- 2010. május 25., 08:00
A harmadik lépés az XBMC telepítése és beállítása, ha ezzel megvagyunk, a HTPC használatba vehetjük.
Hirdetés

A HTPC szoftverekkel kapcsolatban egy dolog biztos: nincsen köztük tökéletes. Van, amelyik gyors, van, amelyik nagyon sokat tud, van, amelyiknek jól néz ki a kezelőfelülete, van, amelyiket könnyű kezelni, és van, amelyik akár többféle platformon is működik – ám egyszerre ezek a jellemzők szinte biztos, hogy nem teljesülnek.

Miért az XBMC?

A mi választásunk az XBMC-re esett, ez a program jelenleg a 9.11-es verziónál jár, és egyik nagy előnye az, hogy nemcsak a profik, hanem a kezdők is egyszerűen használhatják. Volt persze számos más alternatíva is (például a Boxee, a Windows Media Center + Media Browser, a MediaPortal, stb.), de egyet választanunk kellett. Illetve kettőt, mert az XBMC-vel tévézni (egyelőre) nem lehet – ám ez egyrészt a közeljövőben változni fog, másrészt a set-top-boxok korában ez a képesség egyre kevésbé fontos.

A sorozat további részei
HTPC építése - 1. rész
HTPC építése - 2. rész
HTPC építése - 4. rész

Miért az XBMC? Azért mert egyszerű telepíteni, rengeteg formátumot kezel (külön kodek telepítése nélkül), menüje a legjobb a jelenleg elérhető programok közül (talán a Windows Media Center nyújtja még ugyanezt a letisztult, jól áttekinthető stílust) és tudása bővítmények segítségével egészen széles körben növelhető. Plusz a szoftverben rengeteg apró figyelmesség van, például néhány perc „üresjárat” után elsötétíti a képernyőt, ami a régebbi plazmatévé tulajdonosoknak mindenképpen hasznos lehet.

Telepítés

Az XBMC telepítése nem bonyolultabb, mint bármely más Windows alkalmazásé. Első lépésben le kell töltenünk az xbmc.orgról a legfrissebb verziót. Cikkünk készítésekor a 9.11.es verzió volt a legújabb, mi is ezt fogjuk használni. A telepítő 45 Mbájtos, ami lassabb internetkapcsolattal is 10 perc alatt letölthető. Értelemszerűen a Windows verziót kell választanunk, de ha előbb ki szeretnénk próbálni az XBMC-t csak úgy, akkor a Live változatot is letölthetjük. Ezt 500 Mbájtos, és CD-re vagy USB stickre kiírva az XBMC (Linux alapú) bootolható változatát kapjuk.

A telepítésnél egyetlen fontos dologra kell figyelnünk, a program megkérdezi, hogy a kiegészítő információkat hol tárolja majd el. Kérhetjük a Roaming mappa (ez az alapértelmezett mód), illetve az XMBC saját mappájának használatát is. Utóbbi a hordozható mód, ami egy újratelepítésnél megkönnyíti az adatmentést – ha ezt választjuk, akkor viszont arra mindenképpen figyeljünk, hogy az XMBC csak akkor működik majd megfelelően, ha rendszergazdai jogosultságokkal indítjuk el. Már csak azért is mi az első verzióra szavazunk. Egy újratelepítésnél így sem lesz nehéz dolgunk, mert csak annyi lesz a plusz, hogy a User/[felhasználói név]/AppData/Roaming/XBMC mappa tartalmát is lementsünk.

A telepítés ezt leszámítva teljesen automata, viszont internetkapcsolat kell hozzá, mert néhány további komponens letöltése is szükséges lehet a művelet során. A folyamat nagyjából 3-4 percet vesz igénybe. Az XBMC nagy előnye, hogy a multimédiás fájlokat külső kodekek nélkül tudja kezelni, így nem szükséges matroska splittert, ffdshow-t, ac3 filtert, feliratkezelőt, stb. telepíteni mellé.

Kezelőfelület

Az XBMC kezelőfelületét korábban sok kritika érte, a 9.11-es verzióval azonban gyökeresen megváltozott a helyzet. A fejlesztők a Confluence-re cserélték az alapértelmezett témafájlt, s ennek köszönhetően az XBMC egy olyan köntöst kapott, amin még csak változtatni sem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy látványos GUI-t kapjunk. Persze lehet, ha ez minden vágyunk, de a továbbiakban mi megtartjuk az alapbeállítást.

A Confluence egyszerű, letisztult és látványos is egyszerre. A főképernyő két nagy logikai egységre van bontva. Bal oldalt, a képernyő harmadát foglalja el a navigációs sáv, ahol egymás alatt sorakoznak az elérhető funkciók. A navigációs sáv alján további három ikon találunk, amelyek funkciója balról jobbra a következő: műsoros DVD-k és audio CD-k elindítása, most játszott fájlok illetve kilépés. A betűk mérete megfelelően nagy ahhoz, hogy tévén is könnyen elolvashassuk a feliratokat, és ez szerencsére nemcsak a főmenüre, hanem minden más területre is igaz lesz majd. A főképernyő másik nagy logikai egysége a háttérkép, ami a navigációs sáv alá is benyúlik. A háttérkép a főmenüben mindig az éppen kiválasztott menüponthoz illő.

Telepítés után a következő menüpontok jelennek meg: szkriptek, időjárás, képek, videók, zene, program, rendszer – igen, az XBMC magyarul is tud, ráadásul ahhoz képest, hogy ingyenes program, meglepően jól.

Az irányításhoz a nyilak mellett az Enterre, a Backspace-re és a „C” betűre/jobb egérgombra lesz mindenképpen szükségünk, ezzel a hét gombbal minden lehetséges szolgáltatást el tudunk érni. Különösebb magyarázatra csak a „C” betű szorul, vele a helyi menüt csalogathatjuk elő. Természetesen az XBMC távirányítóval, sőt, akár a Microsoft Xbox 360 kontrollerével is használható, persze ez adott esetben további konfigurációt igényelhet.

Hozzászólások