- 2017. szeptember 6., 16:00
A PEAQ Twist tervezésekor nemcsak a hordozhatóság, hanem a kedvező árcédula elérése is fontos szempont volt.

Egyre több olyan notebook készül, amit tabletként is lehet használni. Elsősorban a kijelző mérete dönti el, hogy egy adott hibrid kütyü inkább notebook vagy inkább tablet; mostani tesztünk alanya, a PEAQ Twist 11,6 colos panelt kapott, így az utóbbi kategóriába sorolható.

Felépítés

Nem titok, szinte minden 2-in-1 notebook tesztnél leírjuk, hogy lehetetlen olyan masinát tervezni, amely tabletként és notebookként is maradéktalanul megfelel az elvárásoknak, hiszen a két kategória ahhoz azért elég távol áll egymástól, hogy a fejlesztésnél bőven más szempontok érvényesüljenek. Egy notebooknál fontosabb a nagy kijelző és a nagy teljesítmény, míg egy tabletnél az alacsony tömegnek és a (relatív) kis méretnek jut a főszerep. A PEAQ Twist tervezői inkább a tabletek irányába tolták el a csúszkát, ami a készülék több jellemzőjén is meglátszik.

A gép összecsukott állapotban a korabeli Dell Latitude masinákat idézi, alsó és felső részét egyaránt szürke műanyag borítja, oldalt pedig vékony fekte csík rejti a csatlakozókat. Azon láthatóan nem sokat gondolkodtak a mérnökök, hogy a műanyag felületeket hogyan lehetne feldobni; díszítések egész konkrétan nincsenek a gépen. A belső rész is teljesen puritán, de itt már a fekete szín uralkodik. A kijelző a tablet üzemmód miatt érintésérzékeny, ennek megfelelően üveglap is van előtte, így fényes környezetben tükörként is kiválóan funkcionál. És remekül gyűjti az ujjlenyomatokat is. A csuklótámasz és a billentyűzet körüli része viszont matt fekete, így ez a terület a szennyeződésekre kevésbé érzékeny. A kijelzőre visszatérve még egy kicsit: nemcsak két oldalt, hanem fent is elég vékony a káva, így a webkamerát a panel alá költöztették a mérnökök. Ez a megoldás a Dell-féle XPS-ekből lehet ismerős, de már ott sem igazán szerettük a kamera „egyedi” nézőpontja miatt.

A kijelzőt és a gépet a szokásos módon két darab dupla forgáspontos zsanér tartja, amelyek szorítása annyira erős, hogy egy ujjal (vagy akár egy kézzel) esélyünk sincs kinyitni a notebookot. Ezt viszont nem feltétlenül kell felróni a PEAQ-nek, mert így legalább a 360 fokban kihajtott LCD is tökéletesen stabilan a helyén marad. Az összeszerelés minősége jó, de nem tökéletes. Illesztési hibák nincsenek, viszont a gépet nem igazán lehet úgy megfogni, hogy valamiféle recsegő-ropogó hangot ne adjon ki magából.

A csatlakozókínálat nem túl bő: jobb oldalon egy USB-t, egy fülhallgató/mikrofon csatlakozót és egy microSD-kártyák fogadására alkalmas olvasót találunk, a bal oldalon pedig a tápcsatlakozó mellett mindössze egy USB 3.0 port és egy mini-HDMI csatlakozó bújik meg.

Hardver

A PEAQ Twist esetében nemcsak a kijelző mérete árulkodik arról, hogy a tervezők milyen szempontokat tartottak fontosnak, hanem a hardver is: a gépen Intel Atom z8350-es processzor, 2 GB RAM és 32 GB-os tárhely található. Ez a specifikáció egy táblagépnél teljesen elfogadható, azonban az Atom egy olyan notebooknál, amivel komolyabb munkát szeretnénk végezni, nagyon kevés – minimum Core i3, de inkább Core i5 processzor kellene az ilyen jellegű használathoz. Bővíteni nem nagyon lehet, a processzor eleve nem cserélhető, a RAM pedig már csak azért sem lehet nagyobb, mert az Atom processzoroknál 2 GB a limit. A tárhely is integrált, viszont akinek a 32 GB kevés, az microSD-vel mentheti meg a helyzetet. Memóriakártyára szinte azonnal szükség lesz, mert a rendelkezésre álló 32-ből (ami egyébként csak 28,5) kevesebb mint 5 GB szabad. A részletes specifikációt az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

Tulajdonságok
CPU Intel Atom z8350 (1,44 GHz, 4 mag, 2 MB cache)
Kijelző 11,6 col, 1366×768 pixel, IPS
GPU Intel HD Graphics 40
Memória 2 GB DDR4
HDD 32 GB eMMC
ODD -
Ethernet -
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 1× USB 3.0, 1× USB 2.0, mini-HDMI, audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 4.1, HD webkamera, kártyaolvasó (microSD)
Akkumulátor 10.000 mAh
Méret 278×18,3×19,9 mm
Tömeg 1,18 kg

Kijelző

Teszteredmények
Teljesítmény
PCMark 8 (Home): 1103 pont
PCMark 8 (Work): 1299 pont
3DMark 11: 3144 pont
eMMC írási/olvasási sebesség: 91/89 MB/s
eMMC IOPS (4k): 204/200
Kijelző
Max/min fényerő (AC): 407/14 nit;
Max/min fényerő (akku): 235/13 nit;
Kontraszt: 879:1
Színhőmérséklet (gyári): 7600K
Színhelyesség (gyári, átlagos dE): 6,6
Színhelyesség (kalibrált, átlagos dE): 1,8

A 80 ezer forintos keretbe szerencsére jó minőségű LCD is belefért. 11,6 colon mondjuk a Full HD felbontást ma már a legtöbben elvárnánk, de igazából általános feladatokra vagy filmnézésre bőven elég az az 1366×768 pixel is, amivel a PEAQ T2011 nálunk járt konfigja rendelkezik. Az IPS-panel kiváló betekintési szögekkel rendelkezik, így az LCD képe elvileg bárhonnan nézve remek – azonban azt figyelembe kell venni, hogy a láthatóságot a tükröződő előlap is befolyásolja. A színek szépek és teltek, alapállapotban viszont nem túl pontosak.

Tekintettel arra, hogy a gépen Windows 10 fut, hardveres kalibrációval viszont szinte tökéletes eredmény érhető el. Nem rossz a kontraszt sem, de itt azért már hozzá kell tenni, hogy IPS-panelhez képest; ennek a technológiának a fekete a gyengéje, ez pedig magával rántja a kontrasztot is.
Az olcsó gépeknél probléma szokott lenni a fényerővel, a PEAQ Twistnél van is gond, meg nem is. Akkumulátorról 235 nit a legnagyobb fényerő, amit ki tudunk préselni a panelből, viszont ha hálózati áramról használjuk a gépet, akkor 400 nit felett van a maximum.

Üzemidő

A 10 ezer mAh-s akkumulátor elég sok tartalékkal rendelkezik, ha filmet néznénk, akkor közepes fényerővel ezt nagyjából 9 órán keresztül tehetjük meg, míg ha felcsavarjuk a fényerőt a maximumra, és WiFi hálózaton keresztül netezünk, akkor 7 óra után kell a töltőért nyúlnunk. Egyik sem rossz, de nem is kirívóan jó adat. A töltő viszont sajnos nagyon lassú, hiába tölt 3 amperrel, ha a feszültség csak 5 volt; ha nem használjuk a gépet, akkor is 5 óra körüli töltésre számíthatunk, ha viszont még dolgozunk is közben a masinával, akkor ennél is hosszabbra nyúlik az energiafelvétel időtartama.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék