- 2013. augusztus 14., 17:53
Januárban a CES 2013-on mutatták be, és Amerikában már meg is vásárolható a különleges tévé.
Hirdetés

A januári CES 2013 bemutató alkalmával meg voltunk róla győződve, hogy 2013-ban ez a modell nem kerül piacra. Akkoriban még az OLED TV-k is nagy szónak számítottak, s úgy tűnt, nem akarják a gyártók minden áron a piacra erőltetni ezeket a termékeket, inkább csak a prémium szegmensben próbálkoznak.

Ez egyébként a mai napig így van, s bár a termelést is bővítik, egyelőre csak a nagyméretű tévéknél vállalkoznak OLED-paneles gyártásra. Hogy ennek mi az oka? Feltételezhetően az, hogy a méretes tévék eleve magasabb árúak, így az OLED nem feltétlenül drágítja meg őket elfogadhatatlan mértékben, csak annyira, amennyire egy új technológiától egyébként is megszokhattuk. Ráadásul ebben a szegmensben már az UHD panel is kezd elterjedni, ami szintén nem az olcsó termékekbe kerül be. A vastag bukszájú vevőket viszont meg kell csípni; a gyártók elemi érdeke, hogy lehetővé tegyék számukra, hogy a legmodernebb technológiával készült tévéket is megvásárolhassák.

Azt egyelőre el kell dönteni, hogy Ultra HD felbontású vagy inkább OLED-paneles legyen-e az 55"-os TV. Ez a két paraméter ugyanis most még nem fér el egymás mellett. Bár mindkettő a jobb képminőséget célozza, a 4K felbontás csak megfelelő forrás esetén használható ki, míg az OLED mélyebb feketéi és remek kontrasztaránya, valamint magas betekintési szöge bármilyen tartalommal kihasználható.

Az íveltség ráadásul a Samsung szerint jobb moziélményt nyújt – ehhez persze kellően közel kell ülni a készülékhez, egészen pontosan az íveltség rádiuszának középpontjába.

A 3D megjelenítést is támogató TV multi-view módot is kínál, amelynek segítségével két személy két különböző 2D-s képet/filmet nézhet egy időben (a CES-en egyébként a multi-view demó két 3D-s streammel futott), az aktív szemüvegnek köszönhetően ráadásul úgy, hogy a felbontás nem romlik. A két „csatorna” között egyetlen gombnyomással átválthat a felhasználó, a hangot pedig a szemüvegbe épített apró hangszórók szolgáltatják.

A Samsung KN55S9C-ről korábban az a hír terjedt, hogy ára 15.000 dollár lesz. Ezzel szemben ma már tudjuk, hogy az USA-ban potom 9.000 dollárért megvásárolható a készülék.

Címkék