- 2015. július 31., 12:00
A Windows 10 frissítésének menetét a Microsoft egyszerűvé tette, az aktiválás körül viszont vannak érdekességek.

A Microsoft minden olyan felhasználónak, aki rendelkezik legális Windows 7, Windows 8 vagy Windows 8.1 termékkulccsal, ingyen biztosítja a Windows 10-et, feltéve, hogy a frissítés az OS megjelenését követő egy éven belül megtörténik. A vállalat továbbra is ellenőrzi, hogy a szoftver jogtiszta-e, frissítésnél az aktiváláshoz ugyanakkor nem kell termékkulcs. (Persze ha valaki most vásárol Windows 10-et, akkor az kap hozzá kódot is, és mindent, beleérve az aktiválást is, úgy kell csinálnia, mint eddig.) Aki viszont meglévő OS-ről frissítene, annak van pár dolog, amit érdemes tudnia.

Rögtön például azt, hogy a Windows 10-hez senki nem fog új termékkulcsot kapni (legalábbis nem a klasszikus, megszokott módon). A Windows telepítő a Windows 7-es, 8-as és 8.1-es kulcsokat viszont nem fogadja el – hogyan lesz akkor ebből jogtiszta telepítés. Úgy, hogy az aktiválás a számítógép alkatrészei alapján összeállított egyedi azonosítóval, a háttérben történik. Ilyen egyedi azonosítót a Microsoft már régóta használ, többek között annak kivédésére, hogy egy termékkulccsal ne lehessen a Windowst sok gépre feltelepíteni. Az viszont a Windows 10 esetében először történik meg, hogy ez az eszközazonosító a termékkulccsal szemben előnyt élvez az azonosítás folyamatában. Lássuk, mit történik a háttérben?

A hivatalos verzió

Amikor aktivált Windows 7-et vagy Windows 8.1-et frissítünk, akkor a telepítő nem fog kérni sorozatszámot, a Windows 10-et minden további nélkül feltelepíthetjük a gépre. Az OS ekkor azonban még nem aktivált – ezt a műveletet a Windows 10 persze azonnal elvégzi, amint lehetősége lesz rá, vagyis amint végeztünk a telepítéssel, és van aktív internetkapcsolat. Az aktiválás során a Microsoft KMS szerverei (ezek végzik a termékkulcsok kezelését) generálnak egy érvényes Windows 10 termékkulcsot, a tényleges hitelesítés pedig ennek segítségével történik meg. A termékkulcs normál körülmények között nem kerül a felhasználó kezébe, de persze vannak programok, amelyekkel meg lehet nézni, ha valaki mindenképpen fel szeretné azt írni. Erre ugyanakkor elvileg sosem lesz szükség, mert onnantól kezdve, hogy az egyedi azonosítóhoz a Microsoft kiadta a Windows 10 termékkulcsot, az azonosítóhoz tartozó gép Windows 10 eszközzé avanzsál.

Vagyis a jövőben bármikor újratelepíthető rá a Windows 10 (megfelelő verziója), akár teljesen nulláról is. A termékkulcsra ilyen esetben azért nem lesz szükség, mert az egyedi azonosító alapján a KMS szerverek továbbra is be fogják tudni azonosítani a gépet. Fontos, hogy az egyedi azonosító a gép főbb alkatrészei alapján generálódik, és az új termékkulccsal egyetemben nem vihető át másik konfigurációra. Összefoglaljuk tehát:

  • ingyenes frissítésnél első körben mindenképpen meglévő és aktivált OS-t (Windows 7/8.1) kell frissíteni
  • az ily módon frissített eszköz Windows 10 eszköz lesz (internetkapcsolat szükséges!)
  • a Windows 10 eszközre a későbbiekben bármikor újratelepíthető a Windows 10, akár nulláról is
  • az újratelepítéshez és újraaktiváláshoz nincsen szükség termékkulcsra (van termékkulcs, de ennek kezelése automatikus)
  • a jogtiszta szoftvert a gép egyedi azonosítója automatikusan igazolja
  • a gép fő hardverei (CPU, alaplap) nem cserélhetők (mert akkor az egyedi azonosító változik), de a memória bővíthető, a HDD pedig cserélhető – ha például HDD-ről SSD-re vált valaki, akkor is működik a kód nélküli újratelepítés
  • egy Windows 7/8.1 termékkulccsal egyetlen gép frissíthető
  • a folyamat során generált Windows 10 kulcs csak az adott gép aktiválására használható

Megy-e egyszerűbben?

Fentebb említettük, hogy egyedi azonosítót a Microsoft régóta használ, így felmerül a kérdés, hogy önmagában ez nem elegendő-e az aktiváláshoz? Ez már csak azért is érdekes kérdés, mert a Windows 10 aktiválása már akkor játszódik le, amikor a korábbi Windows „eltűnt”, így annak semmilyen adata, beleértve a sorozatszámot is, nem lehet ismert a Windows 10 előtt. Természetesen kipróbáltuk ezt is, hogy meglévő, aktivált Windows 7-es gépre teljes telepítést végeztünk, hogy a dolog teljesen tiszta legyen, a meglévő HDD-t kivettük, és egy SSD-t tettünk a helyére. A teljes telepítésnél kiválasztható, hogy a termékkulcsot csak később adjuk meg, így feltelepíthető a Windows 10 minden gond nélkül. A telepítést követően megnéztük a Windows állapotát, amely aktivált státuszt mutatott. Úgy tűnik tehát, hogy a módszer működik – viszont mivel hivatalosan nem dokumentált megoldásról van szó, sőt, hivatalosan először frissíteni kell, és a tiszta telepítés csak később működik, garancia nincsen arra, hogy ez így is marad. Felvettük a Microsofttal a kapcsolatot, és hivatalos álláspontot kértünk, amint kapunk választ, a cikket frissíteni fogjuk. Ha valóban létező (de nem dokumentált) funkcióról lenne szó, az azért lenne nagyon jó, mert ebben az esetben nemcsak a fájdalommentes teljes újratelepítés működne az előzetes frissítés nélkül, hanem a 32 bites Windows 7/8.1-et is lehetne egy lépcsőben 64 bitesre frissíteni.

A további frissítésekről

A Windows 10 frissítésének feltétele még az is, hogy az OS megjelenését követő egy éven belül elvégezzük a procedúrát. A Windows 10 további frissítései „az eszköz élettartama folyamán” továbbra is ingyenesek lesznek, azonban egyelőre nem pontosan tisztázott, hogy ez pontosan mennyi időt jelent, és nem tudni azt sem, hogy mi lesz az adott gépeken a Windowszal az időszak letelte után.

Címkék