- 2015. augusztus 1., 09:00
Nem nehéz a folyamat, de ahhoz, hogy aktivált Windows 10 legyen a végeredmény, figyelni kell erre-arra.

A Microsoftnak ezúttal tényleg sikerült megoldania, hogy a Windows 10-re való áttérés egyszerű és fájdalommentes legyen, aki a tálcára betelepülő Get Windows 10 alkalmazást választja a feladat levezényléséhez, annak a regisztráción kívül igazából semmi dolga nincsen. Az app néhány napon vagy néhány héten belül szól, hogy megérkezett, és letöltődött a gépre a frissítés; a telepítést elindíthatjuk azonnal, vagy elhalaszthatjuk későbbre is. A frissítés során nagyon kevés adatot kell megadni: tulajdonképpen csak azt kell kiválasztani, hogy mit akarunk megtartani, később pedig, ha akarunk, akkor módosíthatunk pár biztonsági beállítást. Illetve ha azt az opciót választjuk, hogy a telepítő semmilyen személyes adatot ne tartson meg, akkor persze felhasználói név/jelszó párost és/vagy Microsoft azonosítót is be kell írni. De nézzük a részleteket.

Fontos: az alább leírtak aktivált Windows 7 vagy Windows 8.1 frissítésre vonatkoznak, új gépre ezzel a módszerrel nem lehet feltelepíteni a Windows 10-et. Amennyiben egy teljesen új gépre szeretnénk Windows 10-et tenni, előbb fel kell tenni rá, és aktiválni kell a Windows 7-et vagy a Windows 8.1-et. Ha ez megvan, akkor lehet a cikkben leírtak szerint elvégezni a frissítést.
Tipp: arra a gépre, amelyre egyszer már feltelepítettük, és aktiváltuk a Windows 10-et, később minden további nélkül újra lehet telepíteni az OS-t. Ebben az esetben már nem szükséges a Windows 7 vagy Windows 8.1 megléte, sőt, a telepítés folyamán termékkulcsot sem kell beírni.
Tipp 2: a Windows 10 aktiválásával részletesebben ebben a cikkben foglalkoztunk.

Először is meg kell várni, amíg a Windows szól, hogy számunkra is elérhető a frissítés – vagy ha nem akarunk napokat, esetleg heteket várni, akkor le kell tölteni a Windows 10 frissítéshez szükséges fájlokat. Ennek pontos menetére most nem térünk ki, hiszen korábbi cikkben részletesen leírtuk, hogy mi a teendő ebben az esetben. Ami nagyon fontos, az az, hogy a kiindulási alap a Windows 7 vagy a Windows 8.1 aktivált verziója legyen – ellenkező esetben a telepítő Windows 10 telepítési kulcsot fog kérni, ami nyilvánvalóan nincsen, hiszen frissíteni szeretnénk a gépet!

  • Ha az első verzió, vagyis a kivárás mellett döntünk, akkor a frissítés felajánlása után indítsuk el a telepítőt. Néhány percnyi munka után felugrik a licencszerződés, amelyet el kell fogadnunk a továbblépéshez.
  • Ha a frissítést kézzel töltjük le, akkor elsőként a felugró Mit szeretne tenni? kérdésére kell válaszolni, mégpedig azt, hogy Ezt a gépet frissíteni most. A MediaCreationTool.exe letölti az operációs rendszerünknek megfelelő Windows 10 kiadás telepítéséhez szükséges fájlokat, ha ezzel elkészült, akkor feldobja a licencszerződést tartalmazó ablakot – fogadjuk el a feltételeket.
  • Ha a MediaCreationTool.exe segítségével korábban elkészített USB sticket vagy DVD-t szeretnénk használni (útmutató az elkészítéshez itt), akkor indítsuk el a rajta található setup.exe-t. Ebben az esetben is megkapjuk az előző pontban részletezett kérdést, amelyre ugyanazt kell válaszolnunk. Viszont, mivel a telepítő nem automatikusan tölti le a frissítési adatokat, hanem azok már a sticken találhatók, pár dolgot ellenőrizni kell. Az ingyenes frissítés nem zárja ki, hogy egyik nyelvű Windowst másik nyelvű változatra frissítsük, de ebben az esetben csak a személyes adatokat tudja megtartani a telepítő, az alkalmazásokat nem. A Windows 7 Starter, Home Basic és Home Premium valamint a Windows 8.1 és Windows 8.1 with Bing a Windows 10 Home-ra frissíthetők, a Windows 7 Professional és Ultimate valamint a Windows 8.1 Pro verziót birtoklók pedig a Windows 10 Prót jogosultak használni. Ha a gépen és a sticken lévő Windowsok nem „passzolnak”, akkor a telepítés csak érvényes Windows 10 kulcs beírása után folytatható. 32 bites Windows 7/8.1 semmilyen módon nem frissíthető 64 bites Windows 10-re (és fordítva), teljes újratelepítés szükséges. Ebben az esetben az architektúra megtartása melletti, tehát 32 bites Windows 10-re történő frissítést, majd a 64 bites verzió teljes telepítését tanácsoljuk, így lesz a legegyszerűbb a folyamat (hogy miért, arról ebben a cikkben írtunk). Ha az ingyenes frissítés feltételei megvannak (megfelelő a Windows 10 verzió és azonos az architektúra), akkor felugrik a Mit szeretne tenni? kérdés; válaszoljuk azt, hogy Ezt a gépet frissíteni most, majd ha megjelenik, fogadjuk el a licencszerződést.

A licencszerződés elfogadása után a telepítő ellenőrzi, hogy a gép készen áll-e a frissítésre. Alapértelmezés szerint a személyes fájlok és az alkalmazások és átkerülnek az új Windowsba, ha ettől eltérő igényeink vannak (csak a személyes fájlokat mentenénk át, vagy semmit), akkor azt a Megtartandó elemek módosítása feliratra kattintva módosíthatjuk.A Tovább gombra kattintva a telepítő most már tényleg elkezdi a Windows frissítését. A művelet a gép teljesítményétől függően 15-60 percet vesz igénybe. A folyamat során a gép többször újra fog indulni, ez normális. Mivel a telepítést Windows alól indítottuk, a BIOS-ban/UEFI-ben nem kell módosítani semmit.


Feltételezve, hogy legalább a személyes adatok megadását kértük, a felhasználói név és jelszó megadása nem szükséges, egyedül a személyes adatok kezelésére, a böngésző működésére és a hibajelentésekre vonatozó beállításokat valamint az alapértelmezett programokat kell állítani, ha akarjuk: a böngészőt, a zenelejátszót, a képmegjelenítőt és a videolejátszó alkalmazást módosíthatjuk. A bekezdésben szereplő opciókat akár ki is hagyhatjuk, hogy a Gyorsbeállítások használata mellett döntünk, de ajánlott végigfutni a sorokon, mindössze három képernyőnyi beállítás van ugyanis, ami nem sok.


Ha a Windows 10 telepítőjét a felhasználói adatok megőrzésére sem kértük, meg kell adni új belépési adatokat is. Belépni Microsoft azonosítóval is lehet, de dönthetünk úgy is, hogy offline felhasználói fiókot hozunk létre. Bármilyen furcsán is hangzik, mi ez utóbbi javasoljuk: A lépés kihagyása feliratra kattintva tudunk létrehozni offline fiókot. Az ok prózai: online azonosításnál az e-mail címünk rövidített változata szerepel majd a mappaszerkezetben, ami nem túl esztétikus látvány, míg offline fiók esetében a felhasználói nevet használja erre a célra a Windows.


Természetesen az online fiókos bejelentkezés előnyeiről ekkor sem kell lemondani, hiszen az Microsoft azonosítót utólag is a fiókhoz köthetjük: a telepítés befejeztével a Start menü bal felső sarkában kattintsunk a felhasználói névre, majd a Fiókbeállítások módosítása opcióra, végül pedig a felugró ablakban a Bejelentkezés Microsoft fiókkal lehetőségre.

Az utolsó simítások következnek, amelyek már automatikusak, a Windows frissíti az alkalmazásokat, és elvégez még néhány rendszerműveletet, mielőtt végleg átadja nekünk a terepet.

A telepítés után célszerű ellenőrizni, hogy aktivált lett-e a Windows, és azt is lehet ellenőrizni, hogy érkezett-e új rendszerfrissítés.

Címkék
Hozzászólások