- 2017. október 27., 14:00
A Huawei is váltott a 18:9-es képarányú kijelzőre, de a Mate 10 Pro igazán a Kirin 970 chip miatt érdekes.

Alig pár napja, hogy a Huawei bejelentette két legújabb csúcskészülékét, a Mate 10-et és a Mate 10 Prót; a telefonokat sokan várták, legfőképpen talán azért, mert a gyártó az új Kirin 970-nel minden eddiginél jobb mesterséges intelligenciát ígért. Idehaza a tervek szerint csak a Mate 10 Pro lesz kapható, így természetesen mi is ezt a típust néztük meg közelebbről. A Mate szériát a Huawei eredetileg a Samsung Note-ok konkurensének szánta, mára viszont annyira átalakult a piac, hogy a kütyü gyakorlatilag az összes csúcskészülékkel versenyzik. Lássuk, milyen esélyekkel!

Felépítés

Jelen pillanatban éppen egy átmeneti időszak közepén vagyunk: a csúcskategóriás okostelefonok dizájnja alapjaiban változik meg. A gyártók egymás után állnak át a nyújtott, 18:9-es képarányú kijelzőre: a sort a Mobile World Congressen bemutatott LG G6 nyitotta meg, és pár héttel később erre a méretarányra voksolt a Samsung is az S8/S8+ párossal. Augusztusban aztán jött a Note 8, nem sokkal később pedig az Apple állt be a sorba az iPhone X-szel – bár ez a telefon egyelőre még nem kapható. Most újabb névvel bővült a lista, a Huawei a Mate 10 Próval csatlakozott a 18:9-es képarányú mobilt gyártók táborához.

A Mate 10 azonban nemcsak ezért különleges, a kínai gyártó számos ponton hozzányúlt az eddigi dizájnhoz. Tette mindezt úgy, hogy a frissesség mellett azért arra is sikerült odafigyelni a tervezőasztal mellett, hogy a Huawei ismertető jegyek azért többé-kevésbé megmaradjanak. A Mate 10 széria ezzel együtt érdekesre sikerült, mert a Mate 10 és a Mate 10 Pro – bár belül szinte pontosan ugyanazt hozzák – kívül nem biztos, hogy lehetnének sokkal különbözőbbek. Az teljesen egyértelmű, hogy a tervezők a Mate 10 Prónál voltak bátrabbak; nemcsak a képarány változott meg, hanem eltűnt például a jack hangkimenet is. A Huaweire jellemző szögletes forma megmaradt, az előlapot viszont szinte teljesen a kijelző tölti ki – a kijelző és az előlap területén aránya 81,72 százalék, ez meglehetősen impozáns adat.

A hatalmas, 6 colos panel ellenére a mobil kompaktnak mondható, köszönhetően annak, hogy a káva két oldalt nagyon vékony (3 mm-es az ívelt oldallal együtt), és hogy a mérnökök fent és lent sem hagytak túl sok helyet. Az előlap szinte teljesen szimmetrikus: fent 8,4, lent pedig 9,2 mm-es a káva. A felső sáv a szokásos kiegészítőket rejti: a beszédhangszóró mellett két oldalt a fénymérő szenzor, a visszajelző LED és az előlapi kamera foglalnak helyet. Lent csak a Huawei feliratot találjuk, az előlapi gomb(ok)tól a Huawei megszabadult. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az ujjlenyomat-olvasó visszakerült a hátlapra. Ez nemcsak azért érdekes, mert alig fél éve, a P10 bejelentésekor került az előlapra a biometrikus szenzor, hanem azért is, mert a Mate 10-nél viszont megtartotta az előlapi gombot és a leolvasót a vállalat.

A kijelzőt természetesen Gorilla Glass védi, míg az oldalsó keret fémből van. Négy helyen vékony műanyagcsík biztosítja a kilátást az antennák számára, ami megszokottnak tekinthető manapság. Baloldalt csak a SIM-tálcát találjuk, a bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzó a jobb oldalra kerültek, a középhez képest kissé felfelé eltolva. Pozíciójuk ideális, ha megfogjuk a telefont, akkor a bekapcsoló gomb pontosan kézre esik. A rövidebbik oldalon vannak viszont érdekességek! Lent USB-C csatolót, két mikrofont és a hangszórót találunk; a két mikrofon közül az egyik szerepe az, hogy a környezeti zajokat figyelje, és így a beszélgetés vagy a hangutasítások során kiszűrje azokat.

Sokaknak viszont valószínűleg inkább az lesz a fontos, hogy a jack dugó az iménti felsorolásból kimaradt. És sajnos nem azért, mert a felső részre került, hanem azért, mert nincsen. Ettől még van lehetőség arra, hogy vezetékes fülest használjuk: vagy a gyári modellel tehetjük ezt meg, hiszen zsinórja USB-C-ben végződik, vagy a mellékelt USB-C-jack adapter segítségével. A gond az, hogy a készülékház vastagsága nem indokolta a jack mellőzését, ezt tehát egyértelmű ballépések tartjuk a Huaweitől. Fent egy harmadik mikrofon csücsül, illetve egy infra jeladó – ez utóbbinak viszont nagyon örültünk, végre megint egy olyan telefont láttunk vendégül, amit akár távirányítóként is használhatunk.

Hátul az egyik legfontosabb változás az, hogy a fémet üvegre cserélte a Huawei, de nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy a hátlap szinte teljesen sík; a széleknél persze a jó fogás érdekében megmaradt az íveltség, de ha a teljes hátlapot nézzük, akkor csak egy egészen minimális mértékben ívelt a felület. Az viszont nem változott, hogy a dupla optikás kamera két oldalán a LED-ek és a lézeres távolságmérő kapott helyett, az ujjlenyomat-olvasó pedig az objektívek alatt helyezkedik el.

Kívülről nem látszik, de pozitív fejlemény még, hogy a Mate 10 Pro az IP73-as szabványnak megfelelően víz- és porálló is. A telefon 154,2×74,5×7,9 mm-es és 178 grammot nyom a mérlegen.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 6: 176304
Geekbench (s): 2019
Geekbench (m): 6803
GFXBench 3 (M, on): 37 fps
GFXBench 3 (M, off): 37 fps
GFXBench 3 (T, on): 59 fps
GFXBench 3 (T, off): 94 fps
Browsermark 3: 185,53
JetStream 1.1: 43,203
Kijelző
Maximális fényerő: 492 nit;
Kontraszt: végtelen (9768:1)
Színhőmérséklet: 7150 K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 99 perc
Üzemidő (normál): 2 nap
Üzemidő (video): 19 óra
Szabad kapacitás: 106 GB

A Mate 10 Pro a Huawei jelenlegi (egyik) csúcsmodellje, ezért nem kérdés hogy a benne lévő vas minden igényt kielégít. A legérdekesebb természetesen a Kirin 970-es chip, amelyet a gyártó az IFA-n jelentett be; már akkor tudni lehetett, hogy különleges a lapka, hiszen egy NPU vagyis neurális processzor is került bele, amelyek feladata a mesterséges intelligenciához köthető utasítások hatékony kezelése. A Huawei saját bevallása szerint az NPU huszonötször gyorsabb és ötvenszer hatékonyabb ilyen feladatoknál, mint egy általános célú processzor – ennek pedig azért nagy a jelentősége, mert a mesterséges intelligenciát használó szolgáltatások (például képfelismerés, fordítás, optimalizációk, stb.) a készüléken is futtathatók, nemcsak a felhőben.

A kijelzőt egy Mali-G72 MP12 hajtja meg, memória fronton pedig 6 GB RAM-mal és 64 vagy 128 GB ROM-mal gazdálkodhatunk. A belső memória viszont nem bővíthető; a tálca ha két SIM-et is tud fogadni, arra nincs lehetőség, hogy a második kártya helyett microSD-t használjunk. A rendszer egyébként kb. 20 GB-ot foglal el.

Ami a kijelzőt illeti, a 6 colos méret már elég tekintélyes, nem sok olyan mobiltelefon van a piacon, amely ennél nagyobb kijelzővel szaladgál. Egy 1080×2160 pixeles, tehát 18:9-es képarányú OLED-panelről van szó, amelynek színei és betekintési szögei kiválóak, viszont a fényereje csak átlagos: 400 nits körüli. Ehhez ráadásul hozzá kell tenni azt is, hogy a mobil a fogyasztás kordában tartása végett leszabályozhatja a fényerőt 300 nit alá is. A másik oldalon ott van viszont az is, hogy verőfényes napsütésben – automatikus fényerőállítás mellett – rövid ideig akár 700 nitet is tud az OLED.

Azt fontos megemlíteni, hogy kommunikációban nagyon odatette magát a Huawei. Egyrészt az iparág leggyorsabb, 1,2 Gbps-os LTE-jét kapjuk (a telefon a világ első 4.5G-s telefonja), másrészt pedig a dual SIM-es változatnál van lehetőség arra is, hogy az LTE sebességének 600 Mbps-ra csökkentésével mindkét kártya egyszerre csatlakozzék fel a 4G-s hálózatra. A WiFi ac-s természetesen, a Bluetooth viszont csak a 4.2-es szabványt kezeli – ennél nagyobb bajunk viszont ne legyen. Töltéshez USB-C csatlakozót kapunk, amely 3.1-es szabványú összeköttetést jelent, számítógépre (vagy számítógépről) 100 MB/s körüli tempóval tudunk fájlokat másolni. MHL és OTG: mindkettő pipa.

Üzemidő

A Mate-eknek sosem kellett a szomszédba menni egy kis energiáért, és ez a Mate 10 Próra fokozottan igaz: 4000 mAh-s akkumulátort kapott, amivel normál használat mellett elég lehet az is, ha csak minden második nap dugjuk fel a töltőre. Az viszont garantált, hogy az akku akkor sem fog lemerülni a nap végére, ha folyamatosan nyúzzuk a mobilt! Meglehetősen jó adat, hogy egyetlen feltöltéssel akár 19 órán keresztül is tudunk filmet nézni, de a mobil akkor sem merül sokkal gyorsabban, ha internetezünk. Szerencsére a töltés sem tart sokáig, mivel a gyári töltő akár 4,5 amperes áramerősséget is le tud adni; ez pedig elég ahhoz, hogy 30 perc alatt 0-ról közel 60 százalékra töltsük fel a készüléket. Van azért egy kis hiányérzetünk is, a kategóriában a vezeték nélküli töltést már elvárnánk, viszont a Huaweinél egyelőre nem osztják ezt a véleményt.

Címkék
Hozzászólások