- 2016. június 22., 12:00
Ha nem szeretnéd, hogy Google-fiókodat feltörjék, akkor a leghatékonyabb, ha megkettőzött védelmet használsz.

Ahogyan arról tegnap írtunk, a Google egy új, kényelmesebb módját is bevezette a kétlépcsős azonításnak. Mostani cikkünkben megmutatjuk, hogyan kell aktiválni a kétlépcsős azonosítást, és bekapcsolni a Google-értesítést.

1. Induljunk el a kályhától: a fiókunk beállításait ezen a webcímen érjük el. Itt a Bejelentkezés és biztonság részre kell kattintani.

2. Görgessünk le a Bejelentkezés a Google-ba részig, és kattintsunk a Kétlépcsős azonosításra.

3. A következő ablak némi információt ad a szolgáltatásról; nyomjunk a Kezdésre.

4. Adjuk meg jelszavunkat, majd a következő képernyőn válasszuk ki azt a telefonszámot, amelyre a belépéshez szükséges kódot szeretnénk megkapni. Figyeljünk arra, hogy értesítési módnak a Szöveges üzenet legyen kijelölve, ne pedig a Telefonhívás (egyébként ha utóbbit választjuk, egy géphang mondja be a kódot).

5. A puding próbája az evés; a Próbálja kifeliratra kattintva indíthatjuk el a tesztelést. Ez fontos része a beállításnak, hiszen itt bukik ki például az is, ha véletlenül rossz telefonszámot adtunk meg.

6. Ha minden adat stimmel, akkor kell kapnunk egy SMS-t, benne az ellenőrző kóddal. írjuk be a kódot, és lépjünk Tovább.

7. A kód begépelése után a Google is látja, hogy minden rendben; a Bekapcsolás gombbal rögtön tudjuk is aktiválni a kétlépcsős azonosítás szolgáltatást. Tipp: azt érdemes tudni, hogy mivel alapvető biztonsági beállítást változtattunk meg, a Google mindenhonnan kiléptetett, ezért minden eszközön és minden szolgáltatásba újból be kell jelentkezni.

8. Dönthetünk úgy, hogy itt és most be is fejezzük a beállítást. Ha így teszünk, akkor ezentúl minden esetben, amikor be szeretnénk lépni valamilyen Google szolgáltatásba, fogunk kapni azonosító kódot a telefonra. Viszont érdemes alternatív másodlagos azonosítókat is beállítani, mert ezzel nagy mértékben megkönnyíthetjük a dolgunkat – ezt azon a képernyőn, amely a bekapcsolás után megjelenik, meg is tehetjük. A legkényelmesebb, ha a Google-értesítést aktiváljuk; a folyamat a Telefon hozzáadása, majd a Kezdés feliratokra kattintva indítható el. Tipp: amennyiben a Google azt mondja, hogy nem található kompatibilis telefon, az azt jelenti, hogy a készüléken frissíteni kell a Googla Play vagy a Google Kereső alkalmazást.

9. Válasszuk ki a lenyíló listából azt a telefont, amelyikre az értesítést kapni szeretnénk. Fontos, hogy a Google-értesítés csak akkor működik, ha a telefonon van valamilyen, kóddal működő képernyőzár is.

10. A Próbálja ki feliratra kattintva nézhetjük meg, hogyan is működik mindez a gyakorlatban; a telefonon pár másodpercen belül meg kell, hogy jelenjen egy üzenet, amivel engedélyezni tudjuk a belépést fiókunkba.

11. Ha megvan, a Google is nyugtázza, hogy minden rendben ment, és a Kész gombra kattintva bekapcsolhatjuk a Google-értesítést.

12. Amint az az áttekintő nézetben is látszik, a Google-értesítés lett az alapértelmezett másodlagos bejelentkezési mód, de természetesen szükség esetén az összes beállított másodlagos azonosítót használhatjuk. Mégpedig úgy, hogy bejelentkezéskor kézzel választjuk ki a másodlagos azonosítót.

13. Ha tudjuk előre, hogy olyan helyen is be szeretnénk majd lépni, ahol a telefont nem fogjuk tudni használni az azonosításra, lehetőség van arra, hogy legyártsunk előre pár kódot, amivel szintén fogjuk tudni azonosítani magunkat; ezt a Biztonsági kódok feliratra kattintva tehetjük meg. A kódokat nyomtassuk ki, és tároljuk biztonságos helyen.

+1. Amit érdemes lehet még beállítani, az a megbízható eszközök listája; vagyis azok a telefonok, tabletek és számítógépek, amelyeknél a kétlépcsős azonosítás helyett elegendő a jelszó beírása is. Ilyen eszköz tipikusan az otthoni számítógép és az a telefon, amelyre az SMS-értesítések amúgy is érkeznének. Így nem fognak az értesítések vagy az SMS-ek senkit az őrületbe kergetni.

+2. Megjegyezzük, hogy lehetőség van arra is, hogy a jelszó begépelése és a telefonos jóváhagyás között ne ÉS, hanem VAGY kapcsolatot hozzunk létre; a belépés ilyenkor is kényelmesebb lehet, hiszen a telefonon továbbra is csak le kell okézni az üzenetet, viszont a sérülékenység megmarad, mert a jelszó ellopásával a fiókba más is be tud lépni. Ezt tehát nem ajánljuk.

Címkék
Hozzászólások