- 2009. május 28., 08:00
Megmutatjuk, hogyan állíthatja vissza a régi tálcát az, akinek nem tetszik a Windows 7-tel bevezetett új verzió.

Starter Home Basic Home Premium Professional Ultimate

A Windows 7 tálcája máshogyan néz ki, és máshogyan is működik, mint a korábbi verzióké. A legszembetűnőbb dolog az ikonok megnövelt mérete, valamint az, hogy a programok neve alapesetben nem látszik. Emellett a Windows csoportosítja az alkalmazásokat, ami helytakarékos megoldás, de adott esetben áttekinthetetlenné is teheti a felületet.

Windows 7 tálca

Ha például két vagy három Explorer ablakot nyitunk meg, ezek ikonja „egymásra” kerül, enyhén elcsúsztatva, így csak az ikon jobb oldalára pillantva lehet megállapítani, hogy egy, kettő vagy három ablakot nyitottunk meg. Ráadásul háromnál többet a Windows 7 nem is jelez ki, így csak emlékezetből tippelhetünk, hogy három vagy tizenhárom ablak van megnyitva. (Az Aero funkciók természetesen működnek, de így már aktív közreműködésre van szükség az alkalmazások közötti keresésnél.)

Vistás tálca visszaállítása

Kattintsunk jobb egérgombbal a Tálcára, majd válasszuk a tulajdonságokat (Properties). Itt a Taskbar fülre lesz szükségünk, ahol a kis ikonok használatát kell engedélyezni (Use small icons) valamint a gombok viselkedését (Taskbar Buttons) megváltoztatni.

Windows 7 tálca

A gombok viselkedését illetően háromféle opció közül választhatunk. Az alapértelmezett beállítás az Always combine, hide labels; ebben az esetben csak az ikonok látszanak, és az azonos típusokat a Windows mindig csoportosítani fogja. A Combine when taskbar is full már ismerős; ebben az esetben csak akkor csoportosít a Windows 7, ha a programok egyébként nem férnének ki. Ebben, és a következő üzemmódban már a programok címkéje is látszik; a harmadik opció a Never combine, ezzel a beállítással nincs csoportosítás, ha a gombok nem férnek ki, csökken a méretük.

Windows 7 tálca

Tipp: az ablakokat a Windows 7 még ebben az esetben is rendezgetni fogja, az azonos típusú ablakokat mindenképpen egymás mellett nyitja meg. Ezt a funkciót nem tudjuk kikapcsolni, viszont, ha a csoportok egymáshoz viszonyított helyzete nem tetszik, az egérrel egyszerűen odébb húzhatjuk őket.

Gyorsindító eszköztár engedélyezése

Gyorsindító eszköztár alapesetben már a Vistában sem volt, ám ott még csak annyi történt, hogy a telepítésnél alapértelmezés szerint ez a terület nem volt engedélyezett. Ha valakinek szüksége volt rá, egyetlen kattintással aktiválhatta. Nos, ez a módszer a Windows 7 esetében már nem működik, mert a rendelkezésre álló eszköztárak között már nem szerepel a Quick Launch Bar. Nincs is feltétlenül rá szükség, az alkalmazások Tálcára szögezése jó alternatíva helyette. Viszont, ha valakinek mégis hiányozna, azért lehet engedélyezni.

Először is kattintunk jobb egérgombbal a Tálcára, és a Toolbars menüben válasszuk ki a New toolbar... menüpontot.

Windows 7 tálca

Most ki kell választanunk egy mappát, ahol az eszköztár parancsikonjait tárolni szeretnénk. A korábbi Windows verzióknál használatos mappa igazából létezik, sőt parancsikonok is vannak benne, ezért célszerű azt használni. Annál is inkább, mert így a telepítők is tudják majd ezt a területet kezelni. Válasszuk tehát a következő mappát: %appdata%MicrosoftInternet ExplorerQuick Launch. (Mappaválasztásnál írjuk be a fenti szöveget, majd nyomjunk Entert.)

Windows 7 tálca

Az eszköztár azonnal meg is jelenik, csakhogy nem a régi helyén. Emellett megjelenése is további finomításra szorul.

Windows 7 tálca

Oldjuk fel a tálca zárolását: jobb klikk a Tálcán, majd vegyük ki a pipát a Lock the taskbar felirat elől.

Windows 7 tálca

Most áthúzhatjuk az eszköztárat a kívánt helyre. (Ha nem megy, először nagyítsuk fel annyira, amennyire csak lehet, és utána helyezzük át.)

Windows 7 tálca

Most klikkeljünk az eszköztár nevén, és vegyük ki a pipát a Show Text, majd a Show Title feliratok elől is; eszköztárunk végre a jól megszokott formáját mutatja, és használni is éppen úgy tudjuk, mint korábban.

Windows 7 tálca

Méretezzük át a kívánt nagyságúra a területet, és rögzítsük ismét a Tálca elemeit: jobb klikk a tálcán, majd pipa a Lock the taskbar felirat mellé.

Tipp: arra figyeljünk, hogy a Windows 7 nem tárolja el a fent véghez vitt beállításokat, s ezért, ha a Gyorsindító eszköztárat később esetleg töröljük, újból visszaállítani csak a teljes műveletsor ismételt elvégzésével lehet.

Címkék
Hozzászólások