- 2017. május 24., 00:00
Sokan döntenek úgy, hogy vesznek otthonra egy NAS-t; megnéztük, ilyen előnyei vannak a hálózati adattárolóknak.

A NAS vagyis a hálózatra csatlakoztatott adattároló kétségtelenül az egyik legjobb adattárolási megoldás, ami nemcsak otthoni környezetben, hanem akár kisebb irodákban is remekül működhet. Noha a profi NAS-ok nem tartoznak az olcsó megoldások közé, mégis egyre népszerűbbek, hiszen nemcsak gyors, hanem rugalmas és kényelmes hozzáférést biztosítanak az adatainkhoz. A NAS-ok egyik előnye az, hogy az adatokat minden olyan eszközről elérhetjük, ami az otthoni hálózatra csatlakozik (számítógép, notebook, BD-lejátszó, médialejátszó, okostelefon, okostévé, webkamera, stb.), de legalább ilyen fontos az is, hogy hatalmas, szinte kihasználhatatlan tárkapacitást nyújtanak. Egy négylemezes NAS-on akár 15-20 TB-nyi adat is elfér, ráadásul ha szeretnénk, akkor az egyik HDD meghibásodása elleni is bevédhetjük magunkat.

Kinek van szüksége NAS-ra?

A NAS valójában egy apró fájlszerver, de az idők során rengeteg extra szolgáltatást építettek be a gyártók, így a hálózati adattárolók képességei ma már elég szerteágazóak. Persze az alma nem esik messze a fájától, így szinte minden extra képesség kapcsolódik valahogy az adatokhoz. NAS-ra több esetben is szükség lehet, ha a nagyon speciális igényektől eltekintünk, akkor az alábbi esetekben mindenképpen jobb a NAS, mint bármilyen más megoldás:
• szeretnénk egy olyan tárhelyet, amit minden eszközünk lát; a család valamennyi számítógépe és okostelefonja, a tévé, a médialejátszó, stb.
• szeretnénk egy olyan tárhelyet, amely biztonságosan tárolja az adatokat
• szeretnénk egy olyan tárhelyet, ami akkor is elérhető, ha nem megy a számítógép.
• kisebb cégnél szeretnénk megoldani az adattárolás kérdését költséghatékony módon (egy NAS 20-25 fős cégeket simán ki tud szolgálni).

Miért jó a NAS?

A hálózati adattárolók első és legfontosabb előnye az, hogy minden olyan eszköz látja a tárhelyet, amely képes az otthoni hálózatra csatlakozni. A NAS-ok tartalmát látjuk böngészőből, Windows alatt lehetőség van arra is, hogy hálózati meghajtóként, betűjellel férjünk hozzá a tartalmakhoz (mintha csak egy belső merevlemezzel dolgoznánk), a médialejátszók számára pedig az UPnP/DLNA hozzáférés lehetővé teszi, hogy amikor ezeket az eszközöket használjuk, akkor ne kelljen a jelszavakkal és mappákkal bíbelődni. Ha van egy NAS-unk, akkor a rá felmásolt filmeket és fotókat bármelyik eszközzel meg tudjuk nézni, a zenéket bármelyik eszközön meg tudjuk hallgatni – így nem kell semmit duplán vagy triplán tárolni. 1 TB-nyi kapacitás 100-200 filmhez, 200 ezer zeneszámhoz vagy ugyanennyi fotó tárolásához elegendő.

A hálózati hozzáférésnek hála a NAS-ok biztonsági mentések készítéséhez is ideálisak, hiszen mindig rendelkezésre állnak. És itt megint bejön a képbe az univerzális hozzáférés, hiszen nemcsak egy gép adatairól, hanem az összes eszközünkön lévő adatról tudunk biztonsági mentést készíteni. Persze az, hogy minden egy helyen van, nemcsak kényelmes, hanem veszélyt is hordoz magába: meghibásodás esetén minden adat odavész. A legalább két HDD fogadására képes NAS-ok éppen ezért RAID módban is használhatók, így a merevlemez esetleges hibája esetén az adatok továbbra is biztonságban vannak.

Egy négylemezes NAS fogyasztása általában megáll 25 watt alatt, készenléti állapotban pedig a fogyasztás 5-6 watt körül alakul, így a pénztárcát az sem terheli meg túlságosan, ha a NAS folyamatosan működik: havi szinten ez csupán 1-2 ezer forintba kerül.

Olcsót vagy drágát?

Mily meglepő: vannak olcsó és drága NAS-ok; alapfeladatokra megfelel egy olcsó készülék is, de azt látni kell, hogy számos olyan kényelmi funkció van, amit csak a drágább modellek tudnak nyújtani. Ilyen például az, hogy a NAS-t felhő alapú tárhelyként is használni tudjuk, vagy tartalmát az interneten keresztül is elérjük. Szintén hasznos extra lehet a HDMI-kimenet, ilyenkor nincs szükség külön médialejátszóra, a NAS-t közvetlenül a tévére csatlakoztathatjuk. A drágább modellekhez rendszerint jobb terméktámogatás is kapcsolódik: a prémium kategóriában a szoftver folyamatosan frissül, a NAS képességeit pedig telepíthető alkalmazásokkal növelhetjük.

A felsőkategóriás NAS-ok rendszerint gyorsabbak is, így ha tudjuk, hogy ki fogjuk használni a NAS-ban rejlő lehetőségeket, akkor mindenképpen érdemes a prémium modellek közül választani. A NAS-ok ára egyébként akár a 100 ezer forintot is elérheti, amihez természetesen hozzá kell még adni a kiválasztott merevlemezek árát is; egy 3 TB-os HDD jelen pillanatban kb. 30 ezer forintba kerül, tehát egy teljesen megtöltött, négy HDD fogadására alkalmas NAS ára kompletten könnyen elérheti a 200 ezer forintot is.

A következő hetekben egy Synology DS-416 segítségével megmutatjuk, hogy a gyakorlatban milyen előnyei vannak annak, ha klasszikus HDD-k helyett inkább egy NAS segítségével oldjuk meg a tárhely problémáinkat.

Címkék
Hozzászólások