- 2018. február 28., 15:00
A vállalat megpróbálta kombinálni a biztonságot a hallójáratos kialakítás előnyeivel, de szerintünk a dolog nem jött öss
Hirdetés

A Sony Xperia Ear Duo néven mutatta be legújabb vezeték nélküli fülhallgatóját, amely már a bal és a jobb fülbe dugható egységek között sem tartalmaz vezetéket. A füles elsősorban mégsem ezért érdekes, hanem amiatt egyedi, hogy a hallójáratba illeszthető rész lyukas rajta. Ennek a rendhagyó módosításnak az elsődleges célja az, hogy növelje a felhasználók biztonságát azzal, hogy a környezeti zajokat is beengedi a fülbe. A fülbedugós kütyük túlnyomó része ugyanis passzív módon zajszigetelő hatással is rendelkezik, ami egy konditeremben nagyon jó, mert nem halljuk a generál bumm-bumm zenét, utcán viszont tényleg veszélyes lehet, mert a körülöttünk mozgó autókat és más járműveket nehezebb észrevenni.

A Sony is ezzel a tulajdonságával hirdeti a kütyüt, kültéri sportoláshoz, elsősorban futáshoz, kerékpározáshoz ajánlva. A mérnökök elmondása szerint a fülhallgató, amellett hogy beengedi a környező hangokat, rendelkezik a hallójáratos kialakítás legfontosabb előnyével is, ami az lenne, hogy a szokásosnál teltebb mély hangok megszólaltatására képes. Ez viszont nem igaz; a rögtönzött tesztünk alapján az Xperia Ear Duo még csak megközelíteni sem tudja azt a hangminőséget, amit egy klasszikus társa nyújtani tud. Illetve annyit tennénk azért hozzá, hogy az elképzelhető, hogy a mély hangok is megvannak, de hogy a környezeti zajok miatt szinte semmit nem hallani belőlük, az teljesen biztos.

Ami a fülhallgató fontosabb paramétereit illeti, mindkét egysége 10,6 grammos, tehát nagyon könnyű, cserébe viszont az akku kapacitása sem túl nagy, zenehallgatással mindössze 4 óra, beszélgetéssel pedig 2,5 óra az üzemidő. Hogy ne kelljen minden másnap töltögetni, a Sony a már bevált megoldáshoz folyamodott, amely szerint a tároló doboz egyben az akku feltöltéséről is gondoskodik: ötször tudja teljesen feltölteni az IPX2-es cseppálló kialakítással bíró füleseket. Az Xperia Ear Duót mozgásérzékelővel is ellátták, és támogatja a Google Assistant valamint Apple Siri szolgáltatásokat. Forgalmazása heteken belül indulhat, ára 280 dollár, azaz nagyjából 80 ezer forint környékére várható.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. december 6., 18:00
2021. augusztus 9., 08:00