- 2017. március 15., 07:00
Most egy olyan apró trükköt mutatunk, amivel a Windows 10 Start menüjét még barátságosabbá tehetjük.

Kisebb fajta népforradalmat okozott, hogy a Microsoft eltűntette a Windows 8-ból a Start menüt; a Microsoft végül visszakozott, és a Windows 10-ben már újra megtalálható a klasszikus programindító felület.

A csempés indítóképernyő annak rendje és módja szerint el is tűnt, de csak korábbi, teljes képernyős formájában: a Windows 10-ben a Start menühöz tapadva kapunk belőle egy nem is olyan kicsi, módosított változatot. Ez megint egy olyan dolog, ami sokaknak nem tetszik: és ez teljesen érthető is, hiszen aki nem használja a modern alkalmazásokat, az jogosan érvel úgy, hogy azok ikonjait sem szeretné nézegetni. Azon nem is nyitunk vitát, hogy a Start menüben lévő csempék hasznosak-e vagy sem; inkább megmutatjuk, hogyan lehet teljesen likvidálni ezt a felületet.

A dolog szerencsére nem is bonyolult. Ha valaki nyitotta már meg a Start menüt, és az egér mutatója véletlenül a felület jobb szélére tévedt, az bizonyra észrevette, hogy a mutató megváltozik, és olyan alakot ölt, mint az ablakok szélén, átméretezésnél. Ez természetesen nem véletlen, a Start menü csempés részét is ilyen egyszerűen lehet kicsinyíteni vagy nagyítani, viszont a skálázás nem folyamatos, hanem lépcsőzetes. Minden lépésben háromikonnyi szélességgel csökkenthetjük vagy növelhetjük a Start menü csempés területét. Azt gondolhatnánk, hogy aki egyáltalán nem szeretné a csempéket látni, annak csak annyi a dolga, hogy megfogja a csempés rész jobb szélét és szépen behúzza balra – ez azonban nem működik. Ha csak egyetlen csempe is le van szúrva ide, akkor teljesen nem tudjuk összecsukni a felületet.

A megoldás egyszerű: szépen egyesével el kell távolítani az összes csempét, aminek hatására a Start menü a Windows 7-ben megszokott méretűre zsugorodik össze. A csempés rész nem azonnal, hanem a Start menü bezárása után tűnik el.

Címkék
Hozzászólások