- 2015. július 30., 13:00
Tegnap megmutattuk, hogyan működik a hivatalos út – most pedig az jön, hogy mit csinálj, ha nem akarsz várni.

Ahogyan tegnap beszámoltunk róla, megjelent a Windows 10, viszont a Microsoft hullámokban „küldi ki” a frissítést a felhasználóknak, ezért a legtöbbeknek napokat biztosan, de inkább heteket kell várnia az áttérésre. Szerencsére a Windows tálcára beköltöző Get Windows 10 app csak az egyik, de nem az egyetlen módja annak, hogy váltsunk az új operációs rendszerre. A gyorsításra az ad lehetőséget, hogy a Microsoft gondolt azokra is, akiknek több frissítendő gépe van: ők készíthetnek egy telepítő DVD-t vagy USB kulcsot, így elég egyszer letölteniük a Windows 10 csomagot az összes gép frissítéséhez.

A telepítéshez a frissíteni kívánt számítógépen kívül az alábbiak kellenek:
• internetkapcsolat
• kb. 10 GB üres tárhely a letöltéshez
• üres DVD lemez vagy verziótól függően 4-8 GB-os USB stick
• első telepítésnél: érvényes termékkulcs

A telepítő médiumot a Microsoft weboldaláról letölthető alkalmazással lehet elkészíteni, a weboldal ide kattintva érhető el. Az „Eszköz” 32 és 64 bites verzióban is elérhető; azt a verziót kell választani, amilyen a jelenleg használt operációs rendszerünk. Töltsük tehát le, és indítsuk el a MediaCreationTool.exe fájlt – rendszergazdai jogosultságra nincsen szükség, viszont a Felhasználói Fiókok Felügyelete figyelmeztetést fog küldeni. Természetesen folytathatjuk a műveletet.

A program elvileg olyan nyelven indul el, mint amilyen az általunk használt Windows – a cikkben készült illusztrációkhoz magyar Windowst használtunk, egyébként egy 7 Ultimate verziót. A telepítő első kérdése az, hogy a meglévő gépet szeretnénk-e frissíteni, vagy az adathordozót készítenénk el másik eszköz számára. Amennyiben a saját gépet szeretnénk frissíteni, csak rá kell nyomni az első lehetőségre, és minden megy a maga útján: a MediaCreationTool kiválasztja a megfelelő kiadást és nyelvet, letölti a fájlokat, és elindítja a telepítést.

Ha viszont bármi miatt az USB sticket vagy DVD-t szeretnénk elkészíteni, válasszuk a második opciót (Telepítési adathordozót készíteni egy másik géphez), és kattintsunk a tovább gombra. A következő lépésben adjuk meg a kívánt nyelvet és kiadást és válasszunk architektúrát is. Fontos tudni, hogy az itt beállított paraméterek nagyon fontosak a közvetlen frissítési opciók szempontjából! Amennyiben nem „tiszta” telepítést végzünk, hanem a meglévő Windowst frissítjük, akkor a személyes fájlokat és alkalmazásokat csak akkor tudja megtartani a Windows, ha a frissítendő OS és a kiválasztott Windows 10 nyelve azonos. Az architektúrának mindenképpen egyeznie kell: azaz 32 bites Windowsról csak akkor lehet áttérni 64 bitesre (vagy fordítva), ha a rendszert teljesen újrahúzzuk. A telepítőt viszont elkészíthetjük úgy, hogy 32 és 64 bites Windows 10-et is tudjunk telepíteni vele – ebben az esetben azonban 8 GB-os USB stickre lesz szükségünk. És persze az is fontos, hogy a birtokunkban lévő termékkulcshoz passzoló kiadást válasszuk. Eszerint a Windows 7 Starter, Home Basic és Home Premium valamint a Windows 8.1 és Windows 8.1 with Bing termékkulcsok a Windows 10 Home változatának telepítésére jogosítanak, míg a Windows 7 Professional és Ultimate valamint a Windows 8.1 Pro verziót birtoklók a Windows 10 Prót használhatják. Mindkét Windows 10 verzióból van N-es változat is, ezek böngésző és médialejátszó nélküli, de egyébként teljes értékű változatok.

A következő lépés annak kiválasztása, hogy a telepítő fájlok közvetlenül USB stickre kerüljenek-e, vagy ISO fájlba. Mi ez utóbbit ajánljuk, mivel ennek segítségével később bármikor készíthetünk telepítő médiumot (akár DVD-t is) az adatok letöltése nélkül. Vagyis az USB sticket nem kell „örökre” félretenni azzal a címszóval, hogy ezen van a Windows 10 telepítője. Adjuk meg, hova kerüljön a letöltött ISO fájl!

A Windows 10 telepítő letöltésének ideje függ a kiválasztott verziótól, az internetelérés sebességétől és a gépben található processzor teljesítményétől is (az ellenőrzési feladat lesz sokkal gyorsabb egy újabb CPU-val), de jellemzően 15-45 percig tart.

Mindebből adódik, hogy aki az első opciót jelölte ki, annak a folyamat végén az egyből használható USB stick a „jutalma”, a második opcióval viszont egy ISO fájl kerül a gépre, amit még ki kell írni. Ha DVD-t készítenénk, akkor használjuk azt a szoftvert, amit a lemezek írásához mindig is szoktunk. Ha USB sticket szeretnénk inkább, akkor a feladathoz a legjobb eszköz a Rufus. Töltsük le és indítsuk el a programot; az alapbeállítások megfelelőek, így csak a Device sorban (legfelül) kell kiválasztani, hogy melyik USB sticket szeretnénk használni, valamint a Create a bootable disk using sorban megadni az ISO Image opciót, és kiválasztani az imént letöltött Windows 10 telepítőt.

Az USB stick elkészítését a Start gombbal indíthatjuk el; a folyamat kb. 10 percig tart; így vagy úgy, most már a kezünkben van az az USB stick, amely segítségével el tudjuk indítani a frissítést (vagy ha úgy jobban tetszik, akár egy teljesen friss telepítést is), amely a megszokott módon, az adathordozón lévő setup.exe indításával történik.

Címkék
Hozzászólások