- 2017. szeptember 15., 08:00
Egy érdekes audio erősítő járt nálunk: a StreamAmp AM160 WiFi kapcsolat felépítésére is képes. Megnéztük, mit tud.

Van az úgy, hogy az ember már rendelkezik a tökéletes eszközzel, aztán egyszer csak rájön, hogy valamilyen funkció mégiscsak hiányzik. Egy audio erősítőnél viszonylag kevés olyan extra van, amit utólag hiányolhatunk, a WiFi csatlakozás és a multiroom működés lehetősége viszont ilyen. Habár a piacon rengeteg olyan kütyü van, amire szinte bármilyen forrásból streamelhetjük a zenét, minőségi erősítő kevés akad közöttük. Pedig ha valakinek már van otthon egy jól bevált rendszere – de legalábbis minőségi hangszórója, akkor éppen egy ilyen kütyü az, amire szükség van. Az iEAST nem túl ismert név a hazai piacon, pedig a márka rengeteg érdekes termékkel rendelkezik (a gyártó honlapja az ieast.hu címen érhető el, érdemes megnézni, mert többféle modell is van a termékpalettán). A felhozatalból most a StreamAmp 160-at próbáltuk ki.

Felépítés

Egy viszonylag egyedi és drága készülék esetén a jó megjelenést mindig elvárjuk. Az iEAST StreamAmp AM160-nal nincs is gond: a nagyjából egy 3,5 colos külső merevlemez méretében készülő kütyü teljes egészében igényes, szálcsiszolt mintával ellátott fémborítást kapott. Mozgó alkatrész nincs benne, ennek ellenére négy lába gumiból készült, mégpedig azért, hogy semmilyen felületen ne csúszkáljon.

Egy erősítőnél túl sok kezelőre nem számíthatunk, az AM160-as kalapjából nem is kerül elő semmi meglepetés: elöl a bekapcsoló gombot, egy USB csatlakozót és a hangerőszabályzót találjuk, hátra pedig az Ethernet, a WiFi antenna csatlakozója, a vonalszintű bemenet (2×RCA), a hangszórók csatlakozója és a tápegység csatlakozója került. A LAN csak 100 Mbites, ennek viszont nincs jelentősége – viszont az kár, hogy a WiFi hálózatokkal való kompatibilitásban a 2,4 GHz és a 802.11n szabványok jelentik a plafont.

Talán kicsit furcsa lehet, hogy egy ekkora házba nem fért el a tápegység, ha viszont megnézzük, hogy mekkora az áramforrás, akkor rögtön értjük ennek az okát: a táp is majdnem akkora, mint maga az AM160. A nagy méretet a 2×80 wattos teljesítmény indokolja, a külső ház pedig azért is előnyös, mert így biztos, hogy az elektromos rendszer a legkisebb mértékben sem fogja befolyásolni a hangminőséget.

A készülék csomagolásában különösebb extra kiegészítőket nem találunk, viszont egy sztereo RCA-kábel jár, valamint természetesen a hangszórók felé menő kábelek csatlakoztatásához szükséges banándugók is a dobozban vannak, amelyekre akkor lesz szükség, ha nem fix bekötést szeretnénk.

Használat közben

Amint az előző bekezdésben már említettük, az erősítő analóg forrásból, vagy hálózaton illetve USB csatlakozón keresztül digitális forrásból is ellátható tartalommal. Teljesítménye 2×80 watt, ami kényelmesen elég arra, hogy egy jobb hangfalpárral egy átlagos méretű nagyszobát megtöltsünk zenével. Alapesetben, vagyis ha analóg forrást választunk, akkor bekapcsoljuk a kütyüt, beállítjuk a hangerőt és örülünk. A StreamAmp AM160-ban viszont – a streamelésnek köszönhetően – ennél sokkal több lehetőség rejlik.

A hálózatra kapcsolódó zenelejátszó többségéhez hasonlóan a konfigurációhoz és a vezérléshez egy okostelefont használhatunk. Az AM160-at tényleg arra hegyezték ki, hogy hangminőségben maradandót nyújtson, így saját kijelzője nincs, és távirányító sem jár hozzá. A szoftver, ami az irányításhoz szükséges, Androidra és iOS-re készült el.

Összeszerelés (és bekapcsolás) után az első dolgunk az lesz, hogy az iEAST StreamAmp 160-at csatlakoztassuk az otthoni hálózathoz. Ha vezetékes összeköttetést használunk, akkor semmi gond, a kütyü azonnal látható, máris kezdhetjük használni a mobilos alkalmazást. Ha viszont WiFi segítségével szeretnénk megoldani a kapcsolatot, akkor kicsit trükkösebb megoldáshoz kell folyamodnunk. Használhatjuk az AM160 hátulján (és a routeren) lévő WPS gombot, vagy a szokásos módon megadhatjuk a csatlakozáshoz szükséges adatokat úgy is, ha a mobillal először az AM160 WiFi-jére kapcsolódunk rá. Az alkalmazásboltból az iEAST Play nevű alkalmazást kell letölteni, ezzel a programmal kereshetjük meg az erősítőt a hálózaton (illetve más iEAST termékeket is, ha több kütyüt is használunk). Ha később újraindítjuk a programot, akkor az elérhető eszközök listája gyorsan be fog tölteni.

Az app három fő szekciót tartalmaz, ezek között lapozással tudunk váltani. Az eszközlista jobb oldalt, a lejátszásvezérlő középen található, míg bal oldalt a rendelkezésre álló források között válogathatunk. Az eszközlista unalmasan hangzik, pedig sok érdekes dolgot lehet itt csinálni! Beállíthatjuk például azt, hogy az adott készülék sztereoban működjék-e vagy csak a jobb vagy bal csatornát szólaltassa meg. Természetesen nevet is adhatunk minden egyes kütyünek; iEAST_3284 és iEAST_4552 között például nehéz választani, Nappali és Hálószoba között viszont könnyű. Az aktív készülékeket és a tartalmakat a legkülönfélébb módokon tudjuk csoportosítani, minden szobában szólhat ugyanaz a zene, de akár mindenhová különböző tartalmat is küldhetünk. Ezen kívül van lehetőség még arra is, hogy zónákat jelöljünk ki.

Az elérhető források között a vonalszintű bemenet és az USB adott, ha utóbbit használjuk, akkor MP3, WMA, AAC, AAC+, ALAC, FLAC, APE és WAV formátumokat használhatunk. A hálózaton keresztül érkező zenét streamelhetjük bármilyen UPnP kiszolgálóról (mondjuk egy NAS-ról) vagy Apple kütyüről (ezek is megjelennek a listában), illetve az iEAST termékei egy sor online szolgáltatást is támogatnak. Jelenleg a Spotify és a TIDAL mellett a Douban FM, az iHeartRadio, a Pandora, a vTuner, a QQ Music, a Ximalaya, a TuneIn, a Qingting FM, a Napster és a Qobuz között tudunk választani. Nyilván opció az is, hogy az iEAST Play alkalmazást futtató telefonról küldjük át a zenéket, amit viszont nemcsak a saját programmal, hanem bármilyen olyan szoftverrel megtehetünk, ami az UPnP/DLNA kapcsolatot támogatja. Működik ezenkívül a Spotify Connect is, sőt a kütyü még a Fibaro okosotthon rendszerekbe is integrálható. Mint minden hálózaton működő lejátszónál, a zene elindítása a tényleges megszólalása között eltelik egy rövid idő.


Erősítőről lévén szó, a hangminőség természetesen fontos, viszont mivel ez erősen függ attól is hogy milyen hangfalakat csatlakozatunk, nemcsak tesztünk alanyán múlik. A 2×80 wattos teljesítmény és a 20-20000 Hz-es frekvenciatartomány mindenesetre jó kiindulási alap, és a nálunk lévő középkategóriás hangszórókat a referenciaként használt Technics erősítővel megegyező szinten tudta meghajtani.

Összegzés

Nemcsak meglévő hangrendszer felokosítására használhatjuk az iEAST StreamAmp AM160-at, hanem akkor is, ha még csak most szeretnénk a lakásban megteremteni a minőségi zenehallgatás lehetőségét. A kütyü nem olcsó, viszont cserébe tényleg kiváló minőséget nyújt, és ez nemcsak a zenei élményben, hanem a szolgáltatásokban és a dizájnban is megmutatkozik.

A tesztpéldányt a NEON Multimedia bocsátotta rendelkezésünkre, köszönjük! Az iEAST StreamAmp AM160 ára 104.990 forint.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. december 6., 18:00
2021. augusztus 9., 08:00