- 2017. szeptember 11., 08:00
Olcsón szeretnél notebookot venni, ráadásul olyat, amiben SSD is van? Az Acer E5 jó választás lehet.

Az Acer E5 szériája már ismerős lehet olvasóink számára, az év első felében vendégül láttuk ugyanis az E15-575G-51WV típust. Most megint az E5-ös széria egyik tagja járt nálunk, ezúttal viszont egy kifejezetten olcsó modellt néztünk meg, amely akár az iskolába menők első gépeként is remek szolgálatot tehet.

Külső

Ahogyan korábbi tesztünkben már írtuk, az E5-ös sorozat külső alapján a középmezőnyben helyezkedik el. Egy jól összerakott (kézbe véve nem recsegő-ropogó), de alapvetően műanyagból készült gépről van szó, amely elsősorban azoknak a felhasználóknak készült, akik egy jól használható notebookot szeretnének, viszont fontosabbnak tartják az árat a hordozhatóságnál. Az E5-ös széria nem fapados hardverét tekintve sem, van benne például dedikált videokártya és SSD is.

Amint az előbb már említettük, a gép borítása műanyagból készült, viszont az Acer a fedlapot textúrázta, így a felület nem látszik és nem is érződik olcsónak. A gép dizájnja teljesen átlagos, külsőre az E5 tökéletesen megtestesíti azt, amilyennek egy jó ár/érték arányú notebookot elképzelünk. Nem túl kicsi, de nem is túl nagy: lehet hordozni, persze ebben az esetben azért jobban meg fogunk izzadni, mintha egy ultrabookot vinnénk magunkkal. A borítás nemcsak kívül, hanem belül is fekete, és a szálcsiszolt minta is visszaköszön a csuklótámasznál. A monitor kávája és a notebook alsó része minta nélküli plasztik, de ez talán a legkevesebb. Alul van szervizablak is, néhány csavar eltávolítása után a HDD, az SSD vagy a memória cserélhető, bővíthető. Ahogyan a képen is látszik, a nálunk járt konfigurációban HDD és SSD is volt, viszont az egyik memória slot üresen áll.

A kijelzőt két nagyon apró zsanér tartja, ennek ellenére a monitor pozíciója tökéletesen stabil. Nagyjából 135 fokos nyitást engednek a tartók, és nem túl meglepő módon arra nincs lehetőség, hogy a gépet egy ujjal nyissuk fel. A 15,6 colos kijelzőből adódik, hogy az Acer Aspire E5 nem kicsi, így viszont volt hely benne egy DVD-írónak is – már ha valakit ez lázba hoz, nekünk például legalább 5 éve egyszer sem volt szükségünk optikai meghajtóra.

A notebook bal oldalán találjuk a nagyméretű hűtőrácsot, itt távozik a levegő, a gépbe pedig az alsó részen lévő nyílásokon keresztül jut be. A csatlakozókra nem lehet panasz: bal oldalt egy USB-C, kettő USB 3.1, HDMI, D-Sub és Ethernet dugaszok, jobb oldalt pedig, a DVD-író mellett, kombinált audio, USB 2.0 és töltőcsatlakozó várakoznak bevetésre készen. A kártyaolvasó sem maradt le a gépről, ezt viszont nem oldalt kell keresni, hanem az első részen, a tapipadtól balra.

Hardver

Tulajdonságok
CPU Intel Core i3-6006U (2 GHz, 2 mag, 3 MB cache)
Kijelző 15,6 col, 1920×1080 pixel, TN
GPU Intel HD Graphics 520 + NVIDIA GeForce 940MX
Memória 4 GB DDR4
SSD/HDD 128 GB + 500 GB
ODD DVD-RW
Ethernet Gigabit
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 1× USB 3.1 (Type-C), 2× USB 3.0, 1× USB 2.0, D-Sub, HDMI, Ethernet, audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 4.0, HD webkamera, kártyaolvasó (SDHC)
Akkumulátor 41,4 Wh
Méret 382×259×30 mm
Tömeg 2,39 kg

Az átlagos külső érdekes belsőt takar: a gép processzora egy Core i3-as modell, tehát egy nem túl erős CPU, viszont a merevlemez mellé SSD-t is kapunk. Összességében jobb ez a konfiguráció, mintha a gépet Core i5-ös CPU-val, de csak merevlemezzel kapnánk, átlagos feladatokra így gyorsabb a notebook. Az NVIDIA GeForce 940 MX sem a csúcsok csúcsa, de az integrált grafikus egységnél sokkal jobban teljesít. A notebook természetesen csak akkor kapcsolja be a dedikált GPU-t, ha valóban szükség van rá, munkavégzés közben, internetezésnél vagy filmnézésnél pedig az Intel HD Graphics 520 alacsony fogyasztásából profitálhatunk.

Teszteredmények
Teljesítmény
PCMark 8 (Home): 2451 pont
PCMark 8 (Work): 3255 pont
3DMark 11: 3895 pont
SSD olvasási/írási sebesség: 487/294 MB/s
SSD IOPS (4k): 47537/31129
Kijelző
Maximális fényerő (AC): 278 cd/m²
Maximális fényerő (akku): 273 cd/m²
Kontraszt: 662:1
Színhőmérséklet (gyári): 7300K
Színhelyesség (gyári, átlagos dE): 8,2
Színhelyesség (kalibrált, átlagos dE): 2,4

Ami kicsit csalódás, az az, hogy a RAM mindössze 4 GB, viszont ahogyan az előző oldalon már jeleztük, a bővítésnek nincs akadálya. És szerencsére elég egyetlen modult venni, mert a gyári mennyiséggel az Acer csak egyetlen slotot foglal el. Egyéb hardverek tekintetében a masina hozza az elvárható szintet: webkamera, WiFi, Bluetooth és Ethernet is adapter is van benne.

Kijelző

A kijelző 15,6 colos, felbontása pedig Full HD – ebben a méretben erre szükség is van. Az LCD teszi a dolgát, de semmi különlegeset nem nyújt: egy teljesen átlagos minőségű TN-panelről van szó, amelynek szerencsére matt a felülete, így a tükröződés mértéke elenyésző. A színek a technológiából adódóan nem túl élénkek, és a legnagyobb fényerő sincs az egekben, de mivel ez egy olyan gép, amit főleg a lakásban használunk, a használhatóságot ez nem túlságosan befolyásolja. A TN-panel válaszideje legalább jó, így a kép gyors mozgások megjelenítésekor is csak egészen minimális mértékben mosódik el csupán, és a háttérvilágítás eloszlása is megfelelő. Az Acer a fényerő állítását a feszültség szabályozásával oldotta meg, nem a LED-ek villogtatásával. A gyári színhelyesség gyenge, de kalibrációval jó eredményt lehet elérni. Sajnos nem túl jó a színtér-lefedettség sem (ez a kategória velejárója) – de valószínűleg grafikus munkára ezt a masinát úgysem túl sokan választották volna.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék
Hozzászólások