- 2017. október 13., 08:00
A profi után egy olcsóbb megoldást is mutatunk arra az esetre, ha a meglévő rendszert szeretnénk WiFi-vel turbózni.

Az iEAST profi erősítője után most könnyedebb területre evezünk, az AudioCast M5 a skála másik felén helyezkedik el: kedvező árért cserébe erősítő nélkül kínálja a vezeték nélküli zenehallgatás szabadságát. Az AudioCast M5 célcsoportjába azok a felhasználók tartoznak tehát, akik a meglévő hangrendszer egyetlen elemét sem szeretnék kiváltani, csupán a vezeték nélküli kommunikáció képességével szeretnék azt felvértezni.

Felépítés

Az AudioCast M5 egy végtelenül apró és végtelenül egyszerű kis készülék: a kb. 5,5 cm átmérőjű és 1,5 cm magas apróságban csak egy WiFi adapter, egy analóg hangkimenet és a kettőt „összekötő” Wolfson WM8918 DAC található meg. A tápellátásról USB csatlakozó segítségével gondoskodhatunk – a gyártó részéről viszont kis figyelmetlenségnek érezzük, hogy a dobozban csak USB-kábelt (és jack-jack kábelt) találunk, adaptert már nem.

Az M5-ös műanyag külsőt kapott, ami fent fekete, lent pedig szürke színben „pompázik”. Jobban megnézve a felső rész egy bakelit lemezre hasonlít; jópofa megoldás! A korábban felsorolt csatlakozókon kívül egyetlen említésre méltó dolog van rajta, mégpedig a WPS gomb, amivel a vezeték nélküli hálózatra való csatlakozást tudjuk megkönnyíteni.

Használat közben

Logikus módon, mivel Ethernet adapter nincs a kütyüben, mindenképpen valamilyen WiFi hálózatra kell felcsatlakoznunk az AudioCast M5-tel. A folyamatot, valamint később a vezérlést egy okostelefon segítségével menedzselhetjük. A szoftver Androidra és iOS-re érhető el. Kapcsolódáshoz használhatjuk a WPS gombot, vagy a szokásos módon megadhatjuk a csatlakozáshoz szükséges adatokat úgy is, ha a mobillal először az M5-re kapcsolódunk fel.

Az alkalmazásboltból az AudioCast nevű programot kell letölteni; ennek bár a neve más, valójában pontosan ugyanazt nyújtja, mint a korábbi tesztünkből már megismert iEAST Play. Könnyen lehet, hogy a néven kívül más különbség nincs is, lévén hogy mindkét szoftver mindkét kütyüt tudja kezelni.

Az app három fő szekciót tartalmaz, ezek között lapozással tudunk váltani. Az eszközlista jobb oldalt, a lejátszáshoz szükséges vezérlő középen található, míg bal oldalt a rendelkezésre álló források között válogathatunk. Az eszközlista unalmasan hangzik, pedig sok érdekes dolgot lehet itt csinálni! Beállíthatjuk például azt, hogy az adott készülék sztereoban működjék-e vagy csak a jobb vagy bal csatornát szólaltassa meg. Természetesen nevet is adhatunk minden egyes kütyünek, hogy könnyebb legyen megmondani, melyik adapter van a konyhában és melyik a hálóban. Az aktív készülékeket és a tartalmakat a legkülönfélébb módokon tudjuk csoportosítani, minden szobában szólhat ugyanaz a zene, de akár mindenhová különböző tartalmat is streamelhetünk, és zónákat is kijelölhetünk.

Az elérhető források között a vonalszintű bemenet és az USB adott, ha utóbbit használjuk, akkor MP3, WMA, AAC, AAC+, ALAC, FLAC, APE és WAV formátumokat használhatunk. A hálózaton keresztül érkező zenét streamelhetjük bármilyen UPnP kiszolgálóról (mondjuk egy NAS-ról) vagy Apple kütyüről (ezek is megjelennek a listában), illetve a szoftver egész sor online szolgáltatást is támogat. Jelenleg a Spotify és a TIDAL mellett a Douban FM, az iHeartRadio, a Pandora, a vTuner, a QQ Music, a Ximalaya, a TuneIn, a Qingting FM, a Napster és a Qobuz között tudunk választani. Természetesen opció az is, hogy az iEAST Play alkalmazást futtató telefonról küldjük át a zenéket, amit viszont nemcsak a saját programmal, hanem bármilyen olyan szoftverrel megtehetünk, ami az UPnP/DLNA kapcsolatot támogatja. Mint minden hálózaton működő lejátszónál, a zene elindítása a tényleges megszólalása között minimális késleltetés van, de szerencsére ez nem zavaró.

A hangminőséggel komoly gond nincsen, a kütyü hozza azt a szintet, mint egy okostelefon. De persze nemcsak a DAC minőségétől függ az, hogy milyen lesz a minőség, hanem sokat számít az, hogy milyen formátumú és mennyire erős tömörítésű zenét, valamint milyen hangszórót használunk.

Összegzés

Nem vitás, hogy az AudioCast M5 elsősorban ára miatt lesz népszerű, de a kütyü tudása is teljesen rendben van; ha meglévő hangrendszert szeretnék WiFi-vel felturbósítani, akkor az egyik legjobb megoldás.

Az AudioCast M5-öt a NEON Multimediatól kaptuk kölcsön a teszt idejére, köszönjük! A készülék ára 13900 forint.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2020. november 25., 16:00
2020. szeptember 14., 08:00
Hozzászólások