- 2014. december 16., 11:00
Megnéztük már az LG okostévé felületének újdonságait, most az alkalmazásokra és az irányításra koncentráltunk.
Hirdetés


some text

Az LG januárban mutatta meg, hogy mihez kezdett a HP-tól korábban megvásárolt webOS-sel; azt gyakorlatilag tavaly nyár óta tudtuk, hogy okostévé felület készül segítségével, az viszont csak az év első napjaiban derült ki, hogy ez hogyan is néz majd ki a valóságban. Ez egyáltalán nem volt mellékes. Amikor az első okostévék megjelentek, gyakorlatilag arról volt szól, hogy hogy a klasszikus tévé funkciókat biztosító elektronika mellé a tévékbe bekerült egy (közel) teljes értékű számítógép is, amely az okos funkciók vezérlését látta el. Ezzel rengeteg új lehetőség nyílt meg a gyártók és a fejlesztők előtt, viszont a kezelést igazából senkinek sem sikerült jól megoldani; ez pedig a teljes élményt agyoncsapta. Hiszen a cél a gyors és kényelmes tartalomfogyasztás lett volna, miközben a tévék egyszerű, távirányítóval történő irányítását is meg kellett tartani.

Ahogyan korábbi cikkünkben írtuk, az LG relatív hamar rátalált a (szerintünk) helyes útra; a Magic Motion Remote távirányító segítségével, ami valójában egy levegőben működő egér, sikerült jól megoldani a kérdést. A webOS ezen a téren nem is hoz igazán újat (bár a kontroller változott picit az előző évihez képest, ez valójában nem annyira jelentős előrelépés), azonban az fejlesztők a kezelőfelületet radikálisan alakították át, amelynek köszönhetően a felhasználói élmény olyan lett, amilyennek mindig is lennie kellett volna.

Megújult menü

A webOS átalakulásáról korábban már részletesen is írtunk, mivel most nem szeretnék ismétlésekbe bonyolódni, csak címszavakban nézzük meg gyorsan, mi is változott. Immáron nem az okostévé alkalmazások futnak a tévén, hanem a tévé fut az okostévé alkalmazások között (a tévé is egy app lett). Az okostévé felület klasszikus kezdőképernyője megszűnt; ha megnyomjuk a Home gombot, akkor nem külön felület töltődik be, hanem az élőkép felett jelennek meg az extra lehetőségek, köztük az indítható alkalmazások is.

A szoftvereket (és funkciókat) kis kártyák reprezentálják; a sorba nemcsak alkalmazásokat, hanem, a gyorsabb elérés érdekében, bemeneteket vagy akár linkeket is illeszthetünk. Megjelent a valódi multitasking is, és sokat fejlődött a rendszer működési sebessége. Akit bővebben érdekelnek ezek az információk, az olvassa el nyár elején megjelent cikkünket, amiben minden fontos dolgot összegyűjtöttünk.

Irányítási lehetőségek

A webOS alapú okostévékhez egy klasszikus távirányító mindenképpen jár, a 6600-as sorozattól felfelé pedig a Magic Motion Remote 2 is alaptartozék. Amint korábban említettük, ez egy levegőben működő egér – használati módja könnyen elsajátítható, de némi megszokást (vagy inkább gyakorlást) mindenképpen igényel a dolog. Az idei változat nagy előnye, hogy most már akkor is megbízhatóan működik a kontroller, ha mondjuk fekve használjuk. A mozgás érzékenysége mellett állítható a távirányítót megtestesítő kurzor mérete is a webOS-ben.

A dedikált távirányítók mellett a webOS alapú tévéket okostelefonos vagy táblagépes alkalmazással is irányíthatjuk, ami nemcsak a Magic Motion Remote 2 helyett, hanem mellette is remekül használható. Az LG tévéknek már korábban is volt mobilos távirányítója, de a webOS-sel együtt ez a szoftver is megújult. Az alkalmazás alapfunkciója természetesen a tévé klasszikus funkcióinak elérése, ami a bemenetválasztást, a hangerő állítását, a programválasztást (digitális tévé esetében akár listából is) teszi lehetővé, illetve bekapcsolhatjuk a 3D-t is. A vezérléshez virtuális számgombokat illetve D-padot is kapunk, de persze az érintőképernyőt tapipadként is bevethetjük, mégpedig a jobb felső sarokban lévő ikon megérintése után. Ebben az üzemmódban a görgetés is egyszerű: ha ezt a funkciót szeretnénk elérni, akkor egyszerűen csak annyi a dolgunk, hogy nem egy, hanem két ujjal érintjük meg a felületet.

Az okostévé funkciók szempontjából érdekes még a bal felső sarokból elérhető Launcher, ami a tévén lévő összes alkalmazás ikonját listázza; természetesen azért, hogy egyetlen érintéssel elindíthassuk őket. Az alapelgondolás szerint a szoftvereket telefonról a legkönnyebben a tapipados megoldással kezelhetjük, így a programok indítása után rögtön betöltődik a telefonon ez a panel is. Nemcsak a tévére letöltött alkalmazások ikonja jelenik meg egyébként az indító panelen, hanem minden olyan fícsör is, ami a webOS kártyácskái között elérhető; vagyis az EPG vagy éppen a választható bemenetek listája, a Miracast engedélyezése, stb.

Az alkalmazással kereshetünk is, mégpedig szövegesen vagy „bemondásra”, hang alapon is. Az LG tévéje magyarul is viszonylag jól tud, így nem kell feltétlenül ékes, angol kiejtéssel rendelkezni ahhoz, hogy használjuk ezt a funkciót.

Apró érdekesség, hogy a távirányító alkalmazás segítségével a firmware is frissíthető – nyilván ez a menüből is megoldható, a pluszt ez esetben annyi jelenti, hogy nem kell a tévé menüjében kutakodni ehhez a művelethez.

Szoftverkínálat

A jó kezelőfelület csak az egyik jellemzője egy használható okostévének, legalább ennyit számít az is, hogy milyen az alkalmazáskínálat. Az LG webOS alapú okostévéinél az alapválaszték nem túl nagy, de szerencsére van alkalmazásbolt, amelynek segítségével gyorsan bővíthetünk. Az LG a webOS-nél szakított azzal a hagyománnyal, hogy a prémium alkalmazások használatához be kell jelentkezni saját felhasználói névvel és jelszóval, így a művelet egyszerűbb, mint korábban. Alapesetben a YouTube, az Index, az Origo, a Videa, a fuso illetve az HBO Go elérhetők (illetve egészen pontosan ezek ikonjai, maguk az alkalmazások az első használat előtt töltődnek le a tévére).

További szoftvereket az LG Store-ból érhetünk el, amely az alkalmazásokat és extra kontentet három kategóriában rendszerezi: a prémium alkalmazások mellett van egy 3D szekció illetve egy Apps & Games (alkalmazások és játékok) részleg is. A prémium alkalmazások között a fentebb már említett appokon kívül a Skype, a Google Maps, a Eurosport Player, a Deezer, az AccuWeather 2., a Port.hu, a Dailymotion, a The Museum Channel, a v Tuner, az iConverts, az AUPEO illetve a Spotify érhetők el, valamint van egy teljes értékű böngésző is, amivel bármilyen weboldalt meg tudunk nyitni. Azt viszont el kell ismerni, hogy az Index és az Origo tartalmai sokkal könnyebben böngészhetők a dedikált alkalmazás segítségével, érdemes inkább ezeket használni a sima böngésző helyett.

A 3D szekció számunkra talán nem túl érdekes, ebben ugyanis nagyjából két tucat rövidfilm van csupán, ráadásul többségük koreai – a 3D tartalmak általános hiányát ez tehet nem fogja megoldani, de pár napot azért el lehet szórakozni ezekkel is.

A legnagyobb kínálatot az Apps & Games szekció jegyzi, ahol közel 70 szoftvert találunk – a teljes kínálat webOS-en így közelíti a 100-as nagyságrendet. Figyelembe véve, hogy 2014 a platform megjelenésének első éve, ez egyáltalán nem rossz adat. Fizetős programok egyelőre nincsenek, legalábbis a klasszikus értelemben; a Filmbox Live app például ingyenes, de a vele elérhető tartalmakért már fizetni kell. Az LG logikája egyébként érdekes, valamiért a Facebook és az LG Cloud is ebbe a kategóriába került, pedig ezek szerintünk elfértek volna a prémium szekcióban is.

Összegzés

Kezelhetőség szempontjából továbbra is az LG-féle webOS tűnik a legjobbnak az elérhető okostévé rendszerek közül. Az alkalmazáskínálat elég széles már most, a platform premierjét követő első éven belül is (de azért a további bővülés nem lesz kárára a webOS-nek), az pedig pozitívum, hogy az LG a Netcast rendszeren elérhető hazai tartalmakat kivétel nélkül átköltöztette az új rendszerbe is.

Main Tags

Ezek is érdekelhetnek