- 2011. december 15., 12:00
Összeszedtük az itthon kapható legnépszerűbb táblagépeket, és röviden megnéztük, melyik gép mit tud.

A tabletek vitathatatlanul betörtek az életünkbe, még akkor is, ha ezt sokan nem akarják elismerni, és akkor is, ha sokan nem látják a termékkategória értelmét. A tavalyi évben az iPad megnyitotta az addig szűk piacot a felhasználók számára azzal, hogy az Apple elérhető áron kínálta készülékét, amely gyors, kicsi és jó is volt. Persze egyértelmű, hogy a sikerhez szükség volt az Apple fanok végtelenségig kitartó ragaszkodásához is, ami azóta történt, mégis már-már legendává nőtte ki magát.

Az iPad sikere után szinte azonnal megjelentek az alternatívák, a legnagyobb számban az androidos eszközök lepték el a piacot. Volt közöttük csúcskészülék akár iPad feletti áron is, ma viszont akár már 20-30 ezer forintért is beszerezhetők egyes modellek – persze ezek erős kompromisszumkészséget követelnek. Az Android mellett érkezett azért gyorsan a többi alternatíva is, tabletet lehet már venni Windowszal, Blackberry OS-sel, MeeGoval is. Ami biztos, az az, hogy már egy középkategóriás telefon árán táblagépet is lehet venni. A piac pedig folyamatosan bővül – még akkor is, ha az embereknek nem feltétlenül van nagy szüksége egy újabb eszközre.

iOS vagy Android, esetleg teljesen más?

A tablet piac legnagyobb csatája az iOS és Android platformok között zajlik. Az Android esetében a korábbi, telefonra szánt rendszerrel szerelt tabletek mellett megjelentek az új, meglehetősen megnyerő kezelőfelülettel rendelkező Honeycombot futtató eszközök is. Az Android 3.0-ra és 4.0-ra – többek között – olyan nagy gyártók alapoznak, mint a Motorola, a Samsung, az ASUS és az Acer.

Az iPad 2 ott folytatta, ahol az elődje abbahagyta: az Apple kütyüje továbbra is magabiztosan vezeti a piacot. Ebben segít az átlátható felhasználó felület, a versenyképes árak és a sokak számára mindennél fontosabb divattényező is. Egy év alatt alaposan megduzzadt az iPad specifikus alkalmazások száma, a WWDC 2011-en elhangzottak szerint már 90 ezer alkalmazásról beszélhetünk, és ez a szám a jövőben nyilván csak nőni fog.

Az iOS és az Android

Az Android Honeycomb ugyan nem hozzáférhető akármelyik készüléken, és egyelőre még nem is annyira elterjedt, mint az iOS, de, mint ahogyan az androidos telefonok, úgy az androidos tabletek száma is gyorsan növekedni fog. A Honeycombot jelenleg csak bizonyos hardveres követelmények teljesítése után kaphatják meg a gyártók készülékei, így a sebesség és a felhasználói élmény is közel azonos a különböző modelleken. Az Android Marketen egyelőre még sajnos kevés alkalmazás érhető el kifejezetten tabletekre, de az OS-re szépen sorban jelennek meg a HD-s alkalmazások.

Az megállapítható, hogy egy iPhone felhasználó számára az iOS-t futtató iPad könnyebben kezelhető, mint egy honeycombos, hiszen a két eszköz operációs rendszere teljesen megegyezik. Ezt az androidos telefon tulajok is részben hasonlóképpen érezhetik, hiszen 2.x-es tablet esetén nagyjából ugyanazt kapják, mint a mobilon, de azért a Honeycomb rendszer esetében sincsen drámai eltérés a mobiltelefonos felülethez képest.

Mégis érdekes, hogy sok felhasználó keresztben használja a két platformot; nem ritka, hogy egy iPhone tulajdonos andoidos tablettel rendelkezik, és a Google operációs rendszerét használó telefon felhasználója pedig iPadot használ. A HP sokkal tovább ment a telefon és tablet összekötésében, hiszen a júliustól kapható TouchPad olyan szolgáltatást is kínál, amellyel lehetőség nyílik szervesen összekötni a webOS-t futtató okostelefont a tablettel. A telefonon kapott linket lehetőség van a tablet böngészőjében megnyitni például, majd a megkeresett információt visszaküldhetjük a telefonra. Hasonló elven működik a névjegyek, üzenetek és egyéb információk szinkronizációja is a tabletek és telefonok között.

A Google kicsit másképpen képzeli el a telefonok és táblagépek összekötését; Google felhasználói fiókunkat használhatjuk mindenre. Az összes készülékünkhöz hozzáadva a fiókot, mindegyikben láthatjuk ugyanazt a naptárat, a gmailes levelezésünket, a Picasán megosztott fotóinkat és a Docsban létrehozott dokumentumainkat, a névjegyeinket és még számos egyéb adatunkat is. Mindezeket a Google a saját szerverein, azaz a felhőben tárolja. Az Apple egy ehhez nagyon hasonló megoldását, az iCloudot kínálja a felhasználói számára.

Windows 7 és Windows 8

Ha tabletről beszélünk, akkor szót kell ejteni a Windows 7-ről is. A Microsoft operációs rendszere uralkodik az asztali számítógépek jelentős részén, azonban az érintőképernyős felületen hamar elvérzik. A művészek és orvosok valószínűleg értékelhetik azt, hogy digitális tollal rendkívül precízen és pontosan használhatják a kijelzőt, valamint nagyjából ugyanazt tehetik meg a készüléken, mint az asztali PC-n, de tartalomfogyasztásra jobb, ha kézzel vezérelhetjük a képernyőt. A Windows 7 felhasználói felülete viszont egyáltalán nem jó partner ehhez, ráadásul, mivel csak x86 alapú hardveren fut, jelentősen korlátozódik a készülékekhez választható hardverek köre. A gyors, akadozásoktól mentes futáshoz erős hardver kell, ami nem működtethető hosszú ideig egy normál méretű akkumulátorról. Összességében a windowsos tabletek általában nehezek, vastagok és nem is üzemelnek hosszú ideig.

A Computex 2011-en került leleplezésre a Windows 8 kezelőfelülete, amely a Windows Phone 7 Metro UI-ját vette alapul, ezzel próbálva felhasználóbarát interfészt mutatni. A hordozhatóság érdekében az új OS az x86-os platform mellett ARM rendszeren is képes lesz futni egy csökkentett tudású verzió. A fejlesztői változatot már mi is kipróbáltuk, az irányítása valóban könnyebb a Metro UI-n, viszont egyelőre kérdéses, hogy mennyire lesznek sikeresek az ARM alapú Windows 8-at futtató készülékek.

Címkék
Hozzászólások