- 2009. január 21., 08:00
A Vista Windows Media Center gyors és egyszerűen kezelhető, ezért elvileg ideális HTPC szoftver – csakhogy...

Mint minden HTPC alkalmazást, a Media Centert is elsősorban arra találták ki, hogy egy tévével összekötött PC multimédiás tartalmaihoz férhessünk hozzá billentyűzet nélkül, mindössze egy távirányító segítségével. Ami a videók, illetve képek kezelését, a dizájnt illetve a sebességet illeti, a Microsoft jó munkát végzett (a formátumtámogatást egyelőre tegyük félre), zenére ugyanakkor a HTPC programok kezelőfelülete általában nem ideális, s ez alól a Media Center sem kivétel.

MKV formátumok importálása

A Media Center és a Windows Media Player sok mindenben hasonlítanak egymásra, s ez nem véletlen: a filmek és zenék lejátszásához a Media Center a WMP-t használja. Ez előnyt és hátrányt is jelent egyben, nekünk most inkább a hátrány rész a fontosabb. A Media Center csak azokat a formátumokat kezeli, amelyeket a Windows Media Player, alapból nem ismeri tehát a Matroska konténert; ez pedig fontos, hiszen a netről letölthető HD filmek túlnyomó többsége MKV kiterjesztésű. Ahhoz, hogy a WMP és a Media Center lássa és meg is nyissa az MKV fájlokat, két teendőnk van.
Először is telepítenünk kell egy MKV splittert. A több szóba jöhető alternatíva közül a legjobb szűrő a Haali Media Splitter; töltsük le és telepítsük a programot. A telepítés során jelöljük be, hogy az AVI-kat is a Haali Media Splitter kezelje - így azokkal az AVI fájlokkal sem lesz gondunk, amelyekben több hangsáv található.

MCE Tuning

Telepítésnél az alapbeállítások megfelelőek

Nyissuk meg a program konfigurációs felületét: Start Menü → Programok → Haali Media Spitter → Media Splitter Settings. Az Autoload VSFilter és az Enable thumbnails extraction értékét állítsuk Yes-re, a Thumbnail offset értékét pedig 60000-re. Ezek a beállítások a feliratkezeléshez az Explorerben megjelenő előnézeti ikonok beállításához szükségesek.

MCE Tuning

Haali Media Splitter beállítások

Ha szeretnénk, alapértelmezett hang- és feliratnyelvet is beállíthatunk (a magyarhoz a hun kódot kell beírni) – ez persze csak azoknál az MKV fájloknál fog működni, ahol a fájl tartalmazza a hangsávok és feliratok nyelvi kódját is. Bár a WMP és az MCE ezzel elvileg képes lenne megnyitni a Matroska fájlokat, a két program az MKV kiterjesztésű fájlokat meg sem próbálja megnyitni; második lépésben néhány Registry bejegyzést kell beírnunk, hogy ezt megváltoztassuk. A Regedit programmal (regedit.exe) minimálisan négy bejegyzést kell készíteni.
Hozzunk létre a [HKEY_CLASSES_ROOT] alatt egy .mkv nevű kulcsot. Ebbe két string érték kerül:
PerceivedType=video
Content Type=video/x-matroska.
Hozzunk létre a [HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftMultimediaWMPlayerExtensions] alatt egy .mkv nevű kulcsot. Ebbe két DWORD (32 bit) érték kerül:
Permissions=0000000f
Runtime=00000007.

MCE TuningMCE Tuning

Minimális Registry módosítással a WMP és a Media Center is kezeli az MKV fájlokat

Alternatívaként a fenti értékek manuális hozzáadása helyett adjuk hozzá a Registryhez ezt a fájlt, amely nemcsak az mkv, hanem az mka kiterjesztést is regisztrálja a rendszerben.
Ha ezzel megvagyunk, a Media Player és a Media Center már látja az MKV fájlokat is.

MCE Tuning

Most már az MKV fájlokat is felismeri a Media Center

Kivéve egyetlen esetet: ha egy adott mappában csak és kizárólag mkv fájlok vannak, akkor az – hiába adjuk hozzá a Libraryhoz – nem jelenik meg. Egy apró trükkel ezt könnyedén orvosolhatjuk: hozzunk létre egy _catalyst mappát (a név nem számít), másoljunk bele egy kisméretű, de 1 Mbájtnál nagyobb AVI fájlt. Indítsuk el az MCE-t és ellenőrizzük, hogy most látja-e az MKV fájlokat tartalmazó mappát. Ha igen, tegyük rejtetté a _catalyst mappát, így az nem fog látszódni, s zavarni sem.

Rippelt DVD-k importálása

A Windows XP MCE gond nélkül megnyitotta a VOB fájlokat, a Windows Media Center viszont e tekintetben is makacskodik. Alapesetben csak arra van lehetőség, hogy a DVD-íróba helyezett lemezt megnézzük. Egy apró Registry bejegyzés módosításával visszaállíthatjuk a „régi”, Windows XP MCE-ben megismert módot: a HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionMedia CenterSettingsDvdSettings útvonalon a ShowGallery változó értékét módosítsuk az eredeti Playről Galleryre.

MCE Tuning

Csak néhány bejegyzést kell beírnunk

Ezután újra kell indítanunk a Media Centert. A korábbi, TV+Movies menü alatti Play opció DVD Libraryre változik, lépjünk be.

MCE TuningMCE Tuning

Előtte-utána

Egyelőre nincs egyetlen film sem itt; kattintsunk a jobb egérgombbal (vagy az MCE távirányítón nyomjuk meg az Info gombot) és válasszuk az Add Movies menüpontot. A szokott módon adjuk hozzá a figyelt mappák listájához azt a foldert, amely a rippelt a DVD-ket tartalmazza.

MCE TuningMCE Tuning

DVD-k hozzáadása és megnyitása

(Természetesen ezután is meg tudjuk nézni az optikai meghajtóba tett DVD-ket.)

Blu-ray filmek Media Centerrel

Elvileg és gyakorlatilag a Media Center a BD lemezek kezelésére is rávehető – de csak fizetős programokkal. Közülük a ArcSoft TotalMedia Theater a legjobb választás, mert tökéletesen épül be a Media Centerbe, és teljesen kompatibilis az MCE távirányítóval is. Persze a filmeket nem a Media Center, hanem az ArcSoft programja játssza le, de a két szoftver közötti váltást teljes képernyős módban nem fogjuk érzékelni.
A TotalMedia Theater nemcsak a Blu-ray, hanem a HD DVD lemezeket, valamint az AVCHD kódolású, videokamerás felvételeket is kezeli, támogatja a BD Live és Bonus View címeket, valamint használja a videokártyák hardveres H.264 gyorsítását is.

MCE Tuning

Blu-ray csak fizetős programmal

Viszont a szoftvert csak akkor telepítsük fel, ha valóban akarunk BD lemezeket is lejátszani, mert az MKV fájlokhoz feltelepített Haali Media Splitterrel és az AC3 filterrel nehezen bírható együttműködésre. (Megoldást jelent, ha a RadLighttal csökkentjük az ArcSoft filterek, de főleg az ArcSoft Audio filterek merit értékét 00200000-re, illetve újratelepítjük a Haali Media Splittert.)

MCE Tuning

Elsősorban ezeket a meriteket kell átállítani

A sorozat második részében a hangsávokkal és feliratokkal foglalkozunk, a harmadik részben pedig a Media Center csinosítgatása következik.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2012. december 12., 13:36
2011. március 10., 12:00
Hozzászólások