- 2009. július 6., 08:00
Legyen bármekkora merevlemez is a gépünkben, a rendelkezésre álló hely egyszer biztosan elfogy.

Egy külső merevlemeznek számos előnye van a beépített megoldásokkal szemben: könnyen üzembe helyezhetők, hordozhatók és több géphez is csatlakoztathatók (bizonyos esetekben akár egyszerre is). Természetesen semmi sincs ingyen, így akadnak hátrányok is a beépített merevlemezekkel szemben, amelyek közül a legfontosabb az, hogy a belső HDD-k a legtöbb külső megoldásnál gyorsabbak. Mostani cikkünkben azonban nem e két kategóriát szeretnénk összehasonlítani, ezért azt feltételezzük, hogy eldöntött tény: külső HDD-t szeretnénk vásárolni.

A piacon számtalan márka számtalan modellje elérhető, ám ezek tudása nagyon is eltér, ezért ahelyett, hogy megvennénk a legolcsóbbat, mindenképpen érdemes okosan nézelődni. Az ideális külső HDD nagy tárkapacitást nyújt, gyors, mobil és alacsony a zajszintje – ezek sajnos olyan jellemzők, amelyek ugyanabban az eszközben csak a legritkább esetben találhatók meg.

Méret és méret

A külső HDD-ket fizikai méretük alapján három csoportba oszthatjuk, a 3,5,a 2,5 colos illetve az 1,8 colos merevlemezt tartalmazó modellekre. A legnépszerűbb az első két kategória, azaz a 3,5 illetve a 2,5 colos meghajtóra épülő modelleké. Előbbi főleg azért népszerű, mert olcsón nagy tárkapacitást nyújt, viszont cserébe szükség van külső tápegységre. A 2,5 colos meghajtók azért keresettek, mert (egy-két kivételtől eltekintve) működnek csak USB kábelről is, tehát könnyen hordozhatók. Az 1,8 colos kategória egyelőre még nagyon ritka, amely főleg annak köszönhető, hogy a HDD-k kicsik (pillanatnyilag 120-160 Gbájt kapacitás érhető el ekkora méretben), relatív lassúak és ehhez képest még drágák is. Ezzel meg is van az első szempont, amit mérlegelnünk kell!

Külső HDD

A 3,5 colos meghajtók nagy kapacitást nyújtanak

Ha csak azért veszünk külső HDD-t, mert nincs kedvünk a gépben nyúlkálni, illetve, ha a meghajtón minél több adatot szeretnénk tárolni, akkor a 3,5 colos külső meghajtók között érdemes szétnézni. Ezek akár 2-4 Tbájt adat tárolására is képesek lehetnek – egyes modellek két HDD-t tartalmaznak, így érhető el a megkettőzött kapacitás (a Freecom és a WD termékpalettáján is akad ilyen).

Ezzel szemben a 2,5 colos (és 1,8 colos) HDD-k éppen, hogy a mobilitásra születtek. Feltéve, hogy összeszerelt megoldást választunk (azaz nem külön vesszük meg a tokot, és teszünk bele egy HDD-t), biztosak lehetünk benne, hogy a meghajtó az USB által szolgáltatott energiamennyiséggel is beéri. Cserébe cikkünk készítésekor legfeljebb 500 Gbájtos kapacitást választhatunk. Ebben a kategóriában a HDD-k tömege 200 g körüli (1,8 colos méretben 60-80 g körüli), ami egy GPS vagy egy PDA tömegével vetekszik, azaz nem sok vizet zavar a hátizsákban illetve a notebook táskában sem.

Külső HDD

2,5 colos modell kis túlzással...

A 2,5 colos HDD-k további előnye, hogy mivel eredetileg noteszgépbe készülnek, jobban ellenállók a rázkódásokkal, ütődésekkel szemben. Ha egy 2,5 colos HDD működés közben (alacsony magasságból) leesik, jó eséllyel mind a mechanika, mind az adatok túlélik.

Teljesítmény, csatlakozók

Habár az mindenki számára egyértelmű, hogy egy 3,5 colos HDD gyorsabb, mint egy 2,5 colos, (ami gyorsabb, mint egy 1,8 colos,) a külső meghajtók esetében az erősorrend könnyen kiegyenlítődhet. Az adatátviteli sebesség ugyanis csak attól függ, hogy milyen interfészt használunk. A legelterjedtebb az USB 2.0, amely minden meghajtóra felkerül – így valamennyi HDD használható minden PC-vel (és minden Macintosh géppel is). Az USB 2.0 teljesítménye sajnos eléggé behatárolt, s bár elméletileg 60 MB/s-os tempó érhető el vele, eddig egyik gyártó sem tudott 35 MB/s fölé menni. Emellett az elérési idő is jelentősen megnő – a tipikus 8-9 ms-ról 14-20 ms-ra. Az adatátviteli sebesség szempontjából USB 3.0 egy csapásra megoldja majd ezt a gondot, de ennek elterjedése még egy picit odébb van. Az 1,8 colos HDD-k egyébként még ezt a tempót sem képesek tartani, ahogyan korábbi Samsung S1 mini tesztünkből kiderül, esetükben nem az USB 2.0 a szűk keresztmetszet.

Külső HDD

A FireWire 400/800 jobb alternatívát nyújt, de a 400 Mbites változat nem sokkal gyorsabb az USB-nél (45 MB/s a max.), míg a 85-90 MB/s-os tempóra képes 800 Mbites szabványra képes vezérlők ritkán találhatók meg az alaplapokon. A FireWire a külső merevlemezgyártók körében sosem volt túl népszerű, mára pedig kezd teljesen eltűnni.

Külső HDD

Az eSATA a leggyorsabb összeköttetési mód

Helyét az eSATA vette át, amelyet az alaplapgyártók is szívesen integrálnak termékeikre, ha máshogy nem, egy belső port kivezetésével. Az eSATA teljesen transzparens, így a HDD teljesítményét nem befolyásolja – éppen olyan tempó érhető el segítségével, mintha a merevlemezt a gépbe építettük volna. Az eSATA a SATA porthoz képest annyi pluszt nyújt, hogy tápfeszültséget is képes továbbítani, így elvileg külső tápra sincs szükség – a 3,5 colos eSATA modellek ettől függetlenül igénylik az extra tápot. Az átlagos írási/olvasási sebesség a beépített HDD sebességétől függ, átlagosan 90 MB/s egy 3,5 colos és 60 MB/s egy 2,5 colos HDD esetében, de SSD-vel jóval efölé mehetünk.

Az 1,8 colos meghajtókra csak USB interfész kerül, a 3,5 illetve 2,5 colos modellekre viszont akár eSATA csatlakozó is kerülhet. Nyilván, ha nagy fájlokat, mondjuk HD felbontású filmeket szeretnénk a meghajtóra rendszeresen másolni, vagy elsősorban adatmentési célokra keresünk adattárolót, akkor érdemes az USB-nél gyorsabb interfészt választani. Csak összehasonlításképpen: 1 Tbájt adat felmásolása USB-n keresztül kb. 8,5 óra, FireWire interfészen keresztül kb 6 óra, eSATA interfészen keresztül viszont csupán 3 óra.

RPM

A 3,5 illetve 2,5 colos HDD-k fordulatszáma 7200 és 5400 rpm is lehet. A 7200 rpm-nek csak akkor van értelme, ha az eSATA interfészt fogjuk használni. Egyébként 5400 rpm-es meghajtót tartalmazó külső HDD-vel járunk jobban, ezek kevesebbet fogyasztanak, kevésbé melegednek és a zajszintjük is kisebb.

Zajszint, felépítés és energiatakarékosság

Az 1,8 illetve 2,5 colos HDD-k teljesen hangtalanok (legalábbis nappal semmiképp sem hallhatók). Alapból a 3,5 colos modellek sem zajosak, azonban egy rossz készülékházzal mindent el lehet rontani. Előnyben részesítendő minden olyan fémházas modell, amelyben nincs ventilátor. Ha ilyet nem találunk (vagy nem szimpatikus), akkor a specifikációkban tanulmányozzuk a zajszint adatokat. A ventilátor nélküli műanyag készülékházas 3,5 colos külső merevlemezeket hagyjuk a sor végére.

A felépítésnél egy további fontos szempont továbbra is a 3,5 colos modelleknél maradva), hogy a készülékház talpa megfelelően gumírozott-e. Ennek hiányában a HDD által keltett vibráció könnyen átjuthat az asztalra, ami mély búgó hangot eredményezhet, s ezt roppant kellemetlen hosszú órákig hallgatni.

A 3,5 colos meghajtók átlagosan 6-10 wattot fogyasztanak, a 2,5 illetve 1,8 colos modellek jellemzően 1,5 wattal, vagy ennél kevesebbel is beérik. A fogyasztással kapcsolatban vásárlás előtt két dolgot érdemes megkérdezni; az egyik az, hogy vajon az elektronika üresjáratban bizonyos idő eltelte után (jellemzően 5-10 perc) leállítja-e a HDD-t, illetve, hogy az elektronika legalább a számítógép kikapcsolásakor megteszi-e ezt. (A tapasztalat sajnos az, hogy erre nagyon kevesen figyelnek – a WD viszont e szempontból példamutató.)

Szoftveres extrák

A merevlemezekhez sok esetben ajándék szoftver is jár; a legtöbbször adatmentő (backup) szoftvert kapunk, illetve népszerűen a titkosító szoftverek is. Ezek a legtöbbször csak Windows alól működnek. Véleményünk szerint nem tragédia, ha ezek egyike sem tartozék, ugyanis az ingyenes megoldások között is több remek szoftver található. Backupnak a Windows beépített megoldása helyett használhatjuk például az alapszintű szolgáltatásokat nyújtó, de roppant hatékony SyncToy 2-t, titkosításhoz pedig a TrueCryptet vagy a Windows 7 BitLocker To Got is.

Dizájn és további különlegességek

A dizájnnal igazából - a szubjektív szempontok miatt - nem érdemes foglakozni, ronda HDD-t úgysem fog senki venni. A gyártók azonban néhány speciális felhasználási területre is felkészültek; kapni olyan meghajtót, amely gumiborítású, így jobban ellenáll az esésnek, van olyan, amelybe hevedert lehet akasztani, illetve több gyártó termékpalettáján az ujjlenyomat-olvasóval, RFID azonosítóval vagy akár hardveres titkosító modullal felruházott modellek is megtalálhatók.

Külső HDD

Extra előlapi gombok

Végül, de nem utolsó sorban néhány típusra a bekapcsoló gomb mellé további gomb vagy gombok is kerülnek, amivel az adatmentést vagy a szinkronizációt közvetlenül a merevlemezről indíthatjuk el.

Fentiekből is látszik, hogy a megfelelő HDD-t csak akkor tudjuk kiválasztani, ha tudjuk, hogy mire szeretnénk majd használni – ekkor viszont korántsem lehetetlen.

Címkék