- 2009. november 12., 08:00
Cikkünkben bemutatjuk, hogyan lehet a már belakott RC-s rendszerüket újratelepítés nélkül frissíteni.

Starter Home Basic Home Premium Professional Ultimate

Ez elsőre elég egyszerűnek hangzik, hiszen a Windows 7 akadálymentes frissítést ígér például Vistáról – miért ne működhetne ez az RC-ről is? Hát azért, mert a Microsoft nem akarja, hiába töltötték le és próbálták ki több mint 15 millióan az RC-t, és segítettek ezzel a szoftvergyártónak a végleges változat jobbá tételében.

Logikus magyarázat tehát nem igazán van, de az eredmény szempontjából ez mindegy is: aki az RC megjelenése óta használja Windows 7-es gépét, és már feltelepítette az összes fontos programot, testre szabta az operációs rendszert, az ha most megvette a végleges verziót, hivatalosan csak teljes újratelepítéssel tud rá áttérni. Ez azt jelenti, hogy először le kell mentenie a saját adatait (ehhez, és a beállítások átviteléhez az Áttelepítőt, angolul Windows Easy Transfer, lehet használni), telepíteni az új rendszert, visszatenni az adatokat, a programokat, a beállításokat, és reménykedni, hogy semmi sem veszik el útközben.


Windows Áttelepítő – az RC-ben még nem perfekt magyar

Szerencsére nem muszáj nekünk ezt az utat járnunk, mert egy egyszerű trükkel rávehetjük a Windows 7-et arra, hogy az RC-t is frissítse. Fontos tudni, hogy ezt a Microsoft hivatalosan nem támogatja, és így természetesen semmiféle supportra sem számíthatunk, ha problémánk támad a telepítés során. (A fontos adatokról készítsünk biztonsági mentést!)


A hivatalos válasz: RC-ről nincs frissítés

Ahhoz, hogy ezt az egyszerű utat választhassuk, pár feltételnek meg kell felelnünk. Először is: mivel az RC csak Ultimate változatban „jött ki”, így az egyszerű upgrade is csak a végleges Ultimate-tel működik, és 32-ről csak 32 bites, 64-ről csak 64 bites Windows 7-re lehet frissíteni. A másik korlátozás a nyelv: csak ugyanolyan nyelvű OS-ek között lehetséges az áttérés – azaz az angol RC-t csak az angol Ultimate-re lehet frissíteni. Ha ezen feltételek nem teljesülnek, akkor kénytelenek leszünk a Windows Easy Transfert választani.

Ha viszont az angol Ultimate változatot vásároltuk meg, akkor a következőképpen kerülhetjük meg a Microsoft-féle korlátozást: hozzunk létre a merevlemezen egy könyvtárat (legyen mondjuk C:inst), és másoljuk át bele a Windows 7 telepítőlemezének tartalmát. Ha megvan, akkor navigáljunk a sources alkönyvtárba, és itt nyissuk meg a cversion.ini nevű fájlt a Notepaddel.

A MinClient sor értékét állítsuk át 7100-ra (ez az RC buildjének száma), mentsük el és zárjuk be a fájlt, majd egyszerűen indítsuk el a C:inst könyvtárból a telepítést a Setup.exe segítségével.

A telepítőnél az Upgrade opciót kell választanunk. Ha közben magyarítottuk az RC-t, akkor a magyarításnak a frissítéssel búcsút is mondunk, de ne aggódjunk, ezt később újra letölthetjük természetesen. Ettől az apróságtól eltekintve a folyamat egyszerű és gyors – ha pedig készen vagyunk, akkor törölhetjük a C:inst mappa tartalmát is.

Cikkünk következő részében a különféle Windows változatok (Ultimate, Home Premium, Starter, 32-64 bit XP-Windows 7, stb.) közötti váltást, a migrációt és az ehhez szükséges Windows Easy Transfert mutatjuk be.

Címkék