- 2017. július 1., 17:01
Összeszedtünk néhány olyan apróságot, amelyek olcsón beszerezhetők, de nagyon praktikusak, ha nyaralni mész.

Külső akku

Valószínűleg nagyon nem kell ecsetelni, hogy miért került az első helyre a külső akkumulátor: a legtöbb okostelefon egy töltéssel csak egyetlen napig bírja, ha viszont sokat fotózunk, és navigációra is a mobilt használjuk, még addig sem. A hordozható akkumulátorokból az olcsóbb példányok is elegendő kapacitást nyújtanak ahhoz, hogy egy telefont legalább egyszer teljesen feltöltsünk, de 5-8 ezer forintért már találunk olyan eszközöket is, amelyek 10-12 ezer mAh kapacitással akár négyszer is képesek erre a mutatványra. Az akkumulátor kiválasztásánál a kapacitás mellett leginkább a méretre és a tömegre érdemes figyelni. Vegyük figyelembe, hogy minél nagyobb a kapacitás, annál nagyobb a fizikai méret és a tömeg is. Érdemes olyan példányt választani, amelyen két USB csatakozó is van, az integrált kábelnek pedig megvan az az előnye, hogy mindig kéznél van; annál nincs is idegesítőbb, amikor a jobb kezünkben a feltöltött akku, a balban a lemerült mobil van, USB-kábel meg sehol.

Ajánlatunk:
Anker PowerCore 10000 mAh (kb. 9 ezer forint)

Tablet tartó, telefon tartó, autós töltő

Ez igazából három eszköz, de egy kalap alá vettük őket, mert nem biztos, hogy mindenkinek szüksége van mindre ebből a hármasból. Tablethez elsősorban akkor kell valamilyen tartó, ha filmet szeretnénk nézni (akár a szálláson akár repülő), de az állvány jól jöhet akkor is, ha valamilyen mobil billentyűzettel párba állítva notebook helyett szeretnénk használni. Jó tudni, hogy létezik olyan tartó is a táblagépekhez, amivel a kütyüt az autó első ülésének hátsó részére tudjuk erősíteni: valamilyen rajzfilmmel megtámogatva a gyerekek sokkal jobban bírják a hosszabb utakat.

Ajánlatunk:
Yankee YST-400 (kb. 4 ezer forint)

Telefonhoz elsősorban autóba ajánljuk a tartót, mégpedig akkor, ha a mobilt navigációra is használni szeretnénk.

Ebben az esetben ajánlott egy olyan töltőt is beszerezni, ami szivargyújtóról működik. Az egyszerűbb töltők ára pár ezer forint, mi viszont egy olyan kütyüt ajánlunk, amely gyorsöltésre is képes, ami nyilván kicsit drágább.

Ajánlatunk:
Telefon tartó: Hama univerzális autós mobiltartó „Essential” (kb. 5 ezer forint)
Szivargyújtó töltő: Anker PowerDrive Speed (kb. 6 ezer forint)

Vízálló tok telefonhoz

Jobb esetben a nyaralás tó- vagy még inkább tengerparti lazsálást (is) jelent. Habár vannak már olyan telefonok, amelyek víz- és porállóak, ez a fajta képesség korántsem mondható általánosnak. A nem hermetikusan lezárt mobiloknak nemcsak a víz az ellensége, hanem a por is, amely ha az LCD és a kijelző között megül, valószínűleg csak szakszerviz segítségével hajlandó távozni. Egy vízálló tok megoldást jelent minkét problémára – és még sok egyéb másra is. A tokokat vállra vagy nyakba lehet akasztani, sokat közülük pedig úgy terveznek, hogy telefonnal együtt is lebegjenek a víz tetején. Vannak továbbá olyan tokok is, amelyekben külön zsebet alakítanak ki a pénz és a bankkártya számára, így a strandon az sem lesz gond, hogy mit csináljunk az értékeinkkel.

Ajánlatunk:
Hama Outdoor Active XXL (kb. 2500 forint)

Kompakt állvány

Ha telefonnal szeretnénk végigfotózni a nyaralást, akkor egy apró állvány is hasznunkra lehet. Csoportképet sokkal könnyebb készíteni, ha biztonságosan tudjuk letenni a telefont, de egy állvány nagy segítség lehet akkor is, ha esti fotókat is szeretnénk készíteni. A használható esti fotókhoz azért az sem árt, ha a telefonnal manuális módban is lehet fotózni. A többfunkciós termékek általában nem jók: csábítóan hangzik, de a bicskával egybeépített szívókorongos állvány például a gyakorlatban használhatatlan. Jobb külön megoldásnál maradni.

Ajánlatunk:
Joby GripTight GorillaPod (kb. 10 ezer forint)

Kijelzővédő fólia, esetleg tok

Amikor nyaralunk, könnyebben fordulnak elő balesetek, amit a mobil is megérezhet; jobb megelőzni a bajt. Sokan nem szeretik a kijelzővédő fóliákat, de mi azt mondjuk, két hetet ki lehet bírni. Persze a fólia sem életbiztosítás, de egy leejtett telefon nagyobb eséllyel ússza meg a kalandot sérülés nélkül, ha van rajta valamilyen védelem.

És azt is abszolút megértjük, ha sokan nem szeretik elcsúfítani a telefont egy tokkal, de a nyaralás idejére mégis jó ötletnek tartjuk az extra védelmet. Főleg, hogy a legolcsóbb tokok már pár ezer forintért vihetők. Inkább a tok látványa, minthogy a nyaralás árát még egyszer ki kelljen fizetni a leamortizálódott telefon pótlására.

Fóliát és tokot külön nem ajánlunk, mert közöttük nagyon kevés az univerzális megoldás.

SIM-tálcához kiszedő

A dual SIM-es készülékek előnye, hogy külföldön járva második SIM-kártyát tehetünk be; a helyi szolgáltatóktól vásárolt internetelérés általában sokkal olcsóbb. Ahhoz viszont, hogy a SIM-et a helyére tegyük, sok telefonnál szükség van célszerszámra: legtöbbször valamilyen hegyes tűre. A jó hír az, hogy ezt nem kell megvenni, mivel minden telefonhoz adják, viszont az összeállításba beválogattuk, mert sokan feledkeznek meg róla. Ha viszont elhagytuk a készülékhez járó szerszámot, természetesen vehetünk helyette újat. (Vagy végszükség esetén egy kihajlított gemkapocs is megteszi.)

Címkék
Hozzászólások