- 2010. április 9., 08:00
Az első részében megnézzük, mik azok a szempontok, amikre a HTPC hardvereinek összeválogatásakor figyelni kell.

Az első rész témája a hardver összeállítása lesz, azt feltételezve, hogy nem kész konfigurációt vásárolunk. Kimondottan HTPC-nek összerakott gép több gyártó termékpalettáján is megtalálható, legyen szó akár teljes értékű gépről, akár nettopról, ám mi előnyben részesítjük a teljesen egyedi alkatrészekből összeállított konfigurációt, egészen egyszerűen azért, mert így a gép minden paraméterét a saját ízlésünkhöz igazíthatjuk.

A sorozat további részei
HTPC építése - 2. rész
HTPC építése - 3. rész
HTPC építése - 4. rész

Egy HTPC szerencsére sok dologban különbözik egy csúcskonfigurációtól, mert nem az adott pillanatban elérhető legerősebb hardvert kell, hogy tartalmazza, hanem olyan összetevőket, amelyek fogyasztása kicsi, és amelyek lehetőleg nem igényelnek aktív hűtést. Egy HTPC tovább csendes és dizájnos, illeszkedik a nappali hangulatához.

Gyakorlatilag bármennyi pénz elkölthetünk új gépünkre, ezért az igényeket mindenképpen érdemes előre meghatározni. Így nem esünk túlzásokba, viszont a szükséges hardvereket mind összeválogathatjuk. Egy alap HTPC video- és zenelejátszásra valamint képnézegetésre és netezésre használható. Ha szeretnék tévét nézni, akkor tunerre, ha DVD-t és vagy Blu-ray filmeket nézni, akkor pedig DVD vagy Blu-ray meghajtóra is szükségünk lesz. Meg persze távirányítóra, opcionálisan WiFi adapterre, kártyaolvasóra, stb.

Számítógépház

Az alkatrészek összeválogatását érdemes a számítógépházzal kezdeni. Ha már megvan, hogy hova szeretnénk beköltözni, könnyebb lesz a hardvereket is összeválogatni. Aki számítógépházra gondol, az legtöbbször valamilyen ronda műanyag dobozt képzel el maga elé, amely nem illik a nappaliba. Pedig ez nem feltétlenül van így, számos gyártó készít HTPC házakat, amelyek közös ismérve, hogy igényes a kialakításuk – viszont elég drágák is. A HTPC házak a legtöbbször fekvő formátumúak, szélességük pedig jellemzően 420-430 mm, így illeszkednek a szabványos erősítők, DVD-lejátszók stb. szélességéhez. Így gépünk kiválóan elfér majd akár a hifi állványon, akár a tévés szekrényen (eredetileg a DVD-lejátszó számára) kialakított polcon.

HTPCHTPC

Antec Fusion 430

A HTPC házak részben azért drágák, mert tartalmaznak előlapi kijelzőt illetve sokszor jár hozzájuk távirányító, infra érzékelő, előlapi hangerő-szabályzó, tápegység és ventilátor is. Ez nem feltétlenül baj, sőt. Azonban egy márkás, megbízható HTPC ház (nagy név a területen az Antec, ez a cég gyártja a Fusion sorozatot, vagy a Chieftec, a Hi-Fi szériával), akár 40-50 ezer forintba is kerülhet! Természetesen olcsóbb alternatívák is vannak, az MS-Tech MC-1200, táppal együtt már 30 ezer forint környékén kapható, a Chieftec alsó kategóriás, műanyag előlapos HTPC házai pedig (táppal és ventilátorral) 20 ezer forint környékén elérhetőek. És nyilván nem kötelező az sem, hogy HTPC házat vegyünk – a lényeg az, hogy nekünk tetsszen, amit választottunk!

HTPC-t vagy médialejátszót?
A HTPC-k mellett szól a nagyobb teljesítmény, a jobb kompatibilitás és a jobb testre szabhatóság, ugyanakkor a médialejátszók olcsóbbak és üzembe helyezésük is egyszerűbb. Ha ennél részletesebben szeretnéd megismerni a HTPC-k és a médialejátszók előnyeit illetve hátrányait, olvasd el HTCP vagy médialejátszó? című cikkünket, amelyből a két kategória minden fontos tulajdonsága kiderül.

Habár a dizájn az elsődleges, a kiválasztott háznak a funkcionalitás szempontjából is jól kell teljesítenie. Ez elsősorban jó szellőzést jelent, legalább két ventilátorhellyel, valamint a HDD számára megfelelően kialakított, a rezgéseket elnyelő bölcsőt – a légkavarók és a HDD lesznek ugyanis a két leghangosabb alkatrész a HTPC-ben! A ventilátorok esetében alaptézis, hogy két több lassabban forgó ventilátor halkabb, mint egy nagy fordulatszámon üzemelő, ezért minél több a hely, annál jobb. Nem kötelező, de jó, ha van két USB port és fülhallgató kimenet is az előlapon, esetleg eSATA, valamint kártyaolvasó. Nézzük meg azt is, hogy a ház tudja-e fogadni a teljes magasságú bővítőkártyákat; bár ma már az sem jelent különösebb gondot, ha csak alacsony profilú kártyák férnek el, mert minden hardverből létezik ilyen verzió is.

A HTPC házak többnyire microATX szabványú alaplapok fogadására alkalmasak, s ez egy HTPC számára a legjobb kompromisszumot jelenti a méret és a bővíthetőség szempontjából. A jó hír az, hogy ezek az alaplapok jellemzően nem kerülnek többe, mint normál méretű társaik.

Alaplap, processzor és videokártya

E három alkatrészt kezeljük együtt, mert közülük bármelyik (részben) meghatározza a másik kettőt! A mai processzorok a normál felbontású videók feldolgozásával kivétel nélkül megbirkóznak, azonban a H.264 kódolású MKV-k a legolcsóbb, leggyengébb CPU-knak gondot okozhatnak. Bár az ATI és az NVIDIA integrált vezérlői, valamint a Core i3/i5 processzorokban lévő integrált videovezérlők és a különálló videokártyák az összes fontos videoformátumot (beleértve a 1080p-s H.264 kódolású videokat) a processzor segítsége nélkül fel tudják dolgozni, jobb biztosra menni és olyan CPU-t választani, ami egymaga boldogul ezzel a feladattal. Ha ugyanis egyes videokat csak a GPU tud kitömöríteni, az megnehezítheti a szoftverválasztást, még Windows alatt is.

A HTPC-t több „elv” alapján is megépíthetjük:

1. Az első, és minden szempontból a legjobb megoldás egy AMD Athlon II X2 alapú rendszer kiépítése; olcsó, biztosan mindent lejátszik és relatív keveset fogyaszt. Egy microATX-es, AMD 785G lapkakészletes alaplapot már 16-18 ezer forintért is megkapunk (pl. ASRock A785GMH/128M), míg a full extrás változatokért (pl. ASUS M4A785G HTPC/RC) 22-24 ezer forintot kell fizetni. Az AMD 785G-ben lévő integrált ATI HD 4200-as vezérlő DVI és HDMI kimenetet egyaránt tartalmaz, az alaplapokra pedig jellemzően két bővítőkártyahely kerül, WiFi adapter, tévétuner, stb. számára. Legalább nyolccsatornás, optikai kimenettel szerelt audio vezérlő minden alaplapra kerül – de a hangvezérlőre később még visszatérünk.

HTPC

ASUS M4785G: HTPC-re teremtve

Az AMD processzorai közül a kétmagos Athlon II X2 235e-t ajánljuk (ez „e” betűre figyeljünk oda, ez jelöli az alacsony fogyasztást), ami egymaga képes a H.264 kódolású filmek feldolgozására és legfeljebb 45 wattot fogyaszt. Ára 16-18 ezer forint körül mozog.

HTPC

Nem a leggyorsabb, hanem a legtakarékosabb processzor kell

Ennél is jobb választás lehet(ne) a csupán 25 wattos fogyasztással rendelkező, hamarosan megjelenő Athlon II X2 250u (itt pedig az „u” a fontos), ez a processzor minden másnál jobban illik egy HTPC-be. Viszont úgy tűnik, hogy az AMD ezt a processzort csak OEM gyártóknak értékesíti majd, így elképzelhető, hogy külön nem, hanem csak komplett gépben vagy barebone rendszerekben lehet a 250u-hoz hozzájutni.

2. Az előző verzió kiváló HTPC, de gyenge általános célú gép. Ha ez utóbbi is szempont, azaz eerős PC-ként is számítanánk a HTPC-re, akkor Intel vonalon érdemes körülnézni.

HTPC

A microATX formátumnál maradva a legjobban egy H55 chipsetes alaplappal (például Gigabyte H55M-S2H) és Core i3 530-as processzorral járunk. Ez a megoldás költségesebb, az alaplapért 15-30 ezer, a processzorért pedig 27-30 ezer forintot kell fizetnünk.

3. A harmadik verziót egy NVIDIA Ion lapkakészletes ITX konfiguárció jelenti, Atom processzorral. Ez a verzió gyártótól függően olcsó és drága is lehet. Azt vegyük figyelembe, hogy egy atomos gép esetében a nagyfelbontású videókat csak a GPU segítségével tudjuk majd lejátszani, amihez szoftveres támogatás is szükséges – ez Windows alatt nagyon megköti a kezünket a HTPC szoftver kiválasztásánál.

HTPC

Atom processzoros HTPC: csak ha nincs más lehetőség

Továbbá egy megfelelően kicsinosított kezelőfelület, bár működni fog Atom processzorral, eléggé belassulhat. Ha mégis e lehetőség mellett döntünk, a Zotac alaplapok kiválóak ebben a szegmensben: a gyártó ION szériájában egy N230-as és egy N330-as Atom processzorral szerelt alaplap is van, előbbi 26 ezer forintba, utóbbi WiFi-vel 36 ezer forintba kerül. E két alaplapra a processzor is integráltan kerül, valamint külső, passzív tápegység is jár hozzájuk. Viszont a bővítési lehetőség csak USB-n keresztül adott!

Bármelyik megoldást is válasszuk, általánosságban arra figyeljünk oda, hogy az alaplap legalább 4 USB portot, HDMI kimenet és optikai digitális kimenetet tartalmazzon! Ha a hangot a HDMI kábelen keresztül szeretnénk továbbítani, akkor kérdezzünk rá arra is, hogy a kiszemelt alaplappal ez megoldható-e. Amint látható, külön videokártyát valószínűleg nem kell vásárolnunk, mert az 1. és 3. esetben a lapkakészlet, a 2. esetben a processzor tartalmazza a HTPC célokra kiváló, hardveres gyorsítást kínáló, integrált videovezérlőt.

HTPC

A fontos kimenetek: HDMI, S/PDIF és sok-sok USB port

De van egy csapda! A Blu-ray lemezeken tárolt hangot eredeti formájában HDMI-n keresztül egyetlen alaplapi hangkártya sem képes kiadni, az S/PDIF bitsebessége pedig nem elég ahhoz, hogy tömörítetlenül átadjunk az erősítőnek nyolc csatornát. Ezért, ha DTS-HD vagy Dolby TrueHD streamet szeretnénk az erősítő felé továbbítani, az egyetlen megoldást az, ha a nyolc csatornát tömörítetlen LPCM-ként a HDMI-n keresztüli továbbítjuk - feltéve, hogy a videovezérlő bele tudja keverni az LPCM hangot a jelfolyamba. Az AMD 785G lapkakészletében lévő integrált VGA valamint az Intel Core i3/i5 processzoraiban lévő videovezérlő esetében ez a lehetőség adott, az NVIDIA Ion esetében azonban nem.

Az 1. és 2. esetben hatékony és csendes CPU hűtésről is kell gondoskodnunk. Tehetünk egy próbát a gyári hűtéssel is, az Intel legújabb szériája például hatékonyságban és zajszintben is hozza az átlagos teljesítményt, de a tökéletesen csendes géphez a hűtőt cserélni kell! Szerencsre a profi modellek sem annyira drágák, a minden szempontból a prémiumkategóriában induló Scythe Big Shuriken is „csak” 8000 forintba kerül.

HTPC

Scythe Big Shuriken

12 cm-es ventilátorával alacsony, 11-23 dB(A)-as zajszint mellett is kitűnő a hűtési teljesítménye. A Big Shuriken hátránya ugyanakkor az, hogy nagyon nehezen szerelhető, valamint, bár csak 58 mm magas, eléggé széles, így nem biztos, hogy minden számítógépházba befér.

»1 - Ház, alaplap, processzor és VGA
Címkék
Hozzászólások