- 2010. július 7., 08:00
Sorozatunk utolsó részében néhány olyan trükköt mutatunk, amelyekkel a HTPC kényelmesebben használható.
Hirdetés

Sorozatunk előző részei alapján egy tökéletesen működő HTPC-t lehet építeni, ám még mindig akad néhány apró trükk, amivel sokat javíthatunk a használhatóságon.

Az XBMC automatikus indítása

A Windows Media Center menüjében egyetlen kattintással (vagy a távirányító egyetlen gombjának lenyomásával) beállíthatjuk, ha azt szeretnénk, hogy a PC indulása után azonnal, mindenféle egyéb teendő nélkül betöltődön az MCE kezelőfelülete. Sajnos az XBMC ugyanerre nem képes, ráadásul a szoftvert alapból a Media Centeres távirányítóval sem tudjuk elindítani, mert a „nagy zöld” gomb az MCE-t hívja be az XBMC helyett. Szerencsére azért van megoldás, több is.

A sorozat további részei
HTPC építése - 1. rész
HTPC építése - 2. rész
HTPC építése - 3. rész

Ha a HTPC valóban csak HTPC lesz, azaz a gépet nem használjuk semmi másra, akkor a legkényelmesebb megoldás az, ha arra utasítjuk a Windowst, hogy ne az explorer.exe-t, hanem az XBMC-t használja futtatási környezetként (shell). Ehhez két (ingyenes) segédprogramra lesz szükségünk; az egyik az InstantSheller, a másik pedig a SilentLaunch. Az első program végzi el a shell cseréjét, a másik pedig a programok indítására szolgál – az XBMC-t ugyanis nem célszerű közvetlenül indítani, mert ebben az esetben sem paramétereket nem lehetne megadni neki, sem arra nem lenne mód, hogy az XBMC-n kívül más alkalmazásokat (pl. torrentkliens) elindítsunk.

A beállításhoz csak pár egyszerű lépésre van szükség:
1. Először is a fenti linkekről töltsük le a programokat. Ha megvagyunk, akkor a SilentLaunch alkalmazást (kitömörítve) tegyük egy nekünk tetsző mappába (pl. C:\Program Files\SilentLaunch).
2. Most hozzunk létre egy SilentLaunch.cfg fájlt a C meghajtó gyökérkönyvtárában, és ide írjuk beminden olyan alkalmazás elérési útvonalát, amit futtatni szeretnénk – egy sorba értelem szerűen egy alkalmazást írjunk. Az XBMC elindításához az alábbi sorra lesz szükség (az idézőjelekkel együtt): "c:\program files\xbmc\xbmc.exe" -fs -p. Ha megvagyunk, mentsük el a konfigurációs fájlt.
3.A harmadik, egyben utolsó lépésben az InstantSheller segítségével állítsuk be a SilentLaunchert, mint futtatási környezet. Az első szövegdoboz a lényeg, illetve az, hogy minden opció elé tegyünk pipát. Ha valamiért több felhasználót is regisztráltunk volna, akkor nyomjunk az If this login requires password click here to set auto login gombra. Ha minden oké, akkor az I am ready! Do it! gombbal érvényesítsük a változtatásokat.

FONTOS, hogy ezután a PC már az XBMC-t fogja elindítani, a megszokott Windows asztal pedig nem is töltődik be, ezért az XBMC automatikus indítását célszerű csak akkor kérni, ha minden más egyéb beállítással készen vagyunk. Fontos továbbá az is, hogy az egyéb automatikusan elinduló alkalmazások sem fognak működni, ezért ha például a távirányító működtetéséhez extra alkalmazást is használunk, akkor azt is a SilentLauncherrel szintén el kell indítanunk! (Az InstantSheller újbóli futtatásával bármikor visszaállíthatjuk az alapállapotot: a Ctrl+Shift+ESC gombokkal hívjuk elő a feladatkezelőt, majd válasszuk ki a Fájl->Új feladat (Futtatás)… menüpontot, végül keressük meg az InstantSheller programot. A PC újraindításához nyomjunk Ctrl+Alt+Del-t, és használjuk a gombot a jobb alsó sarokban.)

Ha ezzel megvagyunk, és mindent jól csináltunk, akkor a PC újraindítása után az XBMC automatikusan betöltődik.

A másik, talán egyszerűbb verzió az, ha a távirányítót az egyedi igényeinknek megfelelően programozzuk be (erről szól a következő rész), és azzal indítjuk ez az XBMC-t. Ebben az esetben nem kell a Windows lelki világába nagyon belenyúlni, viszont cserébe picivel tovább tart, amíg a rendszer feláll. Tesztgépünkön 29 másodperc alatt sikerült közvetlenül XBMC-be bootlni, míg kézi indításával 42 másodperc alatt jutottunk el az XBMC kezdőképernyőjéig. Ezek a számok egyébként annyira nem is riasztóak, sokszor egy asztali médialejátszónak tovább tart elindulni.

Hozzászólások