- 2008. augusztus 3., 10:00
A tévéken ma már többnyire három HDMI csatlakozó is található, bő egy évvel ezelőtt azonban a belépő...

Ha egy HDMI csatlakozóra több forrást szeretnénk kötni, a megoldás egyszerű: HDMI switchet kell használni. Ha egy forrásról több készüléket akarunk meghajtani, akkor pedig HDMI elosztót. Igen ám, de milyet? Az ilyesfajta készülékek ugyan még mindig olcsóbbak egy új tévénél, 8-60 000 forintos árukkal viszont olcsónak sem mondhatók. Ráadásul szolgáltatásaik is nagyon eltérőek lehetnek.

A legolcsóbb megoldások

Minimális pénzből kétféle módon is megoldhatjuk a HDMI csatlakozó elosztását, de előre kell bocsátanunk, hogy egyik sem lesz optimális. A legegyszerűbb, ha veszünk egy sima HDMI elosztót, amely segítségével egy bemenetre két forrást is ráköthetünk. Egy ilyen dugasz ára 1980 Ft, ám használata szinte csak hátrányokkal jár. Egyrészt állandóan ügyelni kell arra, hogy a két forrás egyszerre soha ne legyen bekapcsolva, az ugyanis a HDMI nem kétirányú kapcsolata miatt kiszámíthatatlan következményekkel, akár az eszközök meghibásodásával is járhat. Ráadásul, ha például az egyik bemenet egy set-top-box, akkor az bizony akkor is kiadja a HDMI jelet, ha éppen az időzített felvevő működik, így nem tudunk közben számítógépről filmet nézni, vagy a játékkonzolon játszani.

HDMI switch

Egy passzív HDMI elosztó „elektronikája”

Ennél valamivel jobban járunk, ha passzív, azaz bonyolult elektronika nélküli elosztót választunk. Egy négyportos kapcsoló kb. 8000 forintba kerül. Ennek a megoldásnak talán az a legnagyobb hátránya, hogy az átkapcsolásra csak és kizárólag helyben van mód (nincs távirányító), de szinte az is biztos, hogy idővel kontakthibára is számíthatunk.

Aktív HDMI kapcsolók

Ha minőségi átkapcsolót szeretnénk, elengedhetetlen az aktív felépítés. Ezek az átkacsolók amellett, hogy zajszűrőként és erősítőként is funkcionálnak, távirányítóval is vezérelhetők, így nem kell felkelni a fotelből, ha a DVD fevevő és a set-top-box képe között szeretnénk váltani. Az aktív készülékek ráadásul nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, így hosszabb az élettartamuk és megbízhatóbbak is.

HDMI switch

Az aktív switchek közül a jobbak automatikusan váltják a forrást

Az aktív kapcsolók ára kb. 17 000 forintnál kezdődik, ezért 1 ki- és 3 bemenetet valamint távirányítást kapunk. Plusz néhány ezer forintért viszont a switchek akár automata forrásválasztásra is képesek, ennek lényege, hogy az elektronika mindig az éppen aktív bemenet jelét továbbítja a kimenet felé. Az ilyesfajta típusoknál prioritási sorrend felállításával azt is beállíthatjuk, hogy melyik bemenet legyen aktív, ha egyszerre több működő jelforrás van – vitathatatlanul a legkényelmesebb megoldás.
Az aktív switcheknél vásárláskor ellenőrizni kell, hogy mekkora maximális felbontással használhatók (bár szinte minden eszköz ismeri a 1080p-t), valamint, hogy a HDCP másolásvédelmet támogatják-e.

Full extrás elosztók, átkapcsolók

Árban nagy ugrást jelentenek a HDMI elosztók, illetve a felsőkategóriás HDMI switchek, amelyekért akár 35-60 000 forintot is fizethetünk.
A switchek esetében a pluszt a digitális hangkimenet jelenti, amely első hallásra akár feleslegesnek is tűnhet. Jobban belegondolva azonban nagyon is hasznos extra, ha a HDMI-n bejövő hangot az elektronika átfordítja S/PDIF vagy optikai kimenetre, mert így az erősítő digitális bemenetét is megosztjuk (elegendő egyetlen kábelt elvezetnünk a HDMI switch és az AV erősítő között).

HDMI switch

A kényelmes kezelést távirányító biztosítja

HDMI elosztót akkor kell vásárolnunk, ha nemcsak több bemenetre, hanem több kimenetre is szükségünk van (pl. van projektorunk és tévénk is, vagy két tévé két külön szobában). Az elosztók a hangot többnyire külön kimeneten (is) kezelik, a csúcskategóriában pedig még arra is képesek, hogy egyszerre két ki- és két bemenetet kössenek össze egymástól függetlenül. A távirányító természetesen ebben a kategóriában is alapfelszereltség, a maximális támogatott felbontást és a HDCP képességet viszont a biztonság kedvéért ellenőrizzük!

Ez is érdekelhet
2020. december 2., 12:00
2020. március 27., 08:00
2019. november 14., 06:00
Hozzászólások