- 2017. szeptember 25., 08:00
A Synology nemcsak a NAS-okhoz, hanem a routerekhez is csinált egy okos kis alkalmazást. Lássuk, mit tud!

Kis túlzással akár azt is mondhatnánk, hogy ha egy kütyünek bármi köze van az internethez, akkor ma már csak úgy lehet komolyan venni, ha okostelefonos app is jár hozzá. A Synology RT2600ac simán átmegy a szűrőn, hiszen a gyártó a NAS-okhoz évek óta adja a telefonos alkalmazásokat; igazából a meglepő az lett volna, ha a routerhez nem készül távoli menedzsment szoftver. De készült, méghozzá több is. A VPN-kapcsolat felépítéséhez szükséges Synology VPN-ről már korábban írtunk, most pedig a DS routert nézzük meg, amivel nemcsak megnézni tudjuk a router aktuális működési paramétereit, hanem jó pár dolgon változtatni is tudunk – akár úgy is, hogy közben a világ másik felén tartózkodunk éppen.

A DS router Androidra és iOS-re egyaránt elérhető; mi Androidon próbáltuk ki, ennek megfelelően a Play Áruházból töltöttük le. Az app igen apró, mindössze 10 MB-nyi helyet foglal el. Ahhoz, hogy használni tudjuk, szükségünk lesz egy Synology fiókra, és természetesen nemcsak a telefonnal, hanem a routerrel is csatlakozni kell ehhez a fiókhoz. (Ennek menetét leírtuk korábbi, a Synology VPN Plusszal foglalkozó cikkünkben.) A csatlakozáshoz szükségünk lesz a QuickConnectID-re és arra a felhasználói név/jelszó párosra, amellyel a router kezelőfelületét elérjük, egyéb csatlakozási adatokat viszont nem kell megadni, hiszen a Synology a saját rendszerén keresztül ezeket ismeri.

A kezdőképernyőn rögtön kapunk egy áttekintést: megnézhetjük, hogy rendben van-e az internetkapcsolat (ellenőrizhetjük az IP-címet is) és megnézhetjük, hogy hány kliens csatlakozik a routerre vezetékkel illetve vezeték nélkül. Látjuk továbbá, hogy a WiFi aktív-e és persze megnézhetjük azt is, hogy az aktuális forgalom mellett hogyan alakulnak a le- és feltöltési sebességek. Ez azonban még csak a kezdet, a routert szinte teljes körűen vezérelhetjük távolról is.

Ha például megérintjük a WiFi gombját, akkor az 5 GHz-es és 2,4 GHz-es otthoni hálózatot éppen úgy ki- vagy bekapcsolhatjuk, mint a vendég hálózatokat. Az alapvető működési jellemzőket is megváltoztathatjuk, szükség esetén akár még a jelszót is megváltoztathatjuk.

Ha a vezetékes és vezeték nélküli kliensek listájára nyomunk, akkor a csatlakozó gépek nevét listázza ki az app; nevet a router kezelőfelületén adhatunk meg akkor, amikor fix IP-t rendelünk az adott géphez. Név hiányában a MAC-cím jelenik meg; a névre (vagy a MAC-címre) „kattintva” pedig további lehetőségek nyílnak meg: a többi géphez képest magasabb vagy alacsonyabb prioritást adhatunk az adott kütyünek, vagy teljesen letilthatjuk a hálózatról.

Még mindig a főképernyőn maradva: ha a router ikont érintjük meg, akkor aktiválhatjuk a WPS funkciót, ki- vagy bekapcsolhatjuk a visszajelző LED-eket illetve elolvashatjuk az új értesítéseket is.

A legtöbb esetben a főképernyőről elérhető opciók tárháza lefedi azt, amire szükségünk lehet, de a menüből néhány további hasznos lehetőség is elérhető. Bekapcsolhatjuk a szülői felügyeletet például, elindíthatjuk a forgalomfigyelést és hozzáadhatunk a rendszerhez olyan kütyüket is, amelyeknél engedélyezzük a Wake on LAN funciót. Kicsit komolyabb vizekre evezve új port átirányítást is megadhatunk, illetve olyan IP-címeket is, amelyeket blokkolni szeretnénk. Rendszerszinten pedig nem okoz gondot a router távoli újraindítása sem. Valamint lehet firmware-t is frissíteni a távolból, bár ezt otthoni környezetben csak akkor ajánljuk, ha szükség esetén a routerhez közvetlenül, LAN kapcsolaton keresztül is hozzá tudunk férni – az ördög nem alszik ugyebár.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a DS router egy nagyon hasznos kis program, amelyet annyira kényelmes használni, hogy akár még otthon is ajánlható az egyébként szintén könnyen kezelhető és jól áttekinthető webes kezelőfelület helyett.

Hozzászólások