- 2017. augusztus 11., 08:00
Ha játékra kell a notebook, de drágának tartod a Predator és Nitro gépeket, az Aspire VX szériát lehet a megoldás.

A notebookgyártók között az Acer rendelkezik az egyik ha nem a legszélesebb termékpalettával. Csak a játékosok számára három termékvonal is készül: az abszolút csúcsot képviselő Predator széria mellé nemrégiben csatlakoztak a Nitro gépek, a belépő szintet pedig az Aspire VX sorozat képviseli. Mostani tesztünk alanya ez utóbbi termékvonalból érkezett.

Felépítés

Hogy rögtön a dolgok közepébe csapjunk, az Acer Aspire VX 15 termetes példány. Ez nyilván nem túl meglepő egy olyan gépnél, amit kifejezetten játékra építettek, hiszen a kijelző mellett az erősebb processzor és a dedikált videokártya is komolyabb, nagy helyet foglaló hűtést igényel. A kategóriában a hordozhatóság messze nem elsődleges szempont, így a 390×265×30 mm-es méretet és a 2,6 kg-os tömeget nem is igazán lehet felróni. Érdekesség, hogy nemcsak a gép nagy, hanem a töltő is, vele együtt bőven 3 kg-ot kell cipelni, ha LAN-partira indulunk.

Az Acer Aspire VX agresszív külsőt kapott, a borítás viszont teljes egészében műanyagból készült. Az irodai és általános célú otthoni gépektől sok minden megkülönbözteti: a hátrafelé néző nagy szellőzőnyílások mellett a vörös betétek (a fedlapon és a tapipad körül), az AWSD gombok eltérő színe és a nyolcszögletű forma is a kategóriára jellemző tulajdonságok. A kijelzőt egyetlen széles, középen elhelyezett zsanér tartja. A notebookot simán ki lehet hajtani egy ujjal is, ez viszont elsősorban nem az ügyes zsanérnak, hanem a nagy tömegnek köszönhető.

Az összeszerelés minőségével összességében elégedettek lehetünk, bárhol is fogjuk meg az Aspire VX 15-öt, nem nyeklik-nyaklik, és recsegő hangot sem ad. Nyilván jobban örültünk volna, ha fémházba költözteti a masinát az Acer, azonban azt látni kell, hogy ez a tömeget még tovább növelte volna, így mégis a műanyag tűnik a jobb választásnak. Főleg, hogy nem olcsó plasztikról, hanem szépen megmunkált felületekről van szó. Ha bővíteni kell, akkor az ultrabookok többségével ellentétben erre van lehetőség, ehhez azonban az alsó fedelet teljes egészében el kell távolítani. Cserélhető az SSD, a HDD, a memória (két slot van) és a mini PCIe csatlakozóban lévő kommunikációs modul is.

Csatlakozók tekintetében nincs okunk panaszra. USB-ből például négyet is kapunk: a jobb oldalon lévő Type-C 3.1-es csatlakozót szintén ezen az oldalon két USB 3.0 port is kiegészíti, balra pedig egy USB 2.0-s aljzat fért még el. A gépre HDMI-kimenet, Ethernet port, kártyaolvasó, fülhallgató/mikrofon csatlakozó került még, és a töltéshez is dedikált konnektor van, az Acer szerencsére nem a Type-C csatlakozóra bízta az energiaellátási feladatot.

Hardver

Mint minden notebook, az Acer Aspire VX 15 is többféle kiépítésben vásárolható meg. Hozzánk majdnem a legjobban felszerelt változat került, a tesztgépben négymagos Core i7 processzor, 8 GB memória, dedikált GPU, SSD és HDD is van. A kijelző egy IPS-panel, Full HD felbontással. Ugyan ma már nem ritka, hogy 15,6 colos méretben ennél nagyobb részletességet kapunk, nem szabad elfelejteni, hogy a sok pixel csak akkor ér valamit, ha van, ami meghajtja. A panel matt (amiből adódik, hogy nem is érzékeli az érintést).

Tulajdonságok
CPU Intel Core i7-7700HQ (2,8 GHz, 4 mag, 6 MB cache)
Kijelző 15,6 col, 1920×1080 pixel, IPS
GPU Intel HD Graphics 630 + NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti
Memória 8 GB DDR4
HDD 128 GB SSD + 1 TB HDD
ODD -
Ethernet Gigabit Ethernet
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 1× USB 3.1 (Type-C), 2× USB 3.0, 1× USB 2.0, HDMI, audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 4.0, HD webkamera, kártyaolvasó (SDHC)
Akkumulátor 52,5 Wh
Méret 341×236,6×17,95 mm
Tömeg 1,5 kg

Ami a GPU-t illeti, a dedikált NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti nem egy lassú példány (az Aspire VX 15-höz konkréten a legizmosabb, amit választhatunk), de azért kényelmesebben érzi magát, így, hogy „csak” 1920×1080 pixelt kell megtöltenie. Természetesen amikor nem játszunk, akkor a dedikált GPU lekapcsol, és a processzorban lévő integrált HD Graphics 630 végzi a feladatokat – legyen szó akár általános munkáról vagy filmnézésről. Optikai meghajtó nincsen, de ez ma már a játékoknál sem okozhat igazán problémát.

Teszteredmények
Teljesítmény
PCMark 8 (Home): 3665 pont
PCMark 8 (Work): 5656 pont
3DMark 11: 5891 pont
SSD írási/olvasási sebesség: 432/561 MB/s
SSD IOPS (4k): 49500/53200
HDD írási/olvasási sebesség: 103/101 MB/s
HDD IOPS (4k): 127/132
Kijelző
Maximális fényerő (AC): 249 cd/m²
Maximális fényerő (akku): 249 cd/m²
Kontraszt: 519:1
Színhőmérséklet (gyári): 7200K
Színhelyesség (gyári, átlagos dE): 6,7
Színhelyesség (kalibrált, átlagos dE): 0,5

Amit érdemes még kiemelni, az az, hogy a rendszer egy 128 GB-os SSD-re kerül, ami gyors betöltést ígér (az adattároló olvasásnál 530, írásnál 450 MB adatot mozgat meg másodpercenként), a játékok és más adatok számára pedig egy 1 TB-os HDD-t kapunk. A rendszer szempontjából ez jó megoldás, de a játékok lassabban fognak betölteni – elsősorban természetesen nem a 100 MB/s körüli írási sebesség, hanem a gyenge elérési idő miatt.

Kijelző

Visszatérve még kicsit a kijelzőre; az IPS-technológia kezdésnek nem rossz, de sajnos a panel nem szállítja minden tekintetben azt, amit várnánk tőle. A betekintési szögekkel és a matt felület miatt a tükröződéssel nincs gond, azonban a legnagyobb fényerő (hálózati áramról és akkuról egyaránt) 249 nits csupán, ami rettentően kevés. De legalább a fényerő szabályozása a LED-ek fényességének szabályozásával, és nem villogtatással (PWM) történik. Szobában még elmegy egyébként ez a fényerő is, de ha nagyon világos van, akkor a láthatósággal könnyen meg fog gyűlni a problémánk. A színtér-lefedettség és a színhelyesség sem a legjobb, utóbbi viszont – ha van hardveres kalibráló eszközünk – akkor nagyon szépen helyre pofozható. Ha összességében nézzük, akkor a panel legfeljebb csak erős közepes minőségű.

Üzemidő

A kategóriában szokatlan módon a masina elég sokáig bírja, ha csak ímmel-ámmal használjuk: ha filmet nézünk vagy netezünk egyetlen ablakban, akár nyolc órát is kisajtolhatunk belőle. Ha viszont akkuról játszunk, akkor kategóriatársaihoz hasonlóan gyorsan megadja magát az Acer Aspire VX 15 is: ebben az esetben már 75 perc után töltőért kiált.


A gyári színhelyességen (balra) szépen lehet javítani (jobbra)
»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék
Hozzászólások