ra. A manuális feltöltés a jobb felső sarokból lenyíló menüvel lehetséges; a Feltöltés opcióra kattintva tudjuk kiválasztani, hogy fotókat vagy videókat szeretnénk a NAS-ra továbbítani. Fényképek feltöltéséhez válasszuk ki a Telefongaléria opciót, majd jelöljük ki azokat a képeket, amelyeket a NAS-ra szeretnénk elküldeni.

Nyomjunk kétszer a Továbbra, majd a Feltöltés a következőre alatt, a lenyíló listából válasszuk ki azt a mappát, amelyben a képeket el szeretnénk helyezni. Természetesen van lehetőség arra is, hogy új mappát hozzunk létre (jobb felső sarok). A mappa kiválasztása után a feltöltést a jobb felső sarokban lévő nyíl segítségével indíthatjuk el, a feltöltés sikerességéről pedig értesítést kapunk.

A kézi feltöltés nagyon hasznos megoldás, de még jobb, ha a képek rögtön a NAS-ra kerülnek, amint elkészítettük őket. Az automatikus feltöltés a Photo Backup nevet kapta, és a bal oldali menüből aktiválhatjuk. A funkció engedélyezéséhez a QuickConnect ID azonosítóra és egy felhasználói név/jelszó párosra lesz szükségünk. Miután a DS photo ellenőrzi, hogy a megadott adatokkal be tud-e jelentkezni a NAS-ra, kéri hogy válasszuk ki a biztonsági mentés helyét – ezúttal sem csupán a meglévő mappák közül lehet választani, ha akarunk, új mappát is létrehozhatunk. Az automatikus feltöltés alapesetben csak a DCIM mappa tartalmát figyeli, de ettől eltérhetünk, ha szeretnénk. Az engedélyezésnél fontos megadni azt is, hogy a meglévő képeket is feltöltse-e a program, vagy csak azokat a fotókat, amelyeket az engedélyezés után készítettünk.

Az automatikus feltöltéshez három fontos opció tartozik még, ezekre nagyon érdemes figyelni. Feltöltés csak WiFi-n; ez egyértelmű, ha teszünk pipát ide, akkor a DS photo biztos, hogy nem fogja elhasználni feleslegesen a mobilinternet keretünket. Csak fényképek feltöltése; ezt akkor kell engedélyezni, ha a videókat nem szeretnénk feltölteni a NAS-ra. Automatikus törlés a feltöltést követően; ez is egyértelmű, ezt az opciót akkor érdemes bejelölni, ha kevés a belső tárhely a telefonon.

Természetesen nemcsak mobilról, hanem számítógépről is menthetjük a fotókat automatikusan, ebben az esetben viszont a korábban már bemutatott Synology Cloud Drive vagy Synology Cloud Backup alkalmazások lesznek a segítségünkre.

Címkék