- 2017. október 2., 12:00
Az Acer egyik mindenes masináját láttuk vendégül, amely nemcsak sebességben, hanem üzemidőben is jól teljesített.

Az Acer Aspire 5-ös széria a tajvani gyártó egyik legjobb terméksorozata, ha a kínálat sokszínűségét vesszük alapul: a 15,6 colos képátlóval rendelkező modellek között a kedvező árú, integrált grafikával szerelt típus éppen úgy megtalálható, mint a Core i7 CPU-val és dedikált GPU-val felvértezett, akár játékra is alkalmas modell. A vállalat elsősorban multimédiás mindenesként tekint ezekre a gépekre, de ettől még (szinte) bármilyen feladatra remekül használható masinákról van szó. A nálunk járt verzió (A515-51G) teljesítménye és ára alapján is a középmezőnybe tartozik.

Külső

Az Aspire 5-ös sorozat a tajvani gyártó kínálatában a középkategóriát jelenti, így a gép készülékháza nagyrészt műanyagból készült – kivételt csak a fedlap kerete jelent, ami fémből van. Ez egy olyan apró trükk, amit az Acer most már egyre gyakrabban alkalmaz. És a helyzet az, hogy a dolog beválik, mivel ezzel az aprósággal úgy lehet nagymértékben feldobni a dizájnt, hogy közben a költségek sem szállnak el. Aki látott már Acer notebookot (vagy úgy általában bármilyen középkategóriás notebookot), annak a külső nem is igazán tartogat meglepetést: a kívül-belül fekete dizájn teljes mértékben a megszokott vonalakkal operál.

A kijelzőt és a fő egységet vastag, középső zsanér tartja egyben, amely nagyjából 150 fokig engedi kinyitni a notebookot. Szorítása erős, így a kijelzőt minden helyzetben tökéletesen megtartja , de cserébe egy kézzel nem lehet igazán jól felnyitni az LCD-t. Az Acer Aspire 5-ös sorozatába tartozó gépek 15,6 colos kijelzőt kaptak, így tesztalanyunk sem tartozik a kicsi és vékony notebookok táborába. Ezzel persze semmi baj sincs, aki vékony gépet szeretne magának, az vásároljon ultrabookot!

Csatlakozók terén az Acer masinája teljesíti az elvárásokat: bal oldalán Ethernet csatlakozót, USB-C, USB 3.1 és HDMI csatlakozókat valamint kártyaolvasót találunk, jobb oldalt pedig a tápegység csatlakozóját két USB 2.0 csatoló valamint a fülhallgató/mikrofon kombinált bemenete kíséri. A csatlakozókat amennyire lehetett, hátratolta az Acer, így az egerezés a géphez viszonylag közel is kényelmes tud lenni.

A szellőzőrendszer szívónyílása a gép alján található, a levegő pedig hátrafelé távozik. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez az egyik legjobb elrendezés, mivel a gép hűtése akkor is hatékony tud lenni, ha a masinát ölbe vesszük. A fedlapot csíkos minta dobja fel valamelyest, a csuklótámasz és a kijelzőt körülvevő rész viszont teljesen matt – mint ahogyan a gép alsó része is csupasz, bár itt nem teljesen sima a felület, mert két szerelőnyílást is találunk, amelyek a memória és az adattároló cseréjét/bővítését teszik lehetővé. Az akkumulátor viszont, bár ebben a kategóriában ez nem megszokott, házilag nem cserélhető.

Az összeszerelés minőségével összességében elégedettek lehetünk, illesztési hibák nincsenek, és a notebookot bárhol is fogjuk meg, recsegő-ropogó hangot biztosan nem fogunk hallani. Az Acer Aspire A515-51G 381×263×21,6 mm-es, tömege pedig 2,2 kg (utóbbi a kiépítéstől függően minimális mértékben eltérhet).

Hardver

Tulajdonságok
CPU Intel Core i5-7200U (2,5 GHz, 2 mag, 3 MB cache)
Kijelző 15,6 col, 1920×1080 pixel, IPS
GPU Intel HD Graphics 630 + NVIDIA GeForce MX150
Memória 4 GB DDR4
HDD 128 GB SSD + 1 TB HDD
ODD -
Ethernet Gigabit Ethernet
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 1× USB 3.1 (Type-C), 1× USB 3.1, 2× USB 2.0, HDMI, audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 4.0, HD webkamera, kártyaolvasó (SDHC)
Akkumulátor 4 cellás, 3220 mAh
Méret 381×263×26,6 mm
Tömeg 2,2 kg

Ahogyan a táblázatból is látható, az Acer U-s processzort választott, ami a kategóriában teljesen rendben is van; habár nem ultrabookról van szó, azért az Aspire 5 sorozatba tartozó gépeknél sem elhanyagolható az egy feltöltésre jutó üzemidő, ebben a tekintetben pedig az Intel Core i5-7200U sokkal jobban teljesít, mint HQ-s változata. Az integrált grafikus gyorsító mellé egy NVIDIA GeForce MX150-et kapunk, amely nyilván nem számít teljesítménybajnoknak, de azért a játékokkal sokkal jobban bánik, mint az Intel HD Graphics 620. Az integrált grafikát sem kell persze leírni, mivel általános feladatokra és videókhoz bőven elég, amit nyújtani tud, és sokkal energiatakarékosabb, mint a dedikált kártya. A notebook éppen ezért mindig vált az adapterek között úgy, ahogy azt az aktuális feladat elvégzése igényli.

A memóriát tekintve nem volt túl bőkezű az Acer, hiszen mindössze 4 GB RAM-ot kapunk, ami rögtön kevésnek bizonyul, amint néhány programnál többet indítunk el párhuzamosan és/vagy 8-10 fülnél többet használunk egyszerre a Chrome-ban. Szerencsére a bővítésnek nincs akadálya, mivel ez a 4 GB teljes egészében az alaplapra integrált, így a memóriafoglalat alapesetben üres. (Egy 4 GB-os modul ára 10-12 ezer forint, így a bővítést olcsón meg tudjuk úszni.)

Amit érdemes még kiemelni, az az, hogy a gépben SSD és HDD is van. Előbbi 128 GB-os, tehát nem túl nagy, viszont ahhoz éppen elég, hogy a Windows 10 elférjen rajta; a dokumentumok, filmek, zenék és játékok tárolásához pedig ott a HDD, 1 TB-os kapacitással. Ahogyan korábban már említettük, a HDD is könnyen cserélhető, de van mód az SSD és a WiFi adapter cseréjére is, ehhez azonban már a teljes hátlapot le kell szedni. És ha már a WiFi-nél tartunk, az adapter természetesen a 802.11ac szabványt is ismeri, és ideális körülmények között gyors, 275 Mbps-os tempót is sikerült kisajtolnunk belőle.

Kijelző

Teszteredmények
Teljesítmény
PCMark 8 (Home): 3605 pont
PCMark 8 (Work): 4295 pont
3DMark 11: 4602 pont
SSD olvasási/írási sebesség: 404/288 MB/s
SSD IOPS (4k): 42446/24356
Kijelző
Maximális fényerő (AC): 287 cd/m²
Maximális fényerő (akku): 287 cd/m²
Kontraszt: 591:1
Színhőmérséklet (gyári): 7200K
Színhelyesség (gyári, átlagos dE): 3,5
Színhelyesség (kalibrált, átlagos dE): 2,1

Azt mindenképpen értékelni kell, hogy az Acer próbált minőségi panelt szerelni a notebookba, más kérdés, hogy ezt a feladatot csak részben sikerül teljesíteni. Az Aspire 5 (A515-51G) egy Full HD felbontású, matt felületű IPS-panelt kapott (amit egyébként az AOC gyárt, ha ez valakit érdekelne). Ez eddig rendben is van, viszont sajnos a legnagyobb fényerő nem túl nagy, és igazán elégedettek a színtér-lefedettséggel sem lehetünk, mivel gyakorlatilag az alapnak számító, kb. 60%-os sRGB lefedettséget kapjuk. Viszont az mindenképpen pozitívum, hogy a fényerő szabályozása direkt módon történik, nem pedig a LED-ek villogtatásával, így villódzástól nem kell tartanunk. A színhelyesség sem rossz, mindenféle állítgatás nélkül 3,5-ös átlagos deltaE-t mértünk, ami azt jelenti, hogy a panel teljesítménye ebből a szempontból elfogadható. Mivel a dedikált GPU arra is lehetősége ad, hogy játsszunk, megnéztük a válaszidőt is, viszont az a rossz hírünk, hogy a panel nem túl gyors, ezért az FPS-játékoknál például kismértékű elmosódással mindenképpen számolnunk kell.

Üzemidő

50%-os fényerő mellett a gép normál használatra (internetezés, némi munka, levelezés, stb.) kissé szokatlan módon nagyon sokáig használható, feltöltésenként 8 óránál is többet ki lehet hozni belőle. A 8 óra filmnézésnél már éppen nincs meg, de a 7:58 perces szint azt jelenti, hogy egy repülőút során 4 filmet megnézhetünk, ami azért nem rossz. Amikor az ami a csövön kifér módban használjuk a notebookot (tehát mondjuk játszunk), akkor viszont gyorsan, 99 perc alatt lemeríthető az áramforrás. A töltőt viszont elég szűkre méretezték az Acernél, így ha töltés közben használjuk is a gépet, akkor az alap 2 órás töltési időnél lényegesen hosszabb időre kell számítani.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék
Hozzászólások