- 2016. február 9., 12:00
Valami nem stimmel a képpel, de nem tudod, hogy mi? Valószínűleg rosszul állítottad be a fekete szintet.
Hirdetés

Egy új sorozatot indítunk, amelyben egyszerű kérdésekre adunk gyors válaszokat. Elsősorban olyan problémákkal szeretnénk foglalkozni, amelyek megoldása pár kattintás, de csak azoknak, akik tudják, hogy merrefelé érdemes keresgélni; úgyhogy most megmutatjuk.

Gyorstipp
Ha nem akarsz bajlódni a PC beállításaival, akkor töltsd le ezt az ábrát, és tedd ki a tévére teljes képernyős nézetben. Keresd meg a tévén a Fekete szint (Black Level, HDMI Black Level) beállítást, és állítsd alacsonyra. Számold meg, hogy hány oszlopot látsz – ha legalább tizenötöt, akkor számodra az Alacsony (Low, Limited) beállítás a megfelelő, ha csak tizennégyet, akkor válaszd a Magas (High, Normal, Full) opciót.

Az első témánk a fekete szint helyes beállítása, amely nemcsak a tévéknél, hanem a HDMI bemenettel rendelkező monitoroknál is gondot okozhat. Nagyon sok cikkben leírtuk már, hogy az optimális beállítás az alkalmazott forrástól függ; lévén, hogy kettő (vagy az automatikus felismeréssel három) opció közül kell választani, a dolog nem is tűnik olyan bonyolultnak. Mielőtt azonban továbbmennénk, pár mondatban érdemes megnézni, hogy mit szabályoz egyáltalán a fekete szint beállítás. A számítógépes megjelenítők az RGB formátumot használják, vagyis a képet vörös, zöld és kék komponensekre bontva jelenítik meg. Az információk továbbítása színenként nyolc biten történik (az egyszerűség kedvéért a kivételektől most tekintsünk el), ami azt jelenti, hogy színenként 256 árnyalat megkülönböztetésére van lehetőség. A filmeknél ugyanakkor, az adattárolási igény csökkentése érdekében, más elv szerint tárolják (-ták) az információkat: az YCbCr igyekszik az emberi szem korlátait is figyelembe venni (kihasználni) , elsősorban azt, hogy látásunk sokkal érzékenyebb az árnyalatokra mintsem magukra a színekre. Tulajdonképpen az RGB jel újracsomagolásáról van szó, amelynek során a fekete és fehér árnyalatok egy részét szándékosan eldobják (nem minden esetben, de most megint tekintsünk el a kivételektől): amíg az RGB jel esetén az árnyalatok „értéke” 0-255 közötti értéket vehet el, addig az YCbCr jel csak a 16-235-ös tartományt fedi le.

Logikus tehát, hogy a tévén csak akkor lesz a kép megfelelő, ha a tévé fekete szint beállítása és a forrás passzolnak egymáshoz. A Blu-ray lejátszók alapesetben (limitált) YCbCr jelet küldenek ki, így a Magas (High) érték a megfelelő, számunkra azonban most nem ez az érdekes, hanem az, hogy mi történik akkor, ha a tévét számítógépre kötjük. Ilyenkor már nem ennyire egyszerű a helyzet, mivel a kimeneti formátum változtatható, ráadásul a HDMI kimenet bevetésekor a driver értékelheti úgy, hogy a kábel másik oldalán egy tévé van, amelyhez RGB beállítás helyett YCbCr jel passzol inkább.

AMD GPU esetében a kimeneti formátumot a Catalyst Control Centerben, a My Digital Flat-Panels/Pixel Format útvonalon találjuk meg; válasszuk ki az RGB 4:4:4 Pixel Format PC Standard (Full RGB) lehetőséget, a tévén pedig Magas fekete szintet állítsunk be. (Ezzel egyenértékű lehet az YCbCr 4:4:4 Pixel Format lehetőség, amennyiben a tévé támogatja ezt a típusú jelet.)

NVIDIA videokártyánál először is telepíteni kell legalább a 347.09-es illesztő programot. Ha ez megvan, akkor a Display/Change Resolution menüben az Output colour format értékét állítsuk RGB-re, az Output dynamic range pedig legyen Full. Alternatívaként természetesen működhet az is, hogy a fekete szint beállítást Alacsonyra módosítjuk a tévénél, és ehhez állítjuk be a számítógép videokártyáját (limitált RGB vagy YCbCr 4:2:2) is, de Full RGB jellel valamivel nagyobb részletességet kapunk.

Oké, de hogyan ellenőrizzek?

Aki nem biztos a dolgában, az egy nagyon egyszerű teszt segítségével eldöntheti, hogy megfelelő beállításokat használ-e vagy sem. Az alábbi tesztábrát kell teljes képernyős nézetben megjeleníteni (letöltés ide kattintva). Amennyiben a tévé és a számítógép beállításai összhangban vannak, úgy tizenhat darab oszlop fog látszani.

Ha a tévé Full RGB jelet ad ki, a tévé viszont limitált RGB jelet vár, akkor az alábbi kép fogad majd: azt kell figyelni, hogy nemcsak az első, hanem a második oszlop is teljesen fehér, és nemcsak a tizenhatodik, hanem a tizenötödik oszlop is teljesen fekete. Ebben az esetben a tévén kell módosítani a fekete szint beállítást Magas-ra.

Azt, hogy a számítógép Full RGB vagy limitált jelet ad-e ki, azt sem nagy ördöngösség megmondani: ha a tévén mindkét fekete szint beállításnál látszik mind a tizenhat oszlop, akkor a jel limitált, ha nem, akkor pedig Full RGB. Ebben az esetben a tévén az Alacsony beállítás a megfelelő; ennél azonban jobb, ha inkább a Magas opciót, a számítógépnél pedig a Full RGB jelet választjuk ki.

Búcsúzóul „rendes” anyagon is megmutatjuk, milyen eredményt ad az, ha a beállítások nincsenek összhangban; jól látszik, hogy bár a fekete szint beállítás apróságnak tűnik, ha nem figyelünk rá, a kép csapnivaló lesz.

Fekete szint: magas - PC beállítás: Full RGB

Fekete szint: magas - PC beállítás: Limitált RGB

Fekete szint: alacsony - PC beállítás: Full RGB

Fekete szint: magas - PC beállítás: Full RGB

Fekete szint: magas - PC beállítás: Limitált RGB

Fekete szint: alacsony - PC beállítás: Full RGB
Hozzászólások