- 2015. július 29., 13:00
Megjelent a Windows 10, és nagyon sokan vannak azok, akik ingyen telepíthetik fel. Mutatjuk a tudnivalókat.

Viszont még mielőtt nekikezdünk, gyorsan le is hűtenénk a kedélyeket: az, hogy a Windows 10 a mai naptól elérhetővé vált, sajnos még nem jelenti azt, hogy mindenki azonnal meg is kapja. A Microsoft úgy döntött, hogy hullámokban terjeszti majd a frissítést; részben azért, hogy a szerverek túlterheltsége ne okozhasson fennakadásokat a folyamatban, de legalább ennyire fontos az is, hogy egy esetleges, az egész frissítési programot érintő hiba esetén minél gyorsabban lehessen beavatkozni. Nem véletlen, hogy első körben azok a felhasználók frissíthetnek, akik részt vettek az OS tesztelésében is. Túl sokat persze valószínűleg nem kell majd várni, és a legvalószínűbb forgatókönyv szerint az elkövetkezendő hetekben mindenkihez megérkezik a legfrissebb Windows. A frissítésre várva is lehet azonban készülni – mutatjuk, hogyan.

Tipp: ha mégsem szeretnél várni, és már ma áttérnél a Windows 10-re, ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan teheted ezt meg a legegyszerűbben.

Mi kell a Windows 10 telepítéséhez?

Először is nézzük meg, hogy mire van szükség a Windows 10 telepítéséhez. Hardver szinten a léc nem túl magas: 1 GHz-es processzorral, 1 GB memóriával (2 GB, ha 64 bites Windowst telepítenénk), 16 GB szabad tárhellyel (20 GB 64 bites Windowshoz) és DirectX 9.0-s grafikus kártyával már jók vagyunk. A szoftvert illetően sem kér őrült dolgokat a Microsoft: a Windows 10-et Windows 7 SP1 valamint Windows 8.1 operációs rendszerekről lehet ingyen frissíteni. Windows 8-ról nem – de persze gond nincsen, mivel a Windows 8 ingyen frissíthető Windows 8.1-re, aki viszont a 8.1-es csomagot még nem telepítette, annak a Windows 10-re való átállás kétlépcsős folyamat lesz. Windows XP-ről és korábbi változatokról viszont csak a Windows 10 megvásárlásával lehet váltani.

Tipp: a Windows RT nem kap frissítést, legalábbis most. Windows 10-re később sem lehet majd váltani róla, de a Microsoft azt ígéri, hogy még ebben az évben lesz egy ráncfelvarrása a Windows eme nem túl sikeres verziójának is. Az okostelefonokon futó Windows 8.1 sem frissül egyelőre, a Lumiákra és más gyártók termékeire viszont lesz Windows 10, várhatóan szeptember folyamán.

Hogyan kerül a Windows 10 a gépre?

Mindenki, aki Windows 7 SP1-et vagy Windows 8.1-et használ, valószínűleg észrevette már, hogy tálca jobb oldalára az utóbbi pár hétben beköltözött egy állandó vendég, mégpedig egy Windows logó. Aki vette a fáradságot, és legalább egyszer rákattintott, az az is tudja, hogy ezzel az ikonnal indítható el az a regisztrációs folyamat, amelynek végén az adott gépen jogosulttá válunk a Windows 10 telepítésére.

Aki végigvitte már a regisztrációs folyamatot, annak különösebb teendője most nincsen, meg kell várnia, amíg a Microsoft értesítést küld számára, hogy elérhetővé vált a Windows 10 (amit egyébként lehet ellenőrizni a jobb gombra felugró menü segítségével is). Aki viszont még nem regisztrált, az tegye meg! Nagyon nem kell sietni, de fontos tudni, hogy a jelenlegi verzió szerint az ingyenes frissítés lehetősége csak a Windows 10 megjelenése utáni első évben érvényes, tehát 2016. július 29-ig. A regisztrációhoz (létező) e-mail cím megadása szükséges (és értelemszerűen internetkapcsolat is). A Windows 10 frissítésében segédkező app természetesen megmutatja azt is, hogy az adott gép megfelel-e a Windows 10 követelményeinek (bár ha Windows 7 SP1 vagy Windows 8.1 fut rajta, akkor nem igazán lehet gond).

Tipp: ha Windows 7 SP1-et vagy Windows 8.1-et használsz, de mégsem jelent meg a kis ikon, akkor a Microsoft ezen útmutatója alapján lehet próbálkozni az előcsalogatásával (az útmutató angol nyelvű).

Telepítés

Amint a frissítés letölthetővé válik, az alkalmazás szépen letölti azt háttérben, és felajánlja a frissítést – az installert elindíthatunk azonnal, de eltolhatjuk a projektet későbbre is.

Tipp: a frissítés folyamán a telepítő a személyes adatokhoz nem nyúl, sőt, a beállításokat sem piszkálja. Ennek ellenére erősen ajánlott biztonsági mentést készíteni mindenről, ami pótolhatatlan, hiszen a kisördög sosem alszik. (Láttunk már olyan Windowst, igaz tesztverziót, amelynek a töredezettségmentesítője rendezés helyett törölte az adatokat!)

Maga a telepítés folyamata sokban nem különbözik attól, mint ahogyan a dolog a Windows 8 és Windows 8.1 esetében történt; ha a telepítőt futó Windows alól indítjuk el, akkor automatikusan frissítés módban fog indulni. Természetesen, mivel a frissítés interneten keresztül érkezett, nincsen szükség USB stick vagy telepítő CD készítésére sem, és a BIOS-t sem kell macerálni – a folyamat tehát meglehetősen felhasználóbarát. Sőt, még beavatkozni sem nagyon kell (felhasználói nevet, Microsoft azonosítót és jelszót sem kell megadni, mivel ezeket a telepítő már ismeri), egyedül a személyes beállításokat célszerű finomhangolni – például a helymeghatározásra, hirdetési preferenciákra és a böngésző működésére vonatkozó adatokat. Egyébként ezeket sem kell feltétlenül megadni, de szerintünk jobb szánni egy kis időt ezek áttanulmányozására, mintsem a Microsoft alapbeállításaira támaszkodni.

A frissítés folyamata egy korszerű gépen kb. 15-20 percet vesz igénybe, régebbi konfigurációt használók azonban ne csodálkozzanak, ha a telepítő egy órát is szüttyög a dolgokkal. A frissítés végén a Windows asztal felülete ugrik fel – tulajdonképpen ezzel készen is vagyunk, de érdemes még ellenőrizni, hogy nincsenek-e új Windows frissítések (hiába jelent meg a main napon a Windows 10, a kódot már hetekkel ezelőtt lezárták, tehát ez egyáltalán nem kizárt), és persze ha valamilyen különleges hardvert használunk, akkor nézzük meg azt is, hogy a Windows 10 rendben felismerte-e.

Címkék