- 2009. július 9., 08:00
Sokat változott a Windows testreszabhatósága - szerencsére inkább előnyére, mintsem hátrányára.

Starter Home Basic Home Premium Professional Ultimate

Biztosan állíthatjuk, hogy legalább a háttérképet mindenki megváltoztatja Windowsán, hiszen már ezzel sokkal barátságosabb megjelenést kölcsönözhetünk az operációs rendszernek. A Windows 7-ben ennek módja megváltozott picit. A Microsoft a Vistával megkezdett egy utat, ezen lépdel tovább a Windows 7 is; azaz a felhasználók a korábbinál egyszerűbben, kevesebb kattintással állíthatják be a háttérképet, a hangokat, stb. A tulajdonságok panelt viszont éppen ott érjük el, mint a Win 95 óta bármelyik Windows esetében (de más néven); kattintsunk jobb egérgombbal az asztalra és válasszuk a Personalize (Testreszabás) menüpontot. Alternatívaként a Start menü keresőmezőjébe gépeljük be: Personalization, majd üssünk Entert.

Aero témák

Látható, hogy a kezdőkép megváltozott, a legnagyobb fókuszt a témafájlok kapják. Ezek három csoportba rendeződnek: vannak a saját témák, My Themes néven, az Aero témák (Aero Themes) és az alaptémák (Basic And High Contrast Themes). Ebből alapesetben az első kettő a leglényegesebb. A saját témák neve önmagát magyarázza, az Aero témákon belül pedig hat „gyári” sémát találunk, amelyek mindegyike hátterek, Aero felületek, hangsémák és képernyőkímélők kombinációja, tematikus elrendezés szerint. Az RC-be a nem végleges Windows 7 téma mellett Architecture, Characters, Landscapes, Nature és Scenes témák kerültek, s ezekhez hat-hat háttérkép tartozik. A végleges verzióba a Microsoft tervei szerint lokális témafájlok is kerülnek majd, illetve emellett a Microsoft szerveréről továbbiakat tölthetünk le (klikk a saját témák között a Get more themes online feliratra).

Aero témák

Letölthető témafájlok

A témafájlokból kiindulva mindenki kialakíthatja az egyéni ízlésének megfelelő verziót, ebben a témák alatti négy gomb lesz a segítségünkre. Ezekkel rendre a háttérképet, az Aero felület színét, a hangokat és a képernyőkímélőt szabhatjuk testre. A Windows 7 egyik hasznos újítása, hogy ha bármit megváltoztatunk, akkor az új beállításokkal azonnal létrehoz egy új témát a sajátok között, amit ha akarunk, a Save theme feliratra klikkelve véglegesen is elmenthetjük.

A másik nagy újdonság a háttérkép kiválasztásakor fedezhető fel; a Windows 7 natív módon képes a háttérképek cseréjére. Habár apróságnak tűnik, ez a funkció biztosan sokak kedvence lesz majd. A beállítás roppant egyszerű, csupán az kell hozzá, hogy több képet jelöljünk ki (erre a CTRL nyomvatartása mellett van lehetőség).

Aero témák

A diavetítés alapszinten konfigurálható, egyrészt beállíthatjuk a csere gyakoriságát, illetve azt, hogy a képek egymás után, vagy sorrendben következzenek-e. Nem mintha sokat számítana, de sok kicsi sokra megy alapon a notebook/netbook tulajdonosok letilthatják a képcserét abban az esetben, ha az akkufeszültség alacsony. A képek nagyítási módja a szokásos verziók közül választható: Full (kitöltés) Fit (kitöltés belülről), Stretch (kitöltés méretarány megtartása nélkül), Tile (ismétlés) és Center (eredeti méret). Háttérképet természetesen nemcsak a gyárilag beállított mappák tartalmából választhatunk! Egyrészt a teljes My Pictures mappa elérhető, másrészt arra is van mód, hogy valamelyik másik saját mappa tartalmát illesszük be. A mappakezelés és az egyéb funkciók ezzel együtt megmaradtak úgy, ahogy korábban megszoktuk őket a Vistában. Ugyanez (mármint a változatlanság) vonatkozik az Aero felület színének, a hangoknak és a képernyőkímélőnek a beállítási paneljére is.

Aero témák

Természetesen a haladó, részletes beállítások is elérhetők, szintén a szokott helyen és teljesen a korábban megszokott tartalommal.

Oldalt néhány további, a Vezérlőpultból is elérhető beállítási lehetőség közvetlenül is elérhető; innen egyetlen kattintással az asztalon lévő rendszerikonok ábrája, az egérmutató és a felhasználói fiókhoz tartozó kép is testreszabható.

Összegzés

A strukturális átszervezés nyomán a Windows 7 a korábbi verziókhoz képest könnyebben egyéni ízlésünkhöz alakítható. Habár a beállításoknál csak két új funkciót találunk, ezeket hasznosnak tartjuk: az automatikus témamentés és a cserélődő háttérképek egyaránt jó szolgálatot tehetnek.

Címkék
Hozzászólások